Lakner Zoltán

Lakner Zoltán

1998-ban politológusként végzett a Miskolci Egyetemen, majd az Eötvös Loránd Tudományegyetemen szociálpolitikát tanult. 2003-ban lett az ELTE Társadalomtudományi Kar Szociálpolitikai Tanszékének oktatója. 2001-től a Hilscher Rezső Szociálpolitikai Egyesület elnökségi tagja. 2003–2010 között a Vision Politics elemzője volt.Rendszeresen jelennek meg írásai a sajtóban, illetve vállal fellépéseket a televíziók vitaműsoraiban. 2016-tól a 168 Óra hetilap újságírója és főszerkesztő-helyettese. 2019 szeptemberében két társával, Tóth Ákossal (főszerkesztő) és Krajczár Gyulával együtt távozott a szerkesztőségből, a lap tulajdonosával kialakult ellentétek miatt. 2020. május 28-án Jelen címmel új hetilapot alapítottak.

Bodnár: Már az is segítene a forinton, ha Nagy Márton csendben maradna

Lakner Zoltán

Ismét átlendültünk a 400 forintos euró világába, pedig év elejére már stabilizálódni látszott az árfolyam. Az amerikai bankcsődök azonban kedvezőtlenül hatnak az olyan kockázatosnak ítélt devizákra, amilyen a forint, állítja Bodnár Zoltán, volt jegybankalelnök, a DK árnyékkormányának tagja, aki azt is hozzáteszi, hogy az infláció nagyon lassú fékeződésére ható tényezőket semlegesítheti a márciusi árfolyamromlás. A rizikó enyhítéséért sokat tehetne a kormány azzal, ha nem vívna nyilvános harcot a Nemzeti Bankkal, és ha sikerülne végre teljesíteni az uniós pénzek lehívásának feltételeit.

Elolvasom

Sztálin élt, Sztálin él, Sztálin élni fog

Lakner Zoltán

Habár nincs hivatalos Sztálin-kultusz Putyin Oroszországában, az egykori diktátor népszerű, a közvélemény az elmúlt évszázad főszereplői közül inkább azokat ítéli el, akik nagyobb szabadságot próbáltak hozni. Sz. Bíró Zoltán történésszel arról is beszélgettünk Sztálin halálának hetvenedik évfordulója kapcsán, hogy a birodalmi múlt felmagasztosítása együtt jár a jelenbéli birodalom-újjáépítési ambíciókkal, miközben Sztálin történelmi bűneit feledésbe taszítja az állami emlékezetpolitika.

Elolvasom

Miért erősödik a fiatalok között a Mi Hazánk és mi ennek a következménye?

Lakner Zoltán

A Medián felmérése szerint a Mi Hazánk a legnépszerűbb párt a fiatal szavazók körében. Ennek kapcsán kisebb közvélemény-kutatói vita bontakozott ki arról, nevezhető-e a legnépszerűbb pártnak a Mi Hazánk a 30 év alattiak körében, az azonban egyértelműnek látszik, hogy a Jobbikból kivált politikai erő a tavaly közös listán induló ellenzéki pártok riválisa lesz a jövő évi EP-választáson.

Elolvasom

A háború egy éve tart, a páva tovább táncol

Lakner Zoltán

Egy éve tart Oroszország háborúja Ukrajna ellen. Joe Biden az évfordulóra Kijevbe utazott, ahol jelezte, hogy a nyugati szövetségi rendszer támogatni fogja Ukrajnát a tavasszal várható hadműveletek idején is. Mindeközben a magyar kormány folytatta a régóta tartó hintapolitikáját, ami Magyarország elszigetelődéséhez vezetett.

Elolvasom

A népességcsökkenés bizonyítja a családpolitika kudarcát

Lakner Zoltán

A 2021-es népszámlálás első adatai a demográfiai mutatókat állítják a középpontba, és azt jelzik, hogy a kormány által várt és ösztönözni próbált demográfiai boom továbbra sem következett be, ami alapjaiban kérdőjelezi meg a kormányzati társadalompolitikát.

Elolvasom

Csatavesztések hete

Lakner Zoltán

Orbánnak vissza kellett vonnia minisztereit az egyetemi kuratóriumokból, azaz kénytelen volt megszerzett várakat feladni az unióval folytatott háborújában. Az ukrán elnök brüsszeli fogadtatása nyilvánosan is demonstrálta a magyar kormány európai elszigetelődését.

Elolvasom

Kétszer annyi Fidesz-szavazó választaná Moszkvát, mint Washingtont

Lakner Zoltán

Válaszút elé állította a nyugatot Putyin inváziója Ukrajnával szemben, és a szövetségi rendszeren belüli viták tétjét is jelentősen növelte a nyílt háborús helyzet kialakulása. Nemcsak az Egyesült Államok és az Európai Unió országainak döntő többsége, hanem más földrészek országai is támogatják Ukrajna erőfeszítéseit, mindeközben a magyar kormány oroszbarát politikája mind nyilvánvalóbbá és veszélyesebbé válik.

Elolvasom
Keresés