Márok Tamás

Konzervatív, rasszista, szexista történész, lovagkereszttel

A szegedi Tudományegyetem vizsgálatot indított oktatója, Gulyás László történész, a Magyarságkutató Intézet tudományos tanácsadója ellen, aki egy online előadásán olyan megjegyzésekre ragadtatta magát, amelyek miatt több hallgató panaszt tett. Nem ez az első eset, hogy Gulyás szélsőséges, illetve szexista megjegyzéseket hangoztatott előadásai során. 

Tesztelni a vakcinázás után is kell

Az egyik leggyakoribb kritika a kormány járványkezelésével kapcsolatban az, hogy túl keveset tesztelünk. Valóban, az állami tesztelés jóval elmaradt a kínálatos mértéktől, de a magánklinikákon és a laboratóriumokban nagyon sok vizsgálatot végeztek el, igaz, ezért fizettek az emberek. A szisztematikus tesztelésnek komoly hozadékai lehetnek. Erről beszélgettünk az egyik legtöbbet tesztelő cég, a szegedi Avidin Kft. ügyvezetőjével, a Szegedi Biológiai Központ kutatójával, Puskás Lászlóval.

Nem lesz értelme a kínai és az orosz vakcinának

Az oltás jelenti a koronavírus-járvány megoldását, véli Duda Ernő szegedi virológus, aki szerint semmi értelme nincs Európában az orosz vagy a kínai vakcina használatának, ráadásul ezek teljesen eltérő filozófia szerint készülnek, mint a nyugaton elfogadottak. És bár meglehet, Orbán Viktor szerint a magyar állam képes lenne egy hétvége alatt mindenkit beoltani, a virológus ezt a kijelentést finom kétkedéssel fogadja.

Az adatok mögé nézni

Az elmúlt időszakban nem tudott annyira gyorsan nőni a tesztelések száma, mint a fertőzötteké, így felelősen nem lehet konkrét reprodukciós számot mondani – nyilatkozza a Jelennek Röst Gergely matematikus. A Szegedi Tudományegyetem Bolyai Intézet járványelemző csoportjának vezetőjét a járvány és a matematika összefüggéseiről kérdeztük.