Dömötör Endre

A csapból is zene folyik, de pénz a zenészeknek nem

A popelőadók 2020-ban nem sok pénzt kerestek, pedig a zene nem szűnt meg. A világjárvány miatt viszont gyakorlatilag leállt a koncertezés, az egyéb bevételeik pedig szolidak maradtak. A zenészek minden korábbinál nagyobb számban döbbentek rá arra, hogy a streamelésből mennyire kevés a jussuk, miközben a stream-szolgáltatók és a kiadók jól járnak a 21. századi zeneterjesztéssel. A tarthatatlan állapot most komoly reform előtt áll.

Elhunyt Lou Ottens, aki megváltoztatta a zenét

Március elején rövid hír járta be a sajtót: elhunyt Lodewijk Frederik Ottens, a Philips holland mérnöke és feltalálója, aki kifejlesztette a magnókazettát. Azt a tárgyat, amelyből több száz milliárdot adtak el, és amely évtizedekig meghatározó volt a zenében. És aminek a vinyl-lemez visszatérése után szintén reneszánsza van.

Komollyá tette a könnyűzenét

Nemrég volt 71 éves, ám mégis örökifjú Peter Gabriel, aki nélkül egészen más lenne a popzene. Ez persze olyanokra is igaz, akik egyetlen fontos építőkockát tettek hozzá, ám Gabriel annyira sokat, hogy arról könyvet lehet írni.

Popzenei évértékelés – Becsüljük meg, amikor ott van

2020-at senkinek sem kell bemutatni. Elmesélni, hogy milyen volt. Ebben mindannyian benne voltunk. És még csak nem is nemzedéki közös élmény szintjén, hanem egy globális emberiség-élménynél (mondjuk 9/11-nél) is jóval mélyebben. De ezt úgyis csak évek múlva tudjuk majd rálátással szemlélni, hosszú idő alatt feldolgozni. Természetesen a popzenét is meghatározta a világjárvány, talán örökre meg is változtatta.

Szobadiszkó, mint komfortzene 2020-ban – Dua Lipától Kylie Minogue-ig

Nagyon sok minden történt 2020-ban a világjárványtól a fokozódó klímakatasztrófán, a gazdasági és szociális kríziseken át a Black Lives Matter-mozgalomig, amikre a popzene azonnal reagált is. A szórakozás viszont jellemzően otthonainkba szorult vissza – és a popzene erre is reagált.