Lakner Zoltán

Micimackó Ferencvárosban – Amikor az ellenzék kommunistázza a kormányt

Egy csapásra népszavazáspártivá vált a Fudan Egyetem budapesti kampusza ügyében a kormány, holott az elmúlt hetekben igyekezett inkább felpörgetni az eseményeket, hogy azokat ne lehessen visszafordítani. Úgy tűnik azonban, a Fidesz is érzékelte, hogy a kínai egyetem ügyével az ellenzék talált témára, s most megpróbálja okafogyottá tenni az erre épülő kampányt.

Szorongások, félelmek, fortyogó feszültségek

Bíró-Nagy András politológus, a Policy Solutions igazgatója azt mondja, a járvány és a gazdasági válság idején tapasztalható legfontosabb változás, hogy a hazai aggodalomlista élére ugrottak a megélhetés nehézségével kapcsolatos félelmek.

Százból egy gyermekbántalmazási esetben indul eljárás

Már a parlament előtt van a Fidesz által benyújtott pedofilellenes törvény. A szigorúbb büntetésekkel egyetért Szél Bernadett független országgyűlési képviselő, azonban hiányolja a törvényből a megelőzést és az áldozatok segítését.

Itt az ellenzék esélye az esélyre

Először ígérkezik igazi versenyhelyzet a Fidesz és az ellenzék között parlamenti választáson azóta, hogy az Orbán-rendszer fennáll. Tizenegy év kellett a versenyképesség kontúrjainak kialakulásához, ugyanakkor pontosan az az egyik nagy kérdés, hogy a több mint egy évtizede zakatoló hatalmi gépezet mekkora teret enged a hatalomváltás puszta esélyének. Az ellenzéki pártok helyzetét emiatt az is nehezíti, hogy már a siker lehetőségének bizonyítása is feladat a számukra. Öten vállalkoznak a megoldásra.

Új alkotmány kell, aminek széles társadalmi részvétel biztosíthat legitimációt

Akkor sem lehet együtt élni az alaptörvénnyel, ha az ellenzék kétharmados többségbe kerül: a lehetőséget is meg kell akadályozni, hogy egy új hatalom megpróbálja belakni az önkényuralom struktúráit. Fleck Zoltán jogtudós, egyetemi tanár szerint táguló körökben folytatott nyilvános párbeszéddel kellene a jogállami helyreállítás témáját bevinni a köztudatba, nyilvánvalóvá téve, hogy enélkül egy új kormány semmilyen ígérete nem valósítható meg. Az új alkotmány legitimációját a keletkezési körülményei garantálhatják: széles társadalmi részvétel teremtheti meg végre a demokrácia stabilitását Magyarországon – ha sikerül odáig eljutnunk.