Kanicsár Ádám András

Rémy Bonny: Ne hallgassatok!

A belga Rémy Bonny évek óta vizsgálja a magyar LMBTQ közösség sorsát aktivistaként és politikai szakértőként, követve a Fidesz lépéseit – azokat is, amiknek nem igazán örülnek, hogy fény derül rájuk. Bonnyval a homofób törvény körüli tévedésekről, a Fidesz LMBTQ-ellenes politikájának történelméről és Orbán félelemből vezérelt taktikájáról beszélgettünk. Megtudtuk azt is, vajon milyen nyugati minta állhat amögött, hogy a kormány a melegek helyett látszólag egyre inkább a transzneműekre koncentrál.

Komoly gazdasági ára van a diszkrimiációnak

Az Open For Business nemzetközi szervezet legújabb kutatása szerint a közép-kelet-európai régió négy országában, köztük Magyarországon is jelentős gazdasági károkat okoz az LMBTQ+ embereket kirekesztő politika, ami számszerűsíthető is, egyebek mellett a GDP-mutatókat vizsgálva. De pontosan milyen gazdasági hatásokról beszélünk? Miért van nagy felelősségük a vállalatoknak? És mit tehet egy cég, ha támogatni akarja LMBTQ+ munkavállalóit?

A magyar melegek története jórészt peranyagokból ismerhető meg

2021 februárjában kilencedik alkalommal rendezik meg az LMBT Történeti Hónapot, amely idén a koronavírus miatt kizárólag online eseményekből áll. A nemzetközi rendezvénysorozatról, az LMBT-történelemről és kutatásának megannyi nehézségéről az egyik szervezővel, Hanzli Péterrel beszélgettünk.

A koronavírus éppen mindent felülír, pedig a HIV is terjed tovább

2020-ban a világ figyelme ugyan egy új vírusra irányult, a HIV is tovább terjedt, mint ahogy azt teszi már az 1980-as évek óta. Bár a vírusra végleges gyógymód továbbra sem létezik, de már nem számít halálos ítéletnek sem. December 1-jén ünnepeljük az AIDS elleni küzdelem világnapját. Ennek kapcsán beszélgettünk Takács Sándorral és Sabjanics Andrással, az Anonim AIDS Tanácsadó Szolgálat két munkatársával a magyarországi HIV-helyzetről és a Covid-19 okozta hatásokról.

Vallást elhagyni a homofóbia miatt: tragédia

Mit élnek át a hívő LMBTQ-emberek, közöttük is a gyerekek az egyház elutasító magatartása miatt? Hogyan lehetne hidat építeni a felek között? A Keresztények a Melegekért Mozgalom két vezetőjével beszélgettünk.

Meseország mindenkié lett

A Meseország mindenkié című mesekönyv bombaként robbant. Nem volt szép a történet eleje: a könyvet az „LMBTQ-ideológia” propagálásával vádolták, sőt, egy videón le is darálta Dúró Dóra. A támadások elleni tiltakozás és érdeklődés következtében a kötet azonnal elfogyott a boltokból. Mint a mesékben: győzedelmeskedett a jó. A könyv szerkesztőjével, Nagy Boldizsárral beszélgettünk.