Miklós Gábor

Miklós Gábor

Súlyos árat fizethet Netanjahu a kormányalakításért

Miklós Gábor

Az izraeli politikai mérleg nyelve újra jobbra lendült és Benjamin Netanjahu újra kormányfő lehet. A jobboldal győzött, a baloldal parlamenti helyeket veszített, miközben az elemzések szerint az izraeli társadalom egésze nem fordult radikálisan jobbra. Az egyszerűség kedvéért politikai jobb- és baloldalról beszélnek, miközben hosszú ideje ezek a szavak nem írják le pontosan az izraeliek politikai választásait. Lehetne úgy is mondani, hogy ezt a választást Netanjahu hívei nyerték, illetve azok a pártok, amelyek hajlandóak vele koalícióba lépni. A 120 tagú parlamentben 64 képviselői helyük lett.

Elolvasom

Stratégiai védelem a sáros sztyeppén

Miklós Gábor

A hadműveleti területeket heteken belül eluralja a beszputyicának, úttalanságnak nevezett sár, amelyben minden offenzíva elakad. A sztyeppei tél sem ideális hadviselési évszak. Az állóháború feltehetőleg eltart tavaszig.

Elolvasom

Krasztev: A Nyugat-Balkán sürgősségi műtőben van

Miklós Gábor

Aktív politikusok és még aktívabb politikamagyarázók találkoztak szeptember 22-23-án a budapesti Nádor utcában, a CEU nagy auditóriumában. Az egyetemet sikerült Orbánéknak kigyűlölniük Magyarországról, oktatási tevékenysége ma Bécsben folyik, de az intézmények egy része maradt. És fontos szerepet játszik annyiban, hogy teret biztosít a demokratikus, európai gondolkodás, eszmecsere számára. Ahogy most is tették együttműködve a fővárossal, a Political Capitallal, számos diplomáciai és üzleti szereplővel.

Elolvasom

Az orosz zsidók hangos hallgatása

Miklós Gábor

Pinchas Goldschmidt moszkvai főrabbi a nyár elején isztambuli átszállással Budapesten keresztül elhagyta Oroszországot. A zürichi születésű rabbi, aki harminc évet élt és dolgozott az orosz fővárosban, több interjúban is beszámolt arról, milyen politikai nyomásnak volt kitéve a közössége és ő maga is a hatalom részéről. Azt akarták tőle, hogy nyíltan támogassa Oroszország Ukrajna elleni rablóháborúját.

Elolvasom

Mire törekszik a Nyugat Ukrajnában?

Miklós Gábor

A magyar internetes sajtóban naponta legalább egy olyan cikk megjelenik, amelyben a kelet-európai háborúra vonatkozó lehetséges forgatókönyveket ismertetik. Nincs olyan magára valamit is adó szakértő, aki ne tudna legalább három, egymást tökéletesen kizáró és cáfoló háborús szcenáriót előhúzni a zsebéből. Mivel ez túl könnyű feladat, itt most inkább azzal próbálkozunk, hogy a konfliktusban szereplő erők mai stratégiai céljait és hosszútávú politikai magatartását összegezzük.

Elolvasom
Keresés