Ónody-Molnár Dóra

Betlen Anna: A transzmozgalom csapás a nő- és melegjogi mozgalomra

A transzmozgalom óriási csapást mér a nő- és melegjogi mozgalomra – állítja egy most napvilágot látott tanulmányában Betlen Anna közgazdász, emberjogi aktivista, szakpolitikus, aki úgy véli, a nemváltásért küzdő transzmozgalom, a prostitúcióhoz hasonlóan, a nemzetközi ipar kreálmánya, amit emberi jogi mázzal öntöttek le. Vitaindító interjúnk.

Teljesen átalakítják a felsőoktatás finanszírozását, az SZFE-n minden pénz Vidnyánszkyhoz kerül

Palkovics László csak egy rövid bekezdést változtatott meg a felsőoktatási törvényben, de az a kis rész egy merőben új finanszírozási formát jelent majd a jövőben, amely elsősorban a nem állami fenntartású intézményeket, azaz az alapítványiakat – köztük a modellváltókat –, illetve az egyházi intézményeket érinti. A politikai kinevezettekkel telenyomott új kuratóriumok így sok-sok milliárd forint felett rendelkeznek majd. Így Miskolc vagy az SZFE esetében.

Emelkedő zuhanás

Soós Nóra az egyik legegyedibb hangú magyar festő, akinek képei és jellegzetes, csak rá jellemző technikája nem csak esztétikai élményt nyújt – annál sokkal többet, mélyebbet ad. A legbensőbb érzéseinket, mindennapi vágyainkat, szorongásainkat, élményeinket hozza vissza szinte lopva, rejtetten, mégis ellenállhatatlan erővel. Őt kértük tárlatvezetésre.

Működik az orbáni „oszt jó napot” taktika

Mi pillanatnyilag egy félperifériás helyzetben lévő ország vagyunk. A Palkovics-Parragh projekt, amit én Magyarország Összeszerelő Műhely Projektnek hívok, ezt a félperifériás rendszert tartósítja még akkor is, ha beválik. De nem fog, mert már az összeszerelő műhelyhez is képzettebb emberek kellenének – nyilatkozza a Jelennek Máté András nyugalmazott docens, akinek nagyszabású tanulmánya jelentet meg a Jelen online felületén Mi lesz most veled, felsőoktatás címmel. Most a legújabb fejleményekről kérdeztük.

Az orvosi béremelés hatásairól

Csermely Gyula szülész-nőgyógyász szakorvos jelentős tapasztalatokat szerzett a magánegészségügyi ellátás szervezésében. A Telki Magánkórház és a Rózsakert Medical alapítója ugyanakkor azt állítja, hogy nem célszerű csak egy-két elemet megváltoztatni egy nem jól működő rendszerben. A kieső hálapénzt szerinte vissza kellene folyatni az egészségügybe.

Rugalmas bérezés vagy politikai tisztogatás?

Már a Parlament előtt van az a törvénytervezet, amely megszünteti a tudományos kutatóintézetek dolgozóinak közalkalmazotti jogviszonyát. A kormány szerint így a teljesítményt jobban tükröző béreket lehet majd kapni, az érintettek viszont úgy látják, hogy ez újabb lépés a megfélemlítés és a politikai függőség kialakításának útján.

Ellenzéki hitek és tévhitek

Ellenzéki oldalon mindenki egyetért az együttműködés szükségességében. Ennek módja azonban még egyáltalán nem kiforrott, mindegyik politikai formáció a maga számára kedvezőbbnek vélt megoldást sulykolja.

Össztársadalmi igény a szegregáció

Ha nem úgy gondolkodunk a cigány gyerekekről, mint a sajátjainkról, vagy nem ugyanolyan értéket tulajdonítunk a faluszéleken élő cigány gyereknek, mint a saját gyerekünknek, akkor megette a fene az egészet – nyilatkozza lapunknak Orsós János, a sajókazai Ámbédkar Iskola alapítója, aki szerint a szegregáció össztársadalmi igény, s a mindenkori kormány ezt szolgálja ki.

Megbolonduló szerverek

A kormányzati Big Brother beköltözik mindenhová: most a felnőttképzési törvényt módosítják úgy, hogy a tanulóktól olyan adatokat gyűjtsenek be, amelyeknek az oktatási tevékenységhez semmi közük nincs