Kaló Máté

47. alelnökből 46. elnök – Kicsoda Joe Biden?

A maratoni hosszúságúra nyúlt szavazatszámlálás még tart Amerikában, de Joe Biden múlt szombat délutánra megszerezte a győzelemhez szükséges elektorszámot, ő lesz tehát az Egyesült Államok új elnöke január végétől. A veterán politikus egy hét múlva tölti be hetvennyolcadik életévét, ezzel ő lesz a valaha volt legidősebb hivatalba lépő amerikai elnök. Portré a nyolc évtized legfontosabb mérföldköveivel.

Őrségváltás a Fehér Házban

A maratoni hosszúságúra nyúlt szavazatszámlálás még tart Amerikában, de Joe Biden szombat délutánra megszerezte a győzelemhez szükséges elektorszámot a billegő államokból, ő lesz tehát az Egyesült Államok új elnöke január végétől. Hogy alakult az elmúlt napok feszült várakozása, és mit várhatunk az előttünk álló hetektől, hónapoktól? Gyorselemzés.

Két világ harca, egyelőre győztes nélkül

Amerika elnököt választott. A kiemelkedően magas részvétel és a rekordmennyiségben leadott levélszavazatok miatt azonban éppen annyi szoros végeredményű, úgynevezett „billegő” állam nem összesítette egyelőre a voksokat, hogy az meggátolja a győztes hivatalos kihirdetését. Lapzártánkkor szoros, fej-fej melletti a verseny. Donald Trump ismét felülmúlta a várakozásokat, a demokraták pedig részsikereik ellenére is küszködnek a mozgósítási versenyben.

Trump vagy Biden?

Furcsa és szövevényes választási rendszer, közvélemény-kutatások tömkelege és rengeteg bizonytalanság övezi az amerikai elnökválasztást. Idén ráaadásul talán még a végeredmény sem lesz ismert a választások másnapján. Jó hír, hogy ez a rendszer átlátható, valószínűségi előrejelzés – annak minden korlátját elismerve – készíthető. Mely számokra kell figyelni november 3-án?

Donald a világ színpadán

Elődjétől gyökeresen eltérő külpolitikai ösvényre lépett az Egyesült Államok újrázni kívánó elnöke, ez nem vitás. Sokan és régóta találgatják, vajon milyen arányban alakítják az új megközelítést tudatos megfontolások, és mennyire a pillanatnyi fellángolások. Beszélhetünk egyáltalán doktrínáról? Gyengült vagy erősödött az Egyesült Államok az elmúlt négy év nagyhatalmi játszmáiban? Összefoglaló mérföldkövekről és trendekről a teljesség igénye nélkül.

Ki kire szavaz?

A novemberi választások előtti kampányidőszak nem csak az Egyesült Államok, de a nyugati világ szinte összes országának közvéleményét is lázban tartja. Esélyeket latolgatunk, találgatjuk, kinek vagy kiknek a győzelme lenne előnyös a saját hazánk számára. De mit gondolnak a leginkább érintett amerikai választópolgárok, mi alapján szavaznak egyik vagy másik párt jelöltjeire?

Alkotmánybíráskodás a politika karmaiban

Üresedés történt az Egyesült Államok alkotmánybíróságaként működő Legfelsőbb Bíróságon. A nyolcvanhét éves Ruth Bader Ginsburg hosszan tartó betegséget követően hunyt el, s halála alaposan felbolygatta a már eddig is kiélezett választási kampányt. Donald Trump már meg is nevezte jelöltjét az élethosszig tartó posztra.

Alkotmánybíráskodás a politika karmaiban

Üresedés történt az Egyesült Államok alkotmánybíróságaként működő Legfelsőbb Bíróságon. A nyolcvanhét éves Ruth Bader Ginsburg hosszan tartó betegséget követően hunyt el pénteken, halála pedig alaposan felbolygatta a már eddig is kiélezett választási kampányt.

Legyőzni Trumpot

Egy formabontóan virtuális, közönség nélküli jelölőgyűlésen hivatalosan is elnökjelöltjévé választotta Joe Bident a Demokrata Párt augusztus 20-án. Abban a pillanatban, amint a republikánusok is szentesítik a regnáló Donald Trump jelöltségét, hivatalosan elstartolhat a kampány. Rövid helyzetjelentés tíz héttel a novemberi választások előtt.