Krajczár Gyula

Krajczár Gyula

Hajlik-e az iráni rendszer vagy törik?

Krajczár Gyula

Az Iránban szeptember óta tartó tüntetések nyomán az ország főügyésze, Mohammad Jafar Montazeri bejelentette, hogy megszüntetik az úgynevezett erkölcsi rendőrséget, s elkezdik tanulmányozni a nők nyilvános kendő- és ruhaviselési szabályait tartalmazó törvényt. Most még nehéz megítélni, hogy tényleges, komoly engedményről van-e szó. Az biztos, hogy a lázongások egyelőre nem enyhülnek, s a rezsim egyre szélesebb skálán keresi a normalizálás eszközeit.

Elolvasom

Űrverseny 2.0: Amerika és Kína célba vette a Holdat

Krajczár Gyula

Többszöri halasztás után november 16-án Floridából útjára indult az Artemis I nevű Hold-misszió. Ezzel kezdetét vette a 2017-ben indult új amerikai Hold-program első űrbéli szakasza. A küldetésen még nem utazik ember, az Orion űrjárműben rengeteg szenzorral feljavított próbababák foglalnak helyet. A parancsnoki székben ülő test a Commander Moonikin Campos névre hallgat.

Elolvasom

Meghalt Jiang Zemin

Krajczár Gyula

96 éves korában meghalt Jiang Zemin, egykori kínai államfő, a kommunista párt volt főtitkára. Halála különleges pillanatban történt, nem sokkal azután, hogy az általa megteremtett „öröklési rendet” a párt élén megváltoztatták utódai, s éppen akkor, amikor régen nem tapasztalt demonstrációkat láthattunk néhány kínai nagyváros utcáin.

Elolvasom

Kína-Amerika: Választási kényszer

Krajczár Gyula

A tény, hogy Joe Biden amerikai elnökként a múlt héten először találkozott személyesen Xi Jinping kínai államfővel, önmagában is valamilyen elmozdulást jelent a két jelentős ország fagyos viszonyában. A nemzetközi politikai és gazdasági világ rengeteg szereplőjét zavarta már a kialakult kapcsolatok nélküli szembenállás, a már rövid távon is előrejelezhetetlen perspektíva. A lényegi szándékok persze nem változtak meg a találkozótól, de a kommunikáció újrafelvétele a stabilabb világ képét sugallja.

Elolvasom

A hatalmi harc lezárult, Kína visszatalált a császársághoz

Krajczár Gyula

Befejeződött a Kínai Kommunista Párt 20. kongresszusa, amelynek leginkább látható eredménye, hogy Xi Jinping főtitkárt az eddigi szabályok ellenére harmadszor is megválasztották a párt és az ország élére. Ez meglepetést ugyan nem okozott, hiszen minden megfigyelő erre számított, változást az eddigiekhez képest mégiscsak jelent.

Elolvasom
Keresés