Márok Tamás

Tesztelni a vakcinázás után is kell

Az egyik leggyakoribb kritika a kormány járványkezelésével kapcsolatban az, hogy túl keveset tesztelünk. Valóban, az állami tesztelés jóval elmaradt a kínálatos mértéktől, de a magánklinikákon és a laboratóriumokban nagyon sok vizsgálatot végeztek el, igaz, ezért fizettek az emberek. A szisztematikus tesztelésnek komoly hozadékai lehetnek. Erről beszélgettünk az egyik legtöbbet tesztelő cég, a szegedi Avidin Kft. ügyvezetőjével, a Szegedi Biológiai Központ kutatójával, Puskás Lászlóval.

Nem lesz értelme a kínai és az orosz vakcinának

Az oltás jelenti a koronavírus-járvány megoldását, véli Duda Ernő szegedi virológus, aki szerint semmi értelme nincs Európában az orosz vagy a kínai vakcina használatának, ráadásul ezek teljesen eltérő filozófia szerint készülnek, mint a nyugaton elfogadottak. És bár meglehet, Orbán Viktor szerint a magyar állam képes lenne egy hétvége alatt mindenkit beoltani, a virológus ezt a kijelentést finom kétkedéssel fogadja.

Az adatok mögé nézni

Az elmúlt időszakban nem tudott annyira gyorsan nőni a tesztelések száma, mint a fertőzötteké, így felelősen nem lehet konkrét reprodukciós számot mondani – nyilatkozza a Jelennek Röst Gergely matematikus. A Szegedi Tudományegyetem Bolyai Intézet járványelemző csoportjának vezetőjét a járvány és a matematika összefüggéseiről kérdeztük.