Parászka Boróka

Életveszélyes újságírás

A görög alvilág és rendőrség összefonódásáról írt riportokat Jéorjiosz Karaviaz oknyomozó újságíró. Ismeretlenek agyonlőtték az otthona előtt. Négy éven belül ő a harmadik európai tényfeltáró, akit bérgyilkosok hallgattattak el.

Gyilkos búcsú az isztambuli egyezménytől

Elsőként ratifikálta Törökország a nők elleni és a családon belüli erőszak megelőzéséről és felszámolásáról szóló isztambuli egyezményt. Most viszont iszlamista tanácsadóira hallgatva Erdogan kiléptette államát. Magyarországra és Lengyelországra hivatkozott.

Románia vezető szerepre törekszik Közép-Kelet-Európában

Stabilitást ígért, koalíción belüli és kívüli feszültséget hozott a választások után az új román kormány. Az első száz nap után körültekintő diplomáciai helyezkedés jellemzi Florin Cîțu kabinetjének külpolitikáját, könyörtelen leszámolás és pozícióharc a belpolitikáját. Románia vezető szerepre törekszik Közép-Kelet-Európában.

Az egész társadalom kiállt a török SZFE mellett

Törökország egyik legismertebb egyetemét akarta ellenőrzése alá vonni a török elnök, s országos tiltakozássorozat indult ellene. A Boszporusz vagy Bogazici Egyetem diákjai nem fogadják el az önkényesen, politikai alapon kinevezett rektort, utcai szolidaritási akciókkal csatlakoztak hozzájuk az isztambuliak.

A nyertesek a vesztesek a romániai választáson

Történelmi mélyponton az RMDSZ támogatottsága. Semmiből jött szélsőjobboldali párt az igazi nyertes. Bőkezű támogatóból politikai teherré válhat a Fidesz Erdélyben. Romániai választási mérleg.

Erdélyiek, imposztorok – Demeter Szilárd karrierje a magyar politikában

Demeter Szilárd senki és semmi nem lenne a magyarországi politikában Orbán János Dénes és Tőkés László támogatása nélkül. De a Fidesz nem azok ellenére, hanem épp a botrányos megszólalásai miatt szemelte őt ki a kulturális élet élére. Nincs meglepő abban, amit a nagy botrányt kiváltó Sor(o)s című cikkében írt – az inkább a korábbi gondolatainak összegzése. Demeter Szilárd előretörésének kulcsmozzanatait Parászka Boróka eleveníti föl.