Bőtös Botond

Petr Kellner, az uzsorakirály

A cseh külpolitika keleti nyitása elképzelhetetlen lett volna a politikai elit és a nagy biznisz összefonódása nélkül. A fordulatban szerepet játszottak az olyan nagy pénzügyi vállalatok is, mint a PPF. Kicsoda Petr Kellner, hogyan tett szert ekkora vagyonra, és mi az oka a cseh kapitalizmus eloligarchásodásának?

Szorul a hurok Orbán cseh barátja körül

Andrej Babiš cseh miniszterelnök nemcsak azért aggódhat, mert az EU támogatási alapjaiból jogosulatlanul jutottak pénzek a cégéhez, hanem politikai és gazdasági összeférhetetlensége miatt is. Az Európai Bizottság sorra állítja le a nevéhez köthető Agrofert holdingban található cégek számára megítélt támogatásokat.

Nem elég a korrupcióellenesség, valamit produkálni is kell

Képzeljék el, hogy Szlovákia jégkorong-világbajnokságon az A-csoportos bennmaradásért utolsó meccsén Kanada ellen játszik. A döntő meccsre azonban olyanok mennek fel a pályára, akik nem a szlovák Extraligában, hanem a másodosztályban játszanak. Igor Matovič új kormánya hitelesen veszi fel a harcot az előző kormányok alatt kiépült maffiaállami struktúra ellen, de hozzá nem értése miatt idő előtt megbukhat.

Felfelé törő kalózok a cseh politikában

A magyar és lengyel kormány az európai virtuális hadszíntéren frontot nyitott a következő hét év EU-s büdzséjének és a koronavírus okozta károk enyhítése miatt összeállított gazdasági segélycsomag vétójának belengetésével. Igor Matovič szlovák és Andrej Babiš cseh miniszterelnök azonban néma maradt. Jó okuk van rá.

Szlovák Hang - Peter Pellegrini pályafutása

A baloldal megújítója vagy Robert Fico volt miniszterelnök politikájának emberarcú változata, a szlovák maffiaállam harmadik messiása? A szeptemberben hivatalosan bejegyzett, jelenleg legnépszerűbb szlovákiai párt, a balközép Hang - Szociáldemokrácia elnöke, Peter Pellegrini munkássága a kérdést egyelőre nyitva hagyja.

A cseh utat járjuk

Andrej Babiš az első olyan jelentős csehországi politikus, akinek nem volt közvetlen kapcsolata a csehszlovákiai demokratikus rendszerváltó generációval. Életének kevésbé reflektorfényben lévő szakaszát azért is fontos megismerni, mert megmutatja a cseh kapitalista társadalom kialakulásának ellentmondásait.

Harc, igazság, maffia

Sokkolta a szlovák társadalmat az ország demokratikus történetében legnagyobb érdeklődést kiváltó bírósági per elsőfokú ítélete. Az oknyomozó újságírónak, Jan Kuciaknak és menyasszonyának meggyilkolását vélhetően megrendelő vádlottakat első fokon felmentették. Miért fogadták csalódottan sokan az ítéletet, mi az eset tétje, ezekre a kérdésekre kerestük a választ.