Bőtös Botond

Ferenc pápa Szlovákiában: jutalom Rómából

A szív és a megérzés döntése, váratlan ajándék és kihívás, a remény szimbóluma. Így várta Szlovákia Ferenc pápa négynapos látogatását. Az egyházfő pasztorációs tevékenységén kívül északi szomszédunk közvéleményében figyelmet kap a látogatás társadalmi üzenete, és élénken követik a Magyarországról érkező féltékeny reakciókat is.

Babiš elviselhetetlen kampánya

Nem sikerült a cseh ellenzéki pártoknak a kampány a nyári hónapokban. Andrej Babiš biztonsági játékot játszik és az eddig működik. A legfrissebb felmérések szerint a cseh kormányfő mozgalma, az ANO (Igen) nyerné az október országgyűlési választást Csehországban. Mi történt az eddig vezető Kalózpárttal? Miért nem dőlhet hátra Babiš? A cseh választási kampányhajrá előtti pillanatok bemutatása után a Jelen a Hospodářské noviny gazdasági napilap külpolitikai rovatvezetőjével, Martin Ehllel beszélgetett a német-cseh kapcsolatokról és a cseh belpolitika választások utáni jövőjéről.

Szlovákia elcsalt népszavazásának története

Vladimír Mečiar illiberális szlovák kormánya 1998-ban megakadályozott egy népszavazást. Mi lett a népszavazást meghiúsító és azóta bíróság előtt is állt belügyminiszter sorsa? Mit jelent ma Szlovákiában a közvetlen elnökválasztás intézménye?

Cseh tőkésosztály a magyar nyugdíjas Bács Lajos nyomában

Miért pozitív Csehországban és negatív Magyarországon a privatizáció emlékezete? Mi a cseh és a magyar kapitalista fejlődés eltérő oka? Milyen vagyonosodási stratégiák léteztek a rendszerváltás után Csehszlovákiában? A napjainkban is létező büntetőügyek mellett a cseh társadalom szembenéz közelmúltja gazdasági átalakulásával.

Alázatosan jelentem, igyekszem túlélni – Švejk 100 éves

Száz évvel ezelőtt jelent meg a Švejk a derék katona. Jaroslav Hašek füzetekben adta ki és kocsmákban terjesztette befejezetlenül maradt regényét. A kutyakereskedőből lett tisztiszolga alakját sokan a cseh karakter megtestesülésének tartják. Mások dühödten tagadják ezt.

Tombol a cseh-orosz diplomáciai háború, Babiš harapófogóban

Diplomáciai háborúskodás folyik Csehország és Oroszország között, miután Andrej Babiš cseh miniszterelnök és Jan Hamáček cseh belügyminiszter bejelentette: a GRU ügynökei felelősek a vrběticei lőszerraktár 2014-es felrobbantásáért. Azt gyanítják, hogy ugyanazok tették ezt, akik négy évvel később megpróbálták megölni Angliában Szergej Szkripál orosz ex-titkosügynököt.

A cseh kalóz, egy digitális huszita, aki ősszel miniszterelnök lehet – Ivan Bartoš portréja

Ivan Bartoš a cseh Kalózpárt elnöke annak a generációnak a tagja, aki már az 1989-es demokratikus rendszerváltás után szocializálódott. De ki ez a raszta frizurás, alternatív adatbázis-építő informatikus, aki a reggelig tartó, pszichedelikus bulik világát a cseh parlament épületére cserélte le és az idei őszi parlamenti választások után akár Andrej Babiš utóda is lehet?

Visegrádi vírusjárat fék nélkül

Csehországban március 1-én volt, Szlovákiában 7-én lesz egy éve, hogy regisztrálták az első koronavírusos beteget. A szomorú évfordulón mindkét ország történetének eddigi legnehezebb időszaka jött el. Jelenleg Csehországban terjed a világon a leggyorsabb tempóban a vírus. Mindkét ország külföldi segítségre szorul. Ha március 21-ig nem javul a helyzet, jöhet a teljes zárás.