Pungor András

Kerékgyártó István: A vezérek nem tudnak embereket szeretni

Nálunk és több más kelet-európai országban a rendszerváltás nem az ellenzéki pártok nyomására jött létre. Minden tiszteletem az övék: fantasztikus emberek voltak, a bőrüket vitték a vásárra, de a nagyhatalmak döntöttek a fejük felett – mondja Kerékgyártó István író, akinek a Kalligramnál most jelent meg Szeretett Gazdám, avagy egy vezér ifjúkora című regénye. Történetének főhőse mélyről indul, iskolázatlan közegből végül egy rendszerváltó világban találja magát.

Lefeszegetik a fideszes polip csápjait

Feljelentésekkel, vizsgálóbizottságok létrehozásával, szerződések újratárgyalásával próbálják az ellenzéki vezetésű önkormányzatok a korábbi fideszes vezetés rossz örökségét felszámolni. Míg az ellenzéki szavazók nagy hévvel követelik az elszámoltatást, ők rendre falakba ütköznek, elődeik lepapíroztak, amit csak lehetett, ráadásul sok esetben a nyomozóhatósághoz is hiába fordulnak.

Egy új agytröszt arról, hogy milyen lesz Magyarország 2030-ban

Hazudik, aki azt mondja, hogy van más kitörési pont, mint a humántőkébe és ezen belül is a közoktatásba való befektetés – mondja Boros Tamás. Az általa vezetett új agytrösztben különböző világnézetű tudósok, szakemberek javaslatokat dolgoznak ki a döntéshozóknak arról, merre kellene mennie az országnak.