Ónody Gomperz Tamás

A modernitás szakadéka

Hamarosan befejezik a Szerviták terén zajló munkálatokat. Az egykori Távbeszélő Központ és a közutálatnak örvendő parkolóház helyére új épületek kerülnek. A róluk szóló két részes kritikánk első felében azt vizsgáljuk meg, hogy milyen nehézségekkel szükséges megküzdenie annak, aki műemléki környezetben próbál kortárs alkotást megszerettetni.

Az értelmiség útjai

Az értelmiség távozása az osztályhatalomból – ez is lehetne az alcíme annak a most megjelent könyvnek, amelyben a szerző, Szitás Katalin kérdezi Pető Iván, Magyar Bálint, Kőszeg Ferenc és Radnóti Sándor mellett a rendszerváltó értelmiség számos tagját az értelmiségi és politikai szerepek bonyolult kapcsolatáról.

Elmúlt álmok álmodói

A nyár végén átadták a főváros első olyan közterületét, amelynek az elnevezése egy szójáték. A Széllkapu parkot bemutató két részes cikkünk első felében az előzményekről lesz szó.

A bagett

Magyarországon minden hosszúkás, henger alakú sütőipari árucikket, amely megengedő nagyvonalúsággal a kenyérféleségek műfajába sorolható, bagettnek neveznek. Ez nem meglepő, ha figyelembe vesszük, hogy Magyarországon pékségnek hívják azokat az üzlethelyiségeket, amelyekben lisztet még sosem láttak és konzervatívnak az olyan kormányt, amely egyetlen intézményt sem kímél meg a forradalmi átalakítástól.