Fóti Tamás

Testvérpárbaj Merkel utódlásáért

Ketten jelentkeztek be a CDU/CSU kancellárjelöltjének. Armin Laschet, a CDU elnöke és Észak-Rajna-Vesztfália tartományi miniszterelnöke, aki pártja vezetőinek támogatását bírja. Markus Söder bajor kormányfő, CSU-elnök mögött a közös parlamenti frakció többsége áll és jobban áll a közvélemény-kutatásokban is.

A Fidesz és az EPP: Kívül tágasabb

Többéves folyamat zárult le a Fidesz múlt heti kilépésével az Európai Parlament néppárti képviselőcsoportjából. Az elmúlt évek során számos kísérlet történt a párt eltávolítására, Orbán Viktor azonban mindezidáig sikerrel tartotta bent a Fideszt az EP legerősebb frakciójában. Még úgy is, hogy az Európai Néppárt két évvel ezelőtt felfüggesztette a tagságukat – elegánsan felkínálva a kormányfőnek, hogy arcát mentve úgy tegyen, mintha ezt ő kezdeményezte volna.

Vakcinaválság: a gyárak emelik termelésüket

Eredménnyel zárult az Európai Bizottság, az EB és a vakcinagyártók vasárnapi egyeztetése, az AstraZeneca 9 millió dózissal többet szállít az első negyedévben, és a BioNTech-Pfizer is felturbózza kapacitását. Utóbbi azt ígérte, február 15-től növeli termelését, hogy eleget tehessen március végéig szóló kötelezettségeinek.

Bajban az európai oltás, bekeményít a vakcinagyártókkal az EU

Az Európai Unió perekkel fenyegette meg a Covid-vakcinák gyártóit, amennyiben nem teljesítik szerződésbeli kötelezettségeiket. A legpesszimistább kilátás az első negyedévben 60 százalékos csökkenésről szól. Bár az Európai Gyógyszerügynökség, az EMA csak január 29-re ígérte az AstraZeneca készítményének engedélyezését, a cég jelezte, hogy a szállítások kezdetéhez tartja magát, ám akadozások lesznek az első negyedévi ellátásban.