Jelen információ

Jelen információ

Népességről, migrációról és bolygónk megőrzéséről

Jelen információ

November 15-én az ENSZ becslései szerint a Föld népessége újabb mérföldkőhöz érkezett – elérte a nyolcmilliárd főt. Aznap egy manilai újszülöttet, Vinice Mabansát nyilvánították a Föld nyolcmilliárdodik személyévé. Jelképes, hogy a választás a globális dél egyik legforgalmasabb városára, a migráció egyik fő származási államának számító Fülöp-szigetek fővárosára esett. Öt héttel később, a migránsok nemzetközi napja lehetőséget nyújthat felhívni a figyelmet arra, a migráció hogyan segít az emberiségnek szembeszállni azzal a kihívással, hogy a bolygónk lakható maradjon.

Elolvasom

Az unió helyzetéről a háború tükrében

Jelen információ

Az Unió helyzetéről tartott beszédében az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen, jogosan koncentrált az ukrajnai háború miatt felmerülő kihívásokra. Kevés szó esett azonban a hosszú távú elképzelésekről és egy esetleges tervről a háború valódi természetével való megbirkózásra.

Elolvasom

Európának a lelke elvesztése nélkül kell erőt sugároznia

Jelen információ

Európa a regionális és globális környezetében zajló földcsuszamlás-szerű változásokkal áll szemben. Ukrajna brutális megszállásával a területén dúló, teljes körű, a második világháború óta példátlan háború vette kezdetét, amelyben az agresszor Oroszország ráadásul katonai nagyhatalom. Ahogy a világrend alappillérei megváltoznak, úgy kényszerül az Európai Unió a nagyhatalmi verseny által hajtott világhoz alkalmazkodni. Mindeközben nem feledkezhet meg létrejöttének céljáról.

Elolvasom

A multilateralizmus és az együttműködés válsága

Jelen információ

Az ukrajnai háború rávilágít mindarra, ami jelenleg problémát jelent a multilateralizmussal kapcsolatban, hiszen az ENSZ Biztonsági Tanácsának egyik állandó tagja támadott meg egy másik országot. Ez a globális intézmények és eredményeik közötti aránytalanságról tanúskodik. A háború miatt az együttműködés válsága is reflektorfénybe került, valamint felmerül az eljelentéktelenedés és legitimitás kérdése abból a szempontból, hogy az intézmények, szereplők és folyamatok hitelessége egyre inkább megkérdőjeleződik.

Elolvasom

Új globális megállapodást!

Jelen információ

Az ENSZ Éghajlatváltozási Konferenciáján mindig kóstolót kapunk kognitív disszonanciából is. Az eseménynek otthon adó Sarm es-Sejk, az egyiptomi Las Vegas, az autók és a tömegturizmus céljából épült üdülőváros jól szemlélteti a klímatárgyalásokat sújtó belső ellentmondást: mindent meg akarunk változtatni, miközben nem akarunk változtatni semmin. Az egyre ingatagabb lábakon álló gazdasági, politikai és szociális rendszerünk, amely az erőforrások kizsákmányolására és a leszivárgó gazdaság mítoszára épül, tönkreteszi az embereket, a bolygót és a prosperitást – Sarm es-Sejkben és mindenhol.

Elolvasom

Az ukrajnai háború a nőket sújtja a leginkább

Jelen információ

Háború dúl Európában. Oroszország Ukrajna elleni támadása folytatódik. Vannak, akik béketárgyalásokat sürgetnek, ami természetesen fontos. De tényleg mindenáron legyen béke? Nemcsak arról van már szó, hogy február 24-én megkezdődött egy szuverén állam területének szégyenletes megszállása, hiszen a bekebelezés már nyolc évvel ezelőtt, a Krím-félsziget Oroszország részévé nyilvánításával kezdetét vette. A világ akkor szemet hunyt az agresszió felett. A brutális katonai akcióra ma azonban már nagyon is odafigyelnek Európában. Mára sok fontos kérdés merült fel azzal kapcsolatban is, ki és hogyan fog megfizetni az ukrajnai nők testének és lelkének bitorlásáért.

Elolvasom

A baloldal az elmúlt húsz év legjobb eredményét érte el Dániában

Jelen információ

A feszült hangulatú szavazatszámlálást követően a Szociáldemokraták az elmúlt húsz év legjobb eredményével nyerték a dán választásokat. Az exit pollok először a párt hat mandátumvesztését, így a „vörös blokk” többségének széthullását jelezték előre, azonban éjfélkor más volt az eredmény. A „vörös blokk” 87 helyet szerzett meg a 179 fős törvényhozásban, és még három helyet a Feröer-szigeteket és Grönlandot jelentő tengerentúli autonóm területeken. Az összesen 90 mandátum a lehető legszűkebb többség.

Elolvasom

Friss Róbert: Hamis remények

Jelen információ

Megjön vagy sem? Mint égből hulló mannát, úgy lesi az ország az uniós pénzt. Még a politikai ellenzék maradványa is félretolja kétségeit, és az „ország érdekeit” követve kiáll a NER mellett. Úgy és akkor is, hogy tudja: önmaga szűkíti be saját politikai mozgásterét, ha a társadalmi elégedetlenség lecsiszolásával a rendszer lélegzevételéhez, túléléséhez nyújt segítő kezet.

Elolvasom
Keresés