Ónody-Molnár Dóra

Ónody-Molnár Dóra

Lesújtó jelentés készült az oktatásról

Ónody-Molnár Dóra

Az Európai Bizottság által készített jelentés szerint 2021-ben a korai iskolaelhagyók aránya Magyarországon 12 százalék volt, szemben a javuló tendenciát mutató 9,7 százalékos uniós átlaggal és a 9 százalékos uniós szintű célértékkel – és ez csak egyetlen a sok rossz adat közül.

Elolvasom

Zolnay János: Nem hiszek a tankerületi vezetők forradalmában

Ónody-Molnár Dóra

A kormánynak az egyik kiútja ebből a helyzetből az, hogy előre hoz néhány, későbbre tervezett bérfejlesztési lépést, és ezzel megpróbálja leszerelni a tanárokat, vagy egyszerűen elkezdi őket kifárasztani. Abban bíznak, hogy előbb-utóbb minden tiltakozó hullám kifullad, az emberek hazamennek – nyilatkozza lapunknak Zolnay János szociológus, aki szerint a magyar közoktatás egésze csapdahelyzetek sorával küszködik, amit csak szerkezetei változtatásokkal lehetne megoldani.

Elolvasom

A magyar iskolák a lexikális tudást erőltetik, a fejlett oktatási rendszerek a valósághoz igazodnak

Ónody-Molnár Dóra

Szabó Kálmán a MÁV-nál dolgozott, rendszeresen focizik az unokájával és 524 ismerőse van a Facebookon. Valójában Szabó Kálmán nem létezik, a profilképét egy arcképgenerátor alkotta meg. Vajon a magyar diákok képesek lennének arra, hogy a hamis profilt felismerjék? A magyar oktatási rendszer biztosan nem segíti őket ehhez hozzá, ehelyett az okostelefonokkal pár másodpercen belül elérhető lexikális ismeretek bemagolását erőlteti. A pedagógusuk engedetlenségi mozgalma alkalmat teremthetne arra, hogy a béremelés jogossága mellett a magyar oktatás tartalmi megújulásának szükségességéről is beszéljünk.

Elolvasom

Közel 13 milliárd forintról mondanak le a modellváltó egyetemek

Ónody-Molnár Dóra

A szerződésük alapján járó alaptámogatás 4 százalékáról mondanak le "önként" a modellváltott egyetemek kuratóriumai, hogy ezzel a pénzzel a rezsiharcot támogassák. A kormány által kiszámíthatónak ígért, 25 évre szóló, „gránitszilárdságú” finanszírozási megállapodáson tehát már az első év után repedések keletkeztek.

Elolvasom
Keresés