Lakner Zoltán

Akár jövőre bevezethető lenne az alapjövedelem

Nemhogy a válság idejére, de tartósan, nemhogy drasztikus adóemelés révén, de akár a jelenlegi adórendszer keretein belül, nemhogy gigantikus költségvetési hiányt előállítva, de bevételi többlettel kalkulálva bevezethetőnek tartja a Párbeszéd az alapjövedelmet Magyarországon, már 2021-től.

A létrehozás öröme

Családi kereskedői és vendéglátó hagyományokat visz tovább Kálmán András, aki tavaly hozta létre a budapesti Madách téren a Fiáker nevű borbárt. Kizárólag az egykori Osztrák-Magyar Monarchia területéről származó borokat kínálnak a vendégeknek, akik a bulinegyed kapujában az ott megszokottól egészen eltérő atmoszférával találkozhatnak. A tulajdonos meggyőződése, hogy egy befektetés sikerét nem rövid idő alatt kell learatni, és a válság ellenére is hosszútávra tervez.

Az Európai Bizottság javaslatának elfogadásához nincs szükség konszenzusra

Régóta húzódik, ám most annál gyorsabban szeretné keresztülvinni az Európai Bizottság az az új migrációs csomagot, amelyre a testület múlt héten tett több száz oldalas javaslatot. A bonyolult javaslattervezetről Léderer András, a Magyar Helsinki Bizottság menekültügyi programjának munkatársa nyilatkozott lapunknak.

Vékony jégen az Orbán-rendszer

A mögöttünk hagyott évtized válsághelyzetei során az Orbán-rendszer tanulékonynak, alkalmazkodóképesnek és innovatívnak bizonyult. A mostani koronavírus-járvány és gazdasági válsághelyzet azonban eddig nem látott kihívásokat támaszt.