Krajczár Gyula

Krajczár Gyula

Sokkoló tanulmány: szinte minden technológiai ágazatban Kína áll az élen

Krajczár Gyula

Egy nemrég megjelent ausztrál tanulmány azt elemezte, hogy az egyes technológiai ágazatokban mely nemzetek járnak a világ előtt. Olyan technológiákat vizsgáltak, amelyek döntő jelentőségűek a gazdaság és a társadalom működése szempontjából. Ezek képezik az alapját a zöld energia termelésének és az orvosi felfedezéseknek, valamint meghatározóak a katonai képességek fejlesztésében és a hírszerzésben. A szerzők arra jutottak, hogy 44 területből 37-ben Kína áll az élen.

Elolvasom

Újabb (dez)információk láttak napvilágot az Északi Áramlat felrobbantásáról

Krajczár Gyula

Újabb fordulat kavarja az információs dagonyázást az Északi Áramlat felrobbantásának ügyében. Vélhetően egymástól függetlenül a The New York Times és a német Die Zeit is „pro-ukrán” elkövetők felé tereli a történetet. Nemrégiben egy amerikai újságíró, Seymour Hersh az Egyesült Államok kormányát feltételezte az események mögött, míg korábban a nyugati latolgatások inkább Oroszországot gondolták a legfőbb érdekeltnek.

Elolvasom

Ki robbantotta fel az Északi Áramlatot?

Krajczár Gyula

Nagyon különös információ látott napvilágot nemrégiben az Északi Áramlat gázvezeték felrobbantásáról, s egyelőre elég különös az információ sorsa is. Ahogy nagyon különös maga a történet is.

Elolvasom

Léggömbfrász – Blinken nem megy Pekingbe

Krajczár Gyula

A nemzetközi közvélemény feszülten várta, hogy öt év szünet után ismét amerikai külügyminiszter utazik Pekingbe. Hát nem utazik. Montana felett ugyanis nagy magasságban haladó, kínaiként és feltételezhetően hírszerzési célúként azonosított ballont, léggömböt fedeztek fel, s Anthony Blinken útját lemondták, illetve elhalasztották. A kínai fél gyorsan reagált, elismerte, hogy az övék a léggömb, de eltévedt meteorológiai célú eszköznek nevezték.

Elolvasom

Miért mondott le a miniszterelnök Új-Zélandon?

Krajczár Gyula

Meglepetésre bejelentette lemondását a világszerte nagy tiszteletnek örvendő új-zélandi miniszterelnök, Jacinda Ardern. Indoklásul annyit mondott, hogy „nincs már elég a tankban”. Részletesebben: „Távozom, mert az ilyen kiváltságos szereppel felelősség jár – felelősség, hogy tudd, mikor vagy te a megfelelő személy a vezetésre, s azt is, hogy mikor nem. Én tudom, hogy mivel jár ez a munka. És én tudom, hogy már nincs elég a tankban ahhoz, hogy eleget tegyek ennek. Ez ilyen egyszerű.”

Elolvasom
Keresés