Láng Zsuzsa

Elegendő ok

Sajnos a szerző már nem érhette meg könyvének megjelenését, de a kiadó rohammunkájának köszönhetően utolsó nyomdai levonatát még láthatta Kántor Péter, József Attila- és Magyarország Babérkoszorúja-díjjal kitüntetett költő, mielőtt itthagyta volna az árnyékvilágot, és csillagként kezdte volna meg öröklétét az égbolton.

Kántor Péter emlékére

Július 21-én meghalt Kántor Péter, a folyami költő, a kortárs irodalmi élet egyik legzseniálisabb alakja. Költői világa összetéveszthetetlen: az olvasó bevonásával a közös töprengés, a „beszélgetős líra” mestere, akiben egyszerre van benne „a gyermeki csodálkozás és a rezignált ámulat”, a „nagy” és az „apró” viszonylagosságának állandó tudata. Személyiségének elválaszthatatlan része a naivitás látszata és a bölcsességre utaló jelentéstöbblet, a groteszk és a tragikus. Témája a kisszerű, a nagyszabású, a súlyos, a játékos és a halálosan komoly döntések világa. Pályatársával, Várady Szabolcs Kossuth- és József Attila-díjas költővel, a közösen eltöltött évtizedekről beszélgettünk.

A világ, mintha normális hely lenne – THEALTER – 31.

Harmincegyedik alkalommal rendezik meg a THEALTER fesztivált Szegeden. Egy színházszakértő szerint, aki igazán jó előadásokra, találkozókra vágyik, az vagy már most is ott van, vagy az elkövetkező napokban ott lesz a Tisza-parti városban. A THEALTER titkáról Jászay Tamással, a fesztivál művészeti tanácsadójával beszélgettünk.