Lakner Zoltán

Az Európa elárult bennünket toposza középkori körülmények közt értelmezhetetlen

A veszteség nem is csak az emberek számában jelenik meg, hanem abban, hogy a városias központok nagy része elpusztult, ami azt jelenti, hogy az ország számos területe kereskedők, mesteremberek, egyházi személyek nélkül maradt, vagyis a középkori állam infrastruktúrája szenvedett komoly veszteséget – mondja lapunknak B. Szabó János történész, akivel a 780 évvel ezelőtti tatárjárásról beszélgettünk, s annak kapcsán arról, hogyan illeszkedtek a magyarországi események a világpolitika folyamataiba, valamint mennyire téves számos történelmi toposzunk.

Be nem fejezett múltban élünk – 1918-1919 apokalipszisának árnyalatai

Darázsfészekbe nyúlt Hatos Pál történész, aki a Jaffa kiadó történelmi sorozatának új kötetében az 1919-es magyarországi tanácsköztársaság történetét mutatja be. A Rosszfiúk világforradalma című könyv részletgazdag és olvasmányos mű, amely gondolkodásra inspirál, s szembesíti az olvasót az események és életrajzok zavarba ejtő fordulataival. A történész úgy látja, ma is az 1918-ban kezdődött történelemben élünk, az akkor kizökkent idő zaklatottsága azóta sem nyert megnyugtató rendezést.

Kis János: a kétharmados ellenzéki győzelem sem kizárható

Újabb kötettel bővült Kis János életműsorozata a Kalligram kiadónál. A nemzetközileg elismert filozófus, a CEU professzora, az egykori demokratikus ellenzék meghatározó alakja, az SZDSZ első elnöke nyolc éven keresztül beszélgetett Mink Andrással és Meszerics Tamással, így született a végül hétszáz oldalra rúgó, monumentális, egyben lebilincselő életút-interjú. A Jelennek adott exkluzív interjúban Kis János nem csak a Szabadságra ítélve című könyvről, hanem a fennálló politikai helyzetről és a közeljövő lehetséges alakulásáról is beszélt.

Belenéztek a szakadékba - Kampó az oltási tervnek, ha volt egyáltalán

Egy éve küzd a világjárvánnyal a magyar kormány, amely az első hullám után sikerekkel dicsekedett, ám a második és a harmadik hullám kezelésével nemzetközi összevetésben rosszul áll. A lakossági oltási kedvet talán éppen a harmadik lezárás pörgetheti fel, hiszen mostanra végképp látszik, nincsen más megoldás. Ami a még megmaradt állam- és szakigazgatási logika szerint zajlik, úgy-ahogy működik, abból viszont csak baj lesz, amibe a kormány politikai okból belepiszkál. Kis magyar járványpolitika-történet.