Ferber Katalin

Tokiói olimpia: ellenállás és pénz

Kétség sem fér ahhoz, hogy megtartják Japánban az olimpiát. Május 31-i adatok szerint az országban 744 867 megbetegedés volt, 675 877 ember felgyógyult, 12 967 ember hunyt el. Összehasonlítva európai országokkal, semmiféle aggodalomra nem ad okot. Mégis, a kormány június 20-ig 8 megyében és Tokióban meghosszabbította a rendkívüli állapotot. Az olimpiai játékok kezdete július 23.

A világraszóló Nissan-botrány folytatódik

Kiadta a múlt hónapban Japánnak az USA azt a két amerikai férfit, aki 2019 utolsó napjaiban gyakorlatilag kilopta a szigetországból a sztármenedzser Carlos Ghosn-t. Miként lett az autóipari konszern sikeres vezéréből az Interpol által körözött szökevény?

Így dönt Kína adósrabszolgaságba

Bár senki nem ismeri be, de jelenleg Kína Japán legjobb tanítványa – írja szakértőnk, Ferber Katalin közgazdász, aki emlékeztet arra: a hetvenes évek közepétől csaknem három évtizedig a japán hosszú- és középlejáratú kölcsönök a magyar adósság több mint felét tették ki. Kína részéről ez a veszély most is fenyegető. 

A másik Schindler, Kínában

Spielberg 1993-as filmje óta világszerte ismerik Oskar Schindler embermentő tetteit. De mit tudunk John Rabe német állampolgárról, aki 1937 végén több mint kétszázezer kínai életét mentette meg Nankingban a japánoktól? Mind a ketten a náci párt tagjai voltak.