Kormos Lili

Kormos Lili

Ez csak mese

Kormos Lili

Vannak szövegek, amelyek úgy egyensúlyoznak valóság és mese határán, hogy első olvasásra kissé zavarba hoznak, mert nem tudom, mit is gondoljak róluk, hogyan viszonyuljak hozzájuk. Állandóan az a kérdés zakatol a fejemben, hogy akkor ezt most hogyan is kellene értenem? Majd eljön a feloldozás pillanata, amikor végre rájövök, hogy ezt talán nem is érteni kell. Elég, ha elfogadok valóságnak bármit, amit a szerző papírra vetett. Nincs ennél felszabadultabb olvasás, és mivel a maga teljességében ritkán adatik meg, így mindig örülök, ha váratlanul felbukkan egy olyan könyv, amely ennyire magával tud ragadni.

Elolvasom

Donatella Di Pietrantonio: Úgy éreztem, az írással árulást követek el

Kormos Lili

A visszaadott lány és a Halásznegyed című regényeivel villámgyorsan népszerű lett a magyar olvasók körében Donatella Di Pietrantonio, a fogorvosból lett írónő. A nagyobb figyelem és a lelkes fogadtatás egyik oka persze az Elena Ferrante nyomán ébredt fokozott érdeklődés az olasz szerzők iránt, de Pietrantonio saját jogán is releváns alkotó. Könyvei stílusa, precíz, feszes, mégis sok érzést sűrítő mondatai képesek egyszerre nagyon nyersen és nagyon érzékenyen beszélni az anyaság kihívásairól, a nők helyzetéről, a kivételes testvérkapcsolatokról.

Elolvasom

Egy anya ára

Kormos Lili

Ma, Magyarországon illegális eljárásnak számít a béranyaság, a petesejtdonáció pedig annyira túlszabályozott, hogy sokan inkább bele sem kezdenek. Azonban a tiltás mit sem ér, amikor egy olyan erős vágyról beszélünk, amit csak egy nő tud érezni, ha gyereket szeretne. Az igényeknek pedig mindig akadnak kiszolgálói is, hiszen minden elérhető – csak győzzük megfizetni az árát.

Elolvasom

Az alkoholfüggőség családi betegség

Kormos Lili

Andrási Zita és Gyárfás Anikó immár nyolcadik éve vezetik a Kék Pont Alapítvány hozzátartozói csoportjait. A felépüléscentrikus addiktológia irányelveit képviselő szakemberek szerint minden eset egyedi, ugyanakkor megvannak a közös vonások is, például a szabályok és következmények teljes hiánya a családban, a bűntudat és a szégyen érzése, illetve az, hogy a függő gyógyulására összpontosító hozzátartozók élete teljesen beszűkül, és elsősorban ebből az állapotból kell kimozdítani őket.

Elolvasom

Veszélyes lehet a fagyi

Kormos Lili

A közelmúltban bemutatott, Veszélyes lehet a fagyi című magyar film különleges darab, és nemcsak azért, mert ez Szilágyi Fanni első nagyjátékfilmje, hanem azért is, mert a New York-i filmhéten a legjobb színésznő díját elhozó Stork Natasa alakítja egy egypetéjű ikerpár mindkét tagját, Adélt és Évát is. Igen, ez egy különleges film, amely éppen úgy működik, mint egy jó novella.

Elolvasom

Száraz november: Sokkal nagyobb figyelmet kéne kapniuk a függők hozzátartozóinak

Kormos Lili

Nem a száraz november kapcsán kezdtem el az alkoholhasználati zavarból felépülők és a hozzátartozóik helyzetén gondolkodni. A kérdés régóta foglalkoztat. Miután a baráti körömben többen visszafogták az alkoholfogyasztást, többször hallottam, hogy XY már nem annyira jó fej, nem lehet vele bulizni és azóta ilyen, amióta barátnője van. Ennek hatására megkértem Dávid Ferencet, a Kék Pont Alapítvány projekt koordinátorát, hogy segítsen megérteni a hozzátartozók, elsősorban a mindenkori partnerek szerepét a felépülés folyamatában.

Elolvasom

Mohamed Mbougar Sarr: Olvasó embernek lenni életforma

Kormos Lili

Az emberek legtitkosabb emlékezete című könyvéért Mohamed Mbougar Sarr 2021-ben Goncourt-díjat kapott. Ezzel ő lett az első szubszaharai szerző, aki elnyerte ezt a rangos elismerést, ráadásul hihetetlenül fiatalon, 31 évesen. Szerinte sem a származása, sem a kora nem számít, kizárólag a könyv, a történet, amit megírt. Élet-halál kérdés-e az irodalom? Milyen kihívás egy francia gyarmatról Párizsba menni tanulni, ott felépíteni egy új életet? Hol ér véget az inspiráció és hol kezdődik a plágium? A szerzőt kérdeztük.

Elolvasom

Morcsányi Géza: Nagyok az oroszok, ezt ki kell mondani

Kormos Lili

A szerelemről és más történetek címmel jelent meg egy Csehov elbeszéléseket összegyűjtő novelláskötet a Magvető Kiadó gondozásában. A szövegeket fordító és válogató Morcsányi Gézával Csehov kapcsán humorról, szerelemről, végtelen időről és az orosz kultúra jövőjéről is beszélgettünk.

Elolvasom
Keresés