Kaló Máté

Bűnben fogant feloldás – A republikánusok képtelenek szabadulni Trumptól

Donald Trump alig több mint egy év alatt a második ellene indított alkotmányos felelősségrevonási eljárást is túlélte. Míg tavaly Joe Biden és fia ellen hivatalból elkövetett külpolitikai manőverei, idén a Capitolium januári ostromára való felbujtás vádjával próbálták elítélni – újfent sikertelenül. Volt-e egyáltalán esély az elmarasztaló eredményre, és mik lehetnek a felmentés következményei?

Ünnep kordonok közt – Biden megérkezett

Megtörtént Joe Biden sokak által szorongva várt elnöki eskütétele. A fáradt téli nap sugaraiban viszont csak a legrangosabb vendégek sütkérezhettek a Capitolium nyugati teraszain. Bár a járvány miatt amúgy sem gyűlhetett volna össze nagy tömeg, a január 6-ai halálos zavargásokat követően szinte az egész várost lezárták a hatóságok. A betonkordonokkal hermetikusan körbekerített Pennsylvania Avenue-n gurult át az elnöki limuzin a Fehér Házba Bidennel, akire már most hatalmas teher nehezedik.

Amerika 2021: A régi seprű is jól seper?

Ha az Egyesült Államok rendvédelmi szervei jól végzik dolgukat, ma hivatalba lép az ország negyvenhatodik elnöke, Joseph Robinette Biden. A visszafogott ünneplés után azonban szó sem lesz mézeshetekről, hiszen számos válság vár megoldásra. Bár a feladat és az azzal járó kockázat magas, a republikánus ellenzék vergődése akár komoly mozgásteret is nyithat az új adminisztrációnak.

Amerika 2020, finálé – Teljes gázzal a falnak

Donald Trump az elnökválasztás óta válogatott csalásvádakkal próbálta megfordítani annak végeredményét, amely Joe Biden vártnál szorosabb, de még így is tekintélyes győzelmét hozta. Önző szélmalomharcával az elnök végül a demokratákat is megajándékozta két évnyi kongresszusi többséggel, zárásképp pedig fanatikus követőit ráeresztette a Kongresszus épületére. Ezt gondolta utolsó szalmaszálnak.

Az új elnök emberei

Donald Trump még mindig nem ismerte el egy hónappal ezelőtti választási vereségét, ennek ellenére kihívója, Joe Biden néhány nap múlva immár hivatalosan is megválasztott elnökké léphet elő. Január 20-án hivatalba lépő adminisztrációja pedig rohamtempóban épül, a már bemutatott új kormánytagok névsora jelentős irányváltásról árulkodik.

47. alelnökből 46. elnök – Kicsoda Joe Biden?

A maratoni hosszúságúra nyúlt szavazatszámlálás még tart Amerikában, de Joe Biden múlt szombat délutánra megszerezte a győzelemhez szükséges elektorszámot, ő lesz tehát az Egyesült Államok új elnöke január végétől. A veterán politikus egy hét múlva tölti be hetvennyolcadik életévét, ezzel ő lesz a valaha volt legidősebb hivatalba lépő amerikai elnök. Portré a nyolc évtized legfontosabb mérföldköveivel.

Őrségváltás a Fehér Házban

A maratoni hosszúságúra nyúlt szavazatszámlálás még tart Amerikában, de Joe Biden szombat délutánra megszerezte a győzelemhez szükséges elektorszámot a billegő államokból, ő lesz tehát az Egyesült Államok új elnöke január végétől. Hogy alakult az elmúlt napok feszült várakozása, és mit várhatunk az előttünk álló hetektől, hónapoktól? Gyorselemzés.

Két világ harca, egyelőre győztes nélkül

Amerika elnököt választott. A kiemelkedően magas részvétel és a rekordmennyiségben leadott levélszavazatok miatt azonban éppen annyi szoros végeredményű, úgynevezett „billegő” állam nem összesítette egyelőre a voksokat, hogy az meggátolja a győztes hivatalos kihirdetését. Lapzártánkkor szoros, fej-fej melletti a verseny. Donald Trump ismét felülmúlta a várakozásokat, a demokraták pedig részsikereik ellenére is küszködnek a mozgósítási versenyben.

Trump vagy Biden?

Furcsa és szövevényes választási rendszer, közvélemény-kutatások tömkelege és rengeteg bizonytalanság övezi az amerikai elnökválasztást. Idén ráaadásul talán még a végeredmény sem lesz ismert a választások másnapján. Jó hír, hogy ez a rendszer átlátható, valószínűségi előrejelzés – annak minden korlátját elismerve – készíthető. Mely számokra kell figyelni november 3-án?

Donald a világ színpadán

Elődjétől gyökeresen eltérő külpolitikai ösvényre lépett az Egyesült Államok újrázni kívánó elnöke, ez nem vitás. Sokan és régóta találgatják, vajon milyen arányban alakítják az új megközelítést tudatos megfontolások, és mennyire a pillanatnyi fellángolások. Beszélhetünk egyáltalán doktrínáról? Gyengült vagy erősödött az Egyesült Államok az elmúlt négy év nagyhatalmi játszmáiban? Összefoglaló mérföldkövekről és trendekről a teljesség igénye nélkül.

Ki kire szavaz?

A novemberi választások előtti kampányidőszak nem csak az Egyesült Államok, de a nyugati világ szinte összes országának közvéleményét is lázban tartja. Esélyeket latolgatunk, találgatjuk, kinek vagy kiknek a győzelme lenne előnyös a saját hazánk számára. De mit gondolnak a leginkább érintett amerikai választópolgárok, mi alapján szavaznak egyik vagy másik párt jelöltjeire?