Láng Zsuzsa

Deák Kristóf és Nina Kov: Az igazságtalanságot nem hagyhatjuk annyiban

Deák Kristóf és felesége, Nina Kov alkotótársak voltak az Oscar-díjas Mindenkiben éppúgy, mint az azóta készült valamennyi kis- és tévéfilmekben is. Legutóbb Az unoka című – mindkettőjük első – nagyjátékfilmjében dolgoztak együtt, amelyet ősszel mutatnak be a mozik. (Ha lesznek.) A rendezővel és a dramaturggal az új filmről és a közelgő Oscar-díj-átadás sajátosságairól beszélgettünk.

Lovas Rozi: Sosem a komfortzónám inspirált

Egy megrázó erejű rövidfilm, amely sokkal kevésbé tűnik scifinek, mint inkább fenyegető disztópiának – sötét jövőt vetít a gyermeket vállaló fiatal párok elé. A Második kör mozi egyik főszereplőjével, Lovas Rozival beszélgettünk a tudatosan alakított múltról, a fókuszált jelenről és a mentsvárt körvonalazó jövőről.

Akkor is, ha a világ agresszívebb lett

Az Exit Generáció egy fiatal, lendületes, frissen szerveződő csapat, amelynek a harmadik produkciója lesz a Moliére Scapin furfangjai című vígjáték. A társulat egyik alapítójával, a darab rendezőjével, Dénes Viktorral beszélgettünk.

SZFE: Friss levegőt fúj az európai összefogás

A szenzációs hírek szerint mestertervvel menekíti ki a Színház- és Filmművészeti Egyetem kormányzati einstandba szorult diákjait öt európai egyetem: formálisan elismerik a kreditjeiket és „örökbe fogadják“ őket, a tanáraikkal együtt. A nemzetközi projekt részleteiről Upor Lászlóval, az egykori SZFE rektorhelyettesével beszélgettünk.

Amikor az egész világ elszégyellte magát

Tíz éve Klubrádióznak, szerda délelőttönként hallhatók az Ötösben. Falusi Mariann és Lang Györgyi (ejtsd: Padödö) a műsorvezetés lehetőségeiről, buktatóiról és arról, hogy ez nem egy szakma.

Keszég László: Ennek egyszer vége lesz

Második alkalommal tűzi napirendre az SZFE ellehetetlenítésének ügyét az Európai Parlament. Tavaly októberben Upor László volt rektorhelyettes és Milovits Hanna, a diákok képviselője tárta a meglehetősen gyér hallgatóság elé az egyetem megszállásának történetét. Most Keszég László, a Magyar Színházi Társaság elnöke szólal fel a támadás alatt álló média- és művészi szabadság védelmében. Vele beszélgettünk a hazai színházak helyzetéről, a kultúra finanszírozásának igazságtalanságáról és a lehetséges változás esélyeiről.