Kaló Máté

Kaló Máté

Félidős választás Amerikában: győzelemmel felérő vereséget értek el a demokraták

Kaló Máté

Lezajlottak a félidős választások az Egyesült Államokban, és újra borult a papírforma. A szerény kormányzati teljesítmény és időnként erőtlen kampányok ellenére a demokraták várakozáson felül szerepeltek a magabiztos győzelmet váró republikánusokkal szemben. A választási rendszer miatt a mostani szoros eredmények az utolsó szavazatok megszámlálásáig még jelentősen eltérő kimeneteleket eredményezhetnek, pár tanulság azonban már most levonható.

Elolvasom

Trump véget nem érő menekülése a törvény elől

Kaló Máté

Kezdetben kétpárti, mára leginkább csak demokrata körökben képezik büntetőjogi spekuláció tárgyát Donald Trump elnöksége előtti, közbeni és azutáni cselekmények, melyekben a mai napig egyetlen vádemelés sem történt. A kezdeti erőtlen tapogatózás után azonban hamarosan révbe érnek a volt elnököt érintő gazdasági, nemzetbiztonsági és az alkotmány rendjének megzavarásával kapcsolatos vizsgálatok, melyek akár valós vádakat is megfogalmazhatnak. Az ezekkel járó politikai kockázatok azonban mindkét pártnak komoly fejtörést okoznak.

Elolvasom

Taláros iramban: Amerikai bírók támadása a női jogok ellen

Kaló Máté

Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága, önmaga negyvenkilenc évvel ezelőtti döntését felülbírálva, elkaszálta a terhesség-megszakításhoz fűződő jog alkotmányos védelmét. Több konzervatív vezetésű államban csak egy aláírás hiányzik az abortusz lényegében teljes körű betiltásához és büntethetővé tételéhez. A bíróság a közvéleménnyel szemben hozta meg döntését, amelynek politikai hatásai egyelőre még nehezen kalkulálhatók.

Elolvasom

Csúcson a demokrácia – Magyarország kívül rekedt

Kaló Máté

December 9-10-én az Egyesült Államok külügyi kormányzata száztizenegy ország vezetőinek részvételével kétnapos, virtuális demokráciacsúcsot rendezett. A találkozón a nemzetközi demokratikus paradigmát veszélyeztető autokratikus tendenciák ellensúlyozására tettek kísérletet. Az eseményre sokan az Egyesült Államok toborzó eseményeként tekintenek az újra kiéleződő nagyhatalmi konfliktusban.

Elolvasom
Keresés