Kaló Máté

9/11 húsz éve: méltóságteljes emlékezés, józan számvetés

Az Egyesült Államok keleti partjainál elkövetett 2001. szeptember 11-ei terrortámadások több generáció emlékezetébe beleégtek. Az Amerika és a nyugati civilizáció elleni brutális csapás hosszú, költséges és véres háborúkba torkollott, melyeknek ma már – kiváltképp a Közel-Kelet jelen állapotát látva – leginkább csak kritikusai vannak. Az amerikai társadalom sebei a felszínen ugyan begyógyultak, de a mélyben továbbra is dolgoznak a trauma hatásai.

Európai Unió, az autonóm nagyhatalom?

A német Friedrich Ebert Alapítvány (FES), a Political Capital (PC) és lapunk által közösen szervezett programsorozat újabb fejezetében az uniós integráció különböző területeinek kilátásait vettük górcső alá elismert szakértőkkel. A nemzetek Európájának szószólói évek óta uralják a kontinens politikai napirendjét, de a jövőképről szóló viták igazi vízválasztója az idei őszi és jövő tavaszi politikai szezon lehet. Jövő nyárra kiderül, megroppantható-e az európai projektet előrehajtó német-francia tandem.

New Deal újratöltve?

Egy éven belül a negyedik jelentős gazdasági tőkeinjekció kerül az amerikai kongresszusa elé. Joe Biden infrastruktúrafejlesztési terve már rendszerszintű problémákat céloz meg.

Demokrácia noir – Elkeseredett küzdelem a választási szabályok körül Amerikában

Mióta népképviselet létezik, azóta tartanak választásokat. Demokratikus rendszerekben működésképp, autoriter rendszerekben pedig szemfényvesztésképp. Az Egyesült Államok büszkén hirdeti, hogy a bő kétévszázados folyamatossággal büszkélkedő köztársasági intézményrendszere kiállta az idők próbáját. A politikát azonban Amerikában sem grállovagok művelik, ez pedig a választási rendszeren is nyomot hagy.

Bűnben fogant feloldás – A republikánusok képtelenek szabadulni Trumptól

Donald Trump alig több mint egy év alatt a második ellene indított alkotmányos felelősségrevonási eljárást is túlélte. Míg tavaly Joe Biden és fia ellen hivatalból elkövetett külpolitikai manőverei, idén a Capitolium januári ostromára való felbujtás vádjával próbálták elítélni – újfent sikertelenül. Volt-e egyáltalán esély az elmarasztaló eredményre, és mik lehetnek a felmentés következményei?

Ünnep kordonok közt – Biden megérkezett

Megtörtént Joe Biden sokak által szorongva várt elnöki eskütétele. A fáradt téli nap sugaraiban viszont csak a legrangosabb vendégek sütkérezhettek a Capitolium nyugati teraszain. Bár a járvány miatt amúgy sem gyűlhetett volna össze nagy tömeg, a január 6-ai halálos zavargásokat követően szinte az egész várost lezárták a hatóságok. A betonkordonokkal hermetikusan körbekerített Pennsylvania Avenue-n gurult át az elnöki limuzin a Fehér Házba Bidennel, akire már most hatalmas teher nehezedik.