Láng Zsuzsa

Akinek vallanak a mikrofonbálványok

A Dumaszínház előadásait imádja a közönség. Csak tavaly közel négyszázezren nézték meg a műsorait, de hogy kik is ezek a stand-uposok, honnan jöttek, hogyan kerültek színpadra, mit gondolnak a világról, a rajongókról és egyáltalán, a humorról – ezt a most megjelent Mikrofonbálványok című interjúkötetből tudhatjuk meg.

5 perc szünet Földvári András világutazóval

A világ összes országában járt, száztizenháromszor kerülte meg a Földet, tizenegyszer juthatott volna el a Holdra. Van, aki bélyeget gyűjt, ő repülőtereket – telefonján az „ahol már jártam" applikáció úgy néz ki, mint egy világatlasz alakú sündisznó. Kalandjairól könyvet írt Elmentem világgá! címmel, amelyben páratlan humorral osztja meg 80 sztoriját a Föld körül.

Mucsi Zoltán: El kell mondanom a véleményemet

Harminnyolc évvel ezelőtt a Szolnoki Szigligeti Színház segédszínésze az utcasarkon megszólított egy fiatal gimáziumi tanárt, kezébe nyomta Mrożek Mulatság című kötetét. A megidézett jelenet szereplői, Mucsi Zoltán Jászai Mari-díjas, Érdemes művész és Bérczes László, Jászai Mari-díjas rendező, tanár, dramaturg, fesztiválszervező, író, két korábbi besztszeller beszélgetőköny (Cseh Tamás, Törőcsik Mari) szerzője.

Alapvetések

Lemezbemutató koncertet tartanak a BMC Koncerttermében: Fekete-Kovács Kornél Foundations (Yamas And Niyamas) című szerzői albumát hallgathatja a közönség olyan közreműködőkkel, mint a Modern Art Orchestra, Harcsa Veronika, Szakcsi Lakatos Béla, Bolcsó Bálint és Fenyvesi Márton. A mű témájáról, a zene – és az élet – alapvetéseiről, a lemezbemutató járvány okozta késlekedéséről kérdeztük a szerzőt, Fekete-Kovács Kornélt.

Már a „másik oldal” is érzi, hogy itt valami nagy disznóság történt

Augusztus 31-én, azon a bizonyos „lemondós” sajtótájékoztatón Balázs Gábor, az SZFE Film- és Média Intézetének távozó vezetője azt mondta: sokáig úgy tűnt neki, hogy őket esetleg kifelejtik a modellváltásból, mert csak a „Színművészetit” ócsárolták, de aztán megnyugodott, hiszen végül sorra kerültek a filmesek is.