Parászka Boróka

Az elnöknő és az oligarcharezsim bukása

Eljött a korrupcióellenes szupernők ideje, ez lehet az idei moldovai elnökválasztás egyik legfontosabb üzenete. Maia Sandu lesz Moldova első női államfője, ahogy a magyar sajtó beharangozta, az ő „Európa-barát” politikája váltja Igor Dodon „oroszbarát” politikáját.

Nagy győzelmek, nagy alkuk a romániai önkormányzati választáson

Évtizedes mozgalmi, aktivista munka érett be a romániai önkormányzati választásokon, meglepő, de nem váratlan eredmény született Bukarestben, és több, regionális szempontból meghatározó nagyvárosban, így Temesváron és Marosvásárhelyen is. Tulajdonképpen másfél-két parlamenti ciklus óta folyamatosan választási kampány van az országban, az elmúlt években Románia a látványos, sokszor brutális összecsapásokba torkolló tüntetések országává vált.

Víruskampány Romániában

„Mintatanulóból” lett mumussá Románia az európai járványkezelés és megelőzés terén: a megbízhatatlanul működő közegészségügy, az átláthatatlan jogi szabályozás, a Nyugat-Európának kiszolgáltatott munkaerőpiac, az állammal és a közszférával szembeni gyanakvás, az álhíreknek való kiszolgáltatottság, a járványhelyzet politikai célokra való felhasználása mind-mind súlyosbította az itt zajló folyamatokat.

Trianon 100 - Ami fájni fog

Miután a magyarországi választási mozgósításban a „nemzethez tartozás”, a „nemzeti politika” központi kérdés lett, a trianonozás immár a román választási kampányok témájává is válik. Tekintettel arra, hogy idén Romániában önkormányzati választások lesznek, ez több mint aggasztó.