Lakner Zoltán

Egyenrangú felek lehetnénk a teremtettségben – Ferenc pápa globális üzenetei

Ferenc pápa globális jelenség, akinek óriási szerepe van abban, hogy ráirányította a figyelmet a szegénységre, az egyenlőtlenségekre, a menekültekre és más elesettekre, a méltányosságra és empátiára szorulókra. Gesztusai nagy szerepet játszanak a keresztény felekezetek és más vallások közötti megértés erősítésében. Laborczi Dóra evangélikus teológus, újságíró és Tarcsay Tibor katolikus középkorász, közösségszervező azonban azt is állítják, a katolikus egyház álláspontja a nőkkel kapcsolatban továbbra sem mozdult el erőteljesen, s bár Ferenc pápa tett bizonyos lépéseket, az egyházon belüli abúzusok széles körű feltárása jócskán várat magára.

Egy hosszú háború nehéz vége

Kaotikus kimeneküléssel zárult az USA leghosszabb háborúja, főként a kabuli képsorok amerikai belpolitikai hatását elemezzük.

A kádermegmaradás törvényei

Miként minden történelmi összevetés sántít, úgy a Kádár-rendszer és az Orbán-rezsim összevetésével is óvatosan kell bánni. Az azonban nehezen vitatható, hogy a kormányzat személyi összetételének meghatározásában Orbán Viktor hatalmának mértéke csakis Kádár Jánoséhoz mérhető az utolsó fél évszázad magyar történelmében. Habár az autokrácia lényege az átláthatatlanság, félhomályban tapogatózó karmelitológusként mégis megpróbálhatunk legalább valamekkora szabályszerűséget kimutatni a cserélgetett miniszterelnöki kedvencek és az átmenetileg (puhára) ejtett csúcskáderek körforgásában.