Tóth Bea

Tóth Bea

Aki szegény, az már annyit se ér

Tóth Bea

A kormányzati attitűd alapjaiban semmisítette meg a szociális ellátórendszer alapértékeit és kérdőjelezte meg mindazt, amit a szociális munkások etikai kódexe, belső iránytűje meghatároz. Ez az ideológiaváltás – ahogy ez egy a közelmúltban rendezett konferencián is elhangzott – a szociális munkások szakmai identitását is aláássa. A szakmának most szembe kell néznie önmagával és a jövőjével is egy alapvetően ellenségkereső és önhibáztató szemléleten alapuló rendszerben, ráadásul egy társadalmi krízis kellős közepén. A beletörődés veszélyes lenne nem csak számukra, de az ellátottak számára is.

Elolvasom

Az állam kiárusítja a természetvédelmi területeket

Tóth Bea

A nemzeti parkok vezetői számos esetben kifejthették volna véleményüket, amikor a védett erdők tarvágásáról, a vas-oxiddal szennyezett Sajóról, gyanús beruházásokról, trófeavadászatról, akkumulátorgyárakról, a klímaváltozással kapcsolatos felelősségről kellett volna beszélni. Megkerestük néhány park vezetőjét annak kapcsán, hogy a kormány védett természeti területeket akar értékesíteni, de most sem érezték szükségét annak, hogy kifejtsék az álláspontjukat.

Elolvasom

Több, mint gesztus: kutatás vizsgálta a kispesti közösségi költségvetés sikerét

Tóth Bea

A közösségi költségvetés olyan eszköz, amellyel egy önkormányzat megismerheti a lakók elképzeléseit a település jövőjével kapcsolatban és bevonhatja az őket érintő döntésekbe. Kispestnek elsőként sikerült a közösségi költségvetés hazai meghonosításával mintát adni jobbára ellenzéki és néhány jobboldali vezetésű önkormányzatnak. Idén is várják a lakosok javaslatait, a fórumokon személyesen is bevonják őket a döntéshozatalba.

Elolvasom

Civilszervezetek: “Ami mozdítható, eladjuk. Eladjuk a jövőnket.”

Tóth Bea

Csőd fenyegeti a radikálisan megdrágult rezsi miatt azokat a civilszervezeteket, amelyek állami feladatot átvállalva segítenek nehéz sorsú emberek tízezrein. A megoldást az állami normatíva emelése jelentené, de erre egyelőre nem került sor. Mentőövet eddig csak az egyházi szervezetek és a kormánypárthoz közel álló "civilek" kaptak.

Elolvasom

A parkolási katasztrófa kapujában

Tóth Bea

Sorra nőnek ki a lakóparkok Budapesten, s ez a tény a lakásokba költöző családokkal együtt az autók számának növekedésével jár. A helyi önkormányzatok különféle megoldásokkal próbálják a parkolási gondokat enyhíteni. Óbuda például családonként maximum négy autó parkolási helyének kialakítására kötelezné a beruházót.

Elolvasom

30-50 százalékkal drágultak az iskolai tanszerek

Tóth Bea

Sok családnak szinte teljesíthetetlen feladatot jelent, hogy az általános iskolás gyerekük megfelelően felszerelt iskolatáskával kezdje meg a tanévet. Az infláció miatt ugyanis a tanszerek majdnem kétszer annyiba kerülnek, mint egy éve. Óbuda-Békásmegyer önkormányzata ingyenes tanszercsomaggal segíti a szülőket.

Elolvasom
Keresés