Török F. László

Török F. László

Giorgia Meloni (kormány)alakítása: ez nem az orbáni modell

Török F. László

Giorgia Meloni azonnal bejelentette új kormányának névsorát amint megkapta a kormánymegbízást Matarella elnöktől. A kabinet a következő nap már le is tette az esküt, és a majd’ három évtizede hagyományosnak számító csengettyű-átadással Mario Draghi ki is vonult a kormányfői hivatalnak helyt adó Chiggi palotából.

Elolvasom

Pávatánc Meloni módra: Moszkva bűnös, bátrabb Európa kell!

Török F. László

Bár a jobboldali koalíció erős felhatalmazást kapott a kormányzásra, két héttel a választások után, néhány „biztos” nevet leszámítva, nem lehet sokat tudni az új kormány összetételéről. Giorgia Meloni a választások után arra összpontosított, hogy meggyőzze Olaszország külföldi partnereit és az EU-t arról, hogy képes felelős kormányt alakítani, és egyben megnyugtassa az olasz gazdaság és közélet vezetőit.

Elolvasom

Olaszország a választások után: a Fidesz csalódni fog

Török F. László

Az előzetes várakozásoknak megfelelően a jobbközép szövetség győzelmével értek véget a választások Olaszországban. A szélsőjobboldaliként induló, de immár a fősodorba betörő Giorgia Meloni nemsokára Olaszország első női miniszterelnöke lesz. Győzelmének okait – a kiváló politikai teljesítménye mellett – elsősorban a szétesett baloldali alternatíva hiányában és az olasz választók jó részének a politikától való elfordulásában kell keresni.

Elolvasom

Veszíthet-e Orbán rajongója Olaszországban?

Török F. László

Vasárnap parlamenti választásokat tartanak Olaszországban. A külvilág talán el is könyvelte már, hogy Giorgia Meloni személyében a modern időkben először lesz az egyik legnagyobb EU-s ország élén szélsőjobboldali vezető. A választási esélyeket latolgató kérdés tehát nem az, hogy ki győzhet, hanem az, hogy veszíthet-e egyáltalán Giorgia Meloni, azaz létezik-e olyan forgatókönyv, amelyben nem a szélsőjobb adja a miniszterelnököt. A rövid válasz az, hogy igen, a hosszabb válasz pedig még a mindig komplikált olasz politikánál is komplexebb.

Elolvasom

Véget érhet az olasz csoda

Török F. László

Mario Draghi bukása után és a szeptemberi olasz választások előtt Európa aggódva figyeli, hogy a közvélemény-kutatásokat még vezető szélsőjobb esetleges győzelmének fényében mi lesz Olaszországgal. A politikai okok mellett a félelem tán leginkább annak szól, miként lesz képes majd a nem igazán gazdasági szigoráról és gazdaságszervező képességeiről híres szélsőjobb vezette jobboldali kormány megőrizni a gazdaság lendületét, azt a „varázslatot”, ahogy Draghi kormánya rekordidő alatt ma már egész Európa által elismert, felfelé ívelő pályára állította az olasz gazdaságot. 

Elolvasom

Olaszország megmentőjét megbuktatták a pártok

Török F. László

Abban az országban, amely a II. Világháború óta nem kevesebb, mint 69 kormányt „használt el”, azaz egy kormány átlagosan alig 13 hónapig volt hatalmon, igazán nem meglepetés a kormányválság. Mario Draghi tavaly januárban alakult egységkormánya már túl is élte az „átlagéletkort”. Mégis, most Európa egésze értetlenül nézi, miért bukott meg az olasz kormány. A kormányváltásokat általában derüs nyugalommal szemlélő olasz nép pedig dühös, nagyon dühös.

Elolvasom

Ki lesz az év erős embere Európában?

Török F. László

A Politico Europe 2016 óta minden év végén próbálja megjósolni azon személyiségek listáját, akiket a következő évben Európa legfontosabb politikusai közé vár. Az eddigi listák vezetői vagy nagy hangú populisták voltak (Orbán, Salvini), vagy ígéretes, feltörekvő mellékszereplők (Sadiq Khan, London polgármestere, Christian Lindner, német liberális pártvezető), vagy pedig a tényleges nagyhatalmak vezetői (Macron, Merkel). Legutóbb halk szavú, feltörekvőnek nem nevezhető politikus került a lista élére, akiről mostanáig csak rendkívül óvatosan lehetett volna kimondani, hogy valódi európai hatalmat vezet.

Elolvasom

Elnökválasztás Olaszországban: ha nem Berlusconi, akkor ki?

Török F. László

Az olasz köztársaság történelmének talán legfurcsább elnökválasztása zajlik, ahol nem csak az eredmény megjósolhatatlan, de úgy tűnik, hogy a győzelemre esélyesek közül mintha senki nem akarna valóban köztársasági elnök lenni. Még Silvio Berlusconi, az olasz politika elpusztíthatatlan „lovagja” is visszalépett a jelöltségtől.

Elolvasom
Keresés