Láng Zsuzsa

Szent Efrém és a határokat feszegető Bubnó családi crossover

Jubileumi évadra készül a Szent Efrém Férfikar, az egyik legnépszerűbb hazai vokális együttes. A Liszt- és Érdemes Művész Díjas Bubnó Tamás alapította nyolctagú együttes saját sorozata, az Orientale lumen (Kelet Világossága) tíz éve indult útjára. Az évforduló kapcsán az együttes egyik vezetőjével, az alapító fiával, Bubnó Lőrinccel arról beszélgettünk, hogy a bizánci-, a rock-, a pop- és a jazz zene jól elvan egymás mellet. Sőt!

 

Idén a Blahától a Tabánig állna az ételre várók sora

Tizensok évvel ezelőtt, egy bevásárlóközpont parkolójában tőle vettem meg a Bhagavad-gítát, meg egy vegán szakácsfüzetet is kaptam hozzá, krisnás csemegét, meg azt a napsugaras mosolyt, ami azóta is Mohana Dász – azelőtt Forstreuter Miklós – brandjének legjellegzetesebb adaléka. Ő a Lehel utcai Hare Krisna Templom és Lélek Palotája templomba vitt el engem, én meg őt a Krisna-völgybe, sárgabarackot szüretelni.

Koncz Zsuzsa: Ma is csak jelbeszéd az életünk

Koncertnek indult, de – sorszám szerint a 42. – újabb albuma született meg Koncz Zsuzsának a járvány miatt, akivel a lemez megjelenése kapcsán beszélgettünk a drasztikusan megváltozott világról, a szabadság és a remény feladhatatlanságáról, és arról, hogy miért aktuálisak a közönségnek szánt zenehallgatási instrukciók immár öt évtized óta.

Kényes egyensúly, törékeny is, vigyáznom kell rá

„Szenvedélyes, zsigeri, impulzív, az összművészetiséget költőien használó, színészközpontú, közönségében és társulatában egyaránt erős, nyitott személyiségekre építő, a társulat intelligenciáját és az érzelmi intelligenciát is stimuláló, az előadások végkifejletét tekintve katarzist teremtő, de akár szélsőséges érzelmeket kiváltó színházat szeretnék” – ezt írta pályázatában öt évvel ezelőtt Kováts Adél, a Radnóti Színház igazgatója. És ugyanezt vallja ma is, az újabb öt évre szóló pályázatában.

Attól ne féljen senki, hogy az egyetemfoglalók feladják

Az Európai Parlament Kulturális és Oktatási Bizottsága a múlt héten meghallgatta a Színház és Filmművészeti Egyetem körül kialakult helyzetben szemben álló feleket. Az egyetemi autonómia védőit Upor László megválasztott, de soha ki nem nevezett rektor és a hallgatói önkormányzat alelnöke, Milovits Hanna képviselte, akivel az egyetemfoglalás hatvanadik napján beszélgettünk.