Kormos Lili

Schruff Milán határai

Határátlépések címmel mutatták be az Orlai Produkció legújabb darabját, amelyben a színészek különböző élethelyzeteken keresztül mutatják meg, milyen az, amikor megsértik, megvédik, kitágítják a saját határaikat, vagy épp ők lépnek át egy vonalat valaki más életében. Határátlépésekről, a döntés szabadságáról, az SZFE-ügyről kérdeztük az előadás szereplőjét: Schruff Milánt.

Akkor minden rendben lesz

Ha kihoznak egy jó filmet, megjelenik egy jó könyv, egy jó lemez, az mindig jó, de várni a kedvenc rendező vagy a kedvenc író legújabb alkotását, aztán a premier/megjelenés napján megnézni/elkezdeni olvasni az egészen más típusú, libabőrös öröm. Körülbelül olyan érzés, mint hónapok után találkozni a rég nem látott baráttal: az ember már az első pillanatban tudja, hogy jó lesz. Nos, ilyen hangulatban várta világszerte sokezer Nick Hornby rajongó szeptember 15-én, hogy kézbe vehesse az Olyan, mint te című új könyvet.

Mire elég a szeretet?

Nehéz lenne megmondani, hol kezdődik az igaz szeretet, miről ismerszik meg, hogy ez az, de ha egy biztos tényezőt kéne mondanom, akkor az, azt hiszem, az elvárások elengedése lenne. Igen, véleményem szerint az igazi szeretet ott kezdődik, amikor tényleg, egyáltalán, semmit nem várunk cserébe, és ha fájdalommal, dühvel, értetlenséggel vegyesen is, de elfogadjuk a szeretett személy döntéseit. Még akkor is, ha az élete múlik a döntésén.

Szerencse kérdése, ki hová születik

Az oktatásból való kiesés láncreakciót indított el, világszerte gyerekek milliói kerültek vissza a gyermekmunka, a szexuális kizsákmányolás csapdájába, és félő, hogy akkor sem térnek vissza az iskolába, ha a Covid-helyzet után mindenütt újra megnyitnak az intézmények. A globális szegénység elleni küzdelemről, adományozási hajlandóságról kérdeztük Modla Zsuzsannát, az UNICEF munkatársát.

Megtanultam kinyílni

Mi lenne, ha egy nap Isten azt mondaná, kész, elég volt, nem bírom tovább, segítségre van szükségem, és egy német pszichológushoz fordulna tanácsért? Mi lenne, ha beismernénk, hogy néha vannak rossz napjaink, néha kishitűek vagyunk? Hogy van mostanság Isten, és hol a leggyakoribbak az ördögűzések? Többek között ezekről kérdeztük a Kell egy pszichológus, mondta Isten című regény szerzőjét Hans Rath-ot.

A mozgás élvezete

Személyi edző, a Trust Your Body projekt és a Nemnőügy alapítója. Instagram oldalán olyan közösséget igyekszik építeni, ahol nincsenek tabutémák. Hisz benne, hogy a mozgásnak elsősorban élvezetet kell okoznia és hogy az étkezés csak étkezés, nem bűnözés.

„Hátráltam eleget…”

Vannak egész életek, amelyek annyi fordulatot, annyi kalandot bírtak el, hogy már tulajdon jelenidejükben szerző után kiáltottak. Vannak életek meghatározó fejezetekkel, és vannak, amelyeket egyszerűen csak meg szeretne érteni az, aki leélte. Felfejteni megannyi szálat, vissza-visszalépkedni szülők, nagyszülők, rokonok történeteihez, végig járni régi utcákat, megkeresni valaha állt házak helyét és egy kicsit tisztábban látni azt, ami most van. Térey János Boldogh-ház, Kétmalom utca című memoárja is ilyen válaszkeresés.

Borban a játékosság

Tíz éve készít borokat, és szeretné, ha a híres móri ezerjó újra a méltó helyére kerülhetne a fehérborok világában. Férjével, kislányával és Marcipán nevű tacskójukkal bármikor örömmel fogadják a vendégeiket, akár csak arra tévedtek, akár tudatosan keresték fel a Csetvei Pincét. Öt perc szünet Csetvei Krisztina borásszal.