Lakner Zoltán

Lakner Zoltán

1998-ban politológusként végzett a Miskolci Egyetemen, majd az Eötvös Loránd Tudományegyetemen szociálpolitikát tanult. 2003-ban lett az ELTE Társadalomtudományi Kar Szociálpolitikai Tanszékének oktatója. 2001-től a Hilscher Rezső Szociálpolitikai Egyesület elnökségi tagja. 2003–2010 között a Vision Politics elemzője volt.Rendszeresen jelennek meg írásai a sajtóban, illetve vállal fellépéseket a televíziók vitaműsoraiban. 2016-tól a 168 Óra hetilap újságírója és főszerkesztő-helyettese. 2019 szeptemberében két társával, Tóth Ákossal (főszerkesztő) és Krajczár Gyulával együtt távozott a szerkesztőségből, a lap tulajdonosával kialakult ellentétek miatt. 2020. május 28-án Jelen címmel új hetilapot alapítottak.

A klímaváltozás okozta katasztrófák évről évre súlyosabbak

Lakner Zoltán

Két nappal tovább tartott a tervezettnél, és csak november 20-án ért véget az egyiptomi Sharm El-Sheikhben az ENSZ idei klímakonferenciája, a COP27. A nagyszabású találkozó eredményeként, évtizedes gyürkőzést követően, végre létrejöhet az a pénzalap, amelyből a klímaváltozás hatásai miatt már most is súlyos veszteségeket elszenvedő szegényebb országokat kompenzálnák, döntően a fejlett országok befizetései révén. A COP27-en az Energiaklub képviseletében résztvevő Bart István klímapolitikai szakértővel beszélgettünk a klímacsúcs mellett a klímaátállás gazdasági, társadalmi és politikai összefüggéseiről.

Elolvasom

Akár megbékéléshez is vezethetett volna a taxisblokád

Lakner Zoltán

A Blokád című újabb kurzusfilm ismét az érdeklődés középpontjába állította az 1990-es taxisblokádot és szereplőit. A rendszerváltás időszakának ez az eseménye billentette ki a leginkább az országot a hétköznapok megszokott rendjéből, nehéz vizsga elé állítva az akkori új kormányt, a még újabb önkormányzati vezetőket, az ellenzéki politikusokat és az érdekvédelmi szervezeteket egyaránt. Habár mindenkinek megvan a saját taxisblokád-sztorija, az események története távolról sem annyira titokzatos, mint sokan beállítják. A múltba nézve az is kiderül, hogy a taxisblokádból akár valami jót is tanulhatott volna a politikai elit és a társadalom.

Elolvasom

Brazília: Lula visszatért, de semmi nem lesz olyan, mint régen

Lakner Zoltán

„Brazília nem kezdőknek való”, idézi a bossa nova alapítójának mondatát egyik tanulmányában Ricz Judit közgazdász, a Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont Világgazdasági Intézetének tudományos munkatársa, az ország sokrétűségére utalva. A Luiz Inácio Lula da Silva elnöki visszatérését hozó októberi általános választásokat követően nem csak az a kérdés, csillapítható-e a szélsőséges méreteket öltő polarizáció, hanem az is, kimozdítható-e a világ egyik legnagyobb országa a közepes fejlettség csapdájából.

Elolvasom

A magyarok kétharmada szerint a férfiaknak jár a vezető szerep a családban

Lakner Zoltán

Meglepőnek tűnhet, milyen széles a magyar társadalomban a baloldali gazdaságpolitika híveinek köre, de a Policy Solutions kutatási adataiból az is kiderül, hogy ez inkább jelenti az állami elosztás iránti igényt, mintsem a szolidáris társadalompolitika iránti vonzalmat. A szegények és a munkanélküliek iránti együttérzés csökkent az egymást érő válságok évei alatt, közben viszont az is látszik, hogy a kormányzati homofób kampányok nem tudták átgyúrni a közgondolkodást.

Elolvasom

Zsiday Viktor: a jelenlegi válság nem lesz annyira mély, hogy megrengesse Európát

Lakner Zoltán

A Jelen hetilap idén ősszel is folytatja a német Friedrich Ebert Alapítvány (FES) magyarországi irodájával és a Political Capitallal (PC) korábban elkezdett együttműködését. Az október 5-én tartott, Lesz-e földcsuszamlás Európában? című rendezvényünkön Berkes Rudolf ismertette a PC tanulmányát, amely szerint nem mutatkoznak szélsőjobboldali áttörés jelei az EU-ban a válság közepette sem. Ezt megerősítette a panelbeszélgetésben résztvevő Bíró-Nagy András politológus, a Policy Solutions igazgatója is. Zsiday Viktor közgazdász, a Citadella Alap kezelője szintén azon az állásponton volt, hogy habár recesszió várható az európai gazdaságban, ez nem lesz olyan mély és tartós, amely kataklizmaszerű politikai változásoknak ágyazna meg. 

Elolvasom

Mikecz Dániel: Az is siker, ha a rezsim kizökken a rutinjából

Lakner Zoltán

A széles értelemben vett rezsimellenes tüntetésekhez könnyű csatlakozni, de könnyű leválni is róluk, ha nem alakul ki a tiltakozók közös identitása, belátható és elérhető célja. Ma még felmérhetetlen, hogy a korábbi kezdeményezésekhez hasonló sorsra jut vagy egészen más pályát jár be a tanárok és diákok jelenlegi tiltakozása, de Mikecz Dániel politológus, mozgalomkutató arra hívja fel a figyelmet, hogy a nagy tüntetések közötti idő, a nem éppen látványos aprómunka szerepe is meghatározó a mozgalmak életében.

Elolvasom
Keresés