Szabó Barnabás

Szabó Barnabás

Milliárdos Jedi-lovag költözött a Downing Streetre

Szabó Barnabás

Liz Truss mindössze hat hétig lakott Downing Street 10. szám alatt. Ezzel ő lett a legrövidebb időt hivatalban töltő brit miniszterelnök, mióta létezik a tisztség. Mindössze öt nappal a lemondása után már ki is nevezték az utódját, aki nem más, mint az általa korábban legyőzött Rishi Sunak, Boris Johnson kormányának egykori pénzügyminisztere.

Elolvasom

Az elárvult Britannia III. Károllyal vigasztalódik

Szabó Barnabás

A királynak két teste van – mondhatnánk Ernst Kantorowicz német történész ötvenes években megjelent, a középkori és kora újkori ­monarchia politikai teológiáját feldolgozó klasszikus művére utalva. Az Egyesült Királyságban a szemünk előtt zajlik, ahogy az uralkodó halála és a másik trónra lépése között hidat képez a király halhatatlan teste, a változások közepette is állandó monarchia ethosza.

Elolvasom

Kicsoda Liz Truss, Őfelsége legrugalmasabb miniszterelnöke?

Szabó Barnabás

II. Erzsébet királynő hetvenéves uralkodása során elsőként nem a Buckingham-palotában, hanem Skóciában, balmorali birtokán kérte fel Liz Trusst, a konzervatívok új vezetőjét, hogy alakítson kormányt a nevében. Hogy az új miniszterelnök munkája más tekintetben mennyire fog eltérni az eddig megszokottól, az egyelőre nyitott kérdés. Truss útja a sikerhez nem volt magától értetődő, de kemény munkával és a tory tagság hangulatának jobb megértésével maga mögé utasította riválisait. Boris Johnson öröksége azonban teherré is válhat a kormányzást kimondottan nehéz körülmények között átvevő egykori külügyminiszter számára.

Elolvasom

Árnyékkormány angol és magyar módra

Szabó Barnabás

A Demokratikus Koalíció bejelentette, hogy Dobrev Klára vezetésével árnyékkormányt állít fel. A kifejezés leginkább az Egyesült Királyság közéletét figyelemmel kísérőknek lehet ismerős. Az alábbiakban röviden arra teszünk kísérletet, hogy történeti és politikai kontextusba helyezzük az árnyékkormány intézményét azon országok példáján keresztül, ahol az szerves része a politikai rendszer működésének – és ahol nem.

Elolvasom

Boris vesztét Boris okozta

Szabó Barnabás

Négy héttel ezelőtt azt találtam jósolni a Jelen hasábjain, hogy Boris Johnson addig lőheti magát lábon, amíg el nem vérzik. Nem számítottam rá, hogy ez ilyen rövid idő alatt bekövetkezik. A legutolsó golyóval azonban akkora lyukat ütött a miniszterelnökségén, hogy kénytelen volt bejelenteni lemondását - persze ezt is boriszosan tette.

Elolvasom

Mire elég 211 bátor brit?

Szabó Barnabás

Túlélte a tory frakció bizalmi szavazását Boris Johnson brit miniszterelnök. Szerinte ezzel lezárult a Downing Street-i bulibotrányok időszaka, és végre nyugodtan összpontosíthat a kormányzásra. Az ellenzék mellett azonban saját pártja jelentős része is távozásra szólította fel, és a sajtó szerint könnyen lehet, hogy a miniszterelnöksége a végéhez közeledik.

Elolvasom

A barométer a Downing Street-en esőre áll

Szabó Barnabás

Észak-Írország új parlamentet, Skócia, Wales és Anglia egy része pedig új önkormányzatokat választott a közelmúltban. Az eredmény szinte mindenhol a kormányzó konzervatív pártnak kedvezőtlenül alakult. Őfelsége miniszterelnökét azonban továbbra is Boris Johnsonnak hívják.

Elolvasom

A britek a királynőt ünnepelnék, de a kormány botrányaival kell foglalkozniuk

Szabó Barnabás

II. Erzsébet február 6-án ünnepelte trónra lépésének hetvenedik évfordulóját, ő az első uralkodó, aki hét évtizedet tudhat maga mögött. A platina-jubileumot a következő hónapokban számos megemlékezés, program, ünnepség, sőt, soronkívüli munkaszüneti nap teszi majd teljessé. A brit belpolitika botrányai azonban árnyékot vetnek a történelmi mérföldkőre.

Elolvasom

Brit kormányválság: Boris Johnson őszintén sajnálja

Szabó Barnabás

Boris Johnson brit miniszterelnök korábbi bejelentésével összhangban a tervezettnél egy héttel korábban, január 27-től megszűnt a legtöbb járványügyi korlátozás Angliában – nincs már szükség a helyi védettségi igazolványra, ha valaki szórakozni indul, és a maszk viselése sem kötelező. De elég lesz-e a felszabadulás eufóriája ahhoz, hogy Johnson megmeneküljön a „partygate” néven elhíresült botrány legkellemetlenebb következményeitől?

Elolvasom
Keresés