Bőtös Botond

A cseh kalóz, egy digitális huszita, aki ősszel miniszterelnök lehet – Ivan Bartoš portréja

Ivan Bartoš a cseh Kalózpárt elnöke annak a generációnak a tagja, aki már az 1989-es demokratikus rendszerváltás után szocializálódott. De ki ez a raszta frizurás, alternatív adatbázis-építő informatikus, aki a reggelig tartó, pszichedelikus bulik világát a cseh parlament épületére cserélte le és az idei őszi parlamenti választások után akár Andrej Babiš utóda is lehet?

Visegrádi vírusjárat fék nélkül

Csehországban március 1-én volt, Szlovákiában 7-én lesz egy éve, hogy regisztrálták az első koronavírusos beteget. A szomorú évfordulón mindkét ország történetének eddigi legnehezebb időszaka jött el. Jelenleg Csehországban terjed a világon a leggyorsabb tempóban a vírus. Mindkét ország külföldi segítségre szorul. Ha március 21-ig nem javul a helyzet, jöhet a teljes zárás.

Szexuális ragadozók hálójában

A Skype többször kicsengett, amikor a lány felvette a hívást. Egy teljesen meztelen, kamerája előtt maszturbáló férfi hívta. „Nem baj, hogy 12 vagyok?” – kérdezte a lány. „Nézz úgy, mintha én is annyi lennék” – érkezett a válasz. Az internetes behálózásról szóló „Hálóban” (V síti) című film sokkolta Csehországot. Az alkotás társadalmi vitát nyitott ki az internetes műveltségről és az erőszak virtuális formáiról. Az Oktatási Minisztérium azt tervezi, hogy a jelenséggel kötelező tananyagként foglalkozik.

Orbánnak és lengyel barátjának Putyin a példa az internet lekapcsolásában (is)

Képzeljünk el Orbán Viktorra és Jarosław Kaczyńskire festett, egymásba rakott, egyre kisebb, kettészedhető matrjoska babákat. Ha a magyar kormányfő figuráját nyitjuk szét, benne Varga Judit ül, ha a lengyel kormánypárt elnökét, akkor Zbigniew Ziobro igazságügyi miniszter. De végül mindkét esetben eljutunk legbelül egy kicsi Vlagyimir Putyinhoz. Miért akarná orosz mintára Lengyelország és Magyarország is lekapcsolni az internetet?

Visegrádi oltáskörkép: lassú, lassú, lassú

Amikor december 27-én hivatalosan is megkezdték az Európai Unió országaiban az emberek beoltását a koronavírus ellen, a látványos művelet indítása sok kérdést hagyott megválaszolatlanul. Rendelkezésre áll-e elegendő vakcina? Létezik-e hatékony oltási terv? Milyen lesz az oltási folyamat sebessége? Hogyan működik a digitális központi regisztráció? Rendelnek-e kínai vagy orosz vakcinát?

Petr Kellner, az uzsorakirály

A cseh külpolitika keleti nyitása elképzelhetetlen lett volna a politikai elit és a nagy biznisz összefonódása nélkül. A fordulatban szerepet játszottak az olyan nagy pénzügyi vállalatok is, mint a PPF. Kicsoda Petr Kellner, hogyan tett szert ekkora vagyonra, és mi az oka a cseh kapitalizmus eloligarchásodásának?

Szorul a hurok Orbán cseh barátja körül

Andrej Babiš cseh miniszterelnök nemcsak azért aggódhat, mert az EU támogatási alapjaiból jogosulatlanul jutottak pénzek a cégéhez, hanem politikai és gazdasági összeférhetetlensége miatt is. Az Európai Bizottság sorra állítja le a nevéhez köthető Agrofert holdingban található cégek számára megítélt támogatásokat.

Nem elég a korrupcióellenesség, valamit produkálni is kell

Képzeljék el, hogy Szlovákia jégkorong-világbajnokságon az A-csoportos bennmaradásért utolsó meccsén Kanada ellen játszik. A döntő meccsre azonban olyanok mennek fel a pályára, akik nem a szlovák Extraligában, hanem a másodosztályban játszanak. Igor Matovič új kormánya hitelesen veszi fel a harcot az előző kormányok alatt kiépült maffiaállami struktúra ellen, de hozzá nem értése miatt idő előtt megbukhat.

Felfelé törő kalózok a cseh politikában

A magyar és lengyel kormány az európai virtuális hadszíntéren frontot nyitott a következő hét év EU-s büdzséjének és a koronavírus okozta károk enyhítése miatt összeállított gazdasági segélycsomag vétójának belengetésével. Igor Matovič szlovák és Andrej Babiš cseh miniszterelnök azonban néma maradt. Jó okuk van rá.

Szlovák Hang - Peter Pellegrini pályafutása

A baloldal megújítója vagy Robert Fico volt miniszterelnök politikájának emberarcú változata, a szlovák maffiaállam harmadik messiása? A szeptemberben hivatalosan bejegyzett, jelenleg legnépszerűbb szlovákiai párt, a balközép Hang - Szociáldemokrácia elnöke, Peter Pellegrini munkássága a kérdést egyelőre nyitva hagyja.

A cseh utat járjuk

Andrej Babiš az első olyan jelentős csehországi politikus, akinek nem volt közvetlen kapcsolata a csehszlovákiai demokratikus rendszerváltó generációval. Életének kevésbé reflektorfényben lévő szakaszát azért is fontos megismerni, mert megmutatja a cseh kapitalista társadalom kialakulásának ellentmondásait.