Miklós Gábor

Miklós Gábor

Hová lettek az ukrán oligarchák?

Miklós Gábor

Hetvenhat millió amerikai dollárt fizetett ki az angol Chelsea FC a 22 éves a Sahtar Donyecknek Mihajlo Mudrikért. A szőke szélsőt nyolc és fél évre szerződtette a klub, s az ár különböző bónuszokkal felmehet százmillió dollárra. Ez a sporthír gyorsan háborús hírré lett, ugyanis Rinat Ahmetov, az ukrán klub tulajdonosa bejelentette: az összegből 25 millió dollárral támogatják a korábban a támadó oroszoktól Mariupolt védelmező ukrán katonákat és családtagjaikat támogató alapot.

Elolvasom

Indiana Jones a 19. századból

Miklós Gábor

Ebben az évben kellene ünnepelnünk a híres magyar orientalista, Vámbéry Ármin 190. születésnapját, s jövőre pedig a halálának lesz a 110. évfordulója. Ennek ellenére sokat nem lehet róla hallani mostanában. Sárközy Miklós iranistát először ennek okairól kérdeztük.

Elolvasom

Súlyos árat fizethet Netanjahu a kormányalakításért

Miklós Gábor

Az izraeli politikai mérleg nyelve újra jobbra lendült és Benjamin Netanjahu újra kormányfő lehet. A jobboldal győzött, a baloldal parlamenti helyeket veszített, miközben az elemzések szerint az izraeli társadalom egésze nem fordult radikálisan jobbra. Az egyszerűség kedvéért politikai jobb- és baloldalról beszélnek, miközben hosszú ideje ezek a szavak nem írják le pontosan az izraeliek politikai választásait. Lehetne úgy is mondani, hogy ezt a választást Netanjahu hívei nyerték, illetve azok a pártok, amelyek hajlandóak vele koalícióba lépni. A 120 tagú parlamentben 64 képviselői helyük lett.

Elolvasom

Stratégiai védelem a sáros sztyeppén

Miklós Gábor

A hadműveleti területeket heteken belül eluralja a beszputyicának, úttalanságnak nevezett sár, amelyben minden offenzíva elakad. A sztyeppei tél sem ideális hadviselési évszak. Az állóháború feltehetőleg eltart tavaszig.

Elolvasom
Keresés