Szabó Barnabás

Leomló brit falak, bevett bástyák

Május 6-án több választást is tartottak az Egyesült Királyságban. Skócia és Wales új parlamentet választott, London és több angliai város, település és megye a közgyűlés összetételéről és a polgármester személyéről döntött, valamint egy brit parlamenti képviselőt is megválasztottak.

 

Brexit után Scotxit?

Skóciában május 6-án parlamenti választásokat tartanak. Sok izgalom nem várható, leginkább a 2007 óta kormányon lévő Skót Nemzeti Párt (SNP) győzelmének mértéke a kérdés. Nicola Sturgeon kormányfő igyekszik összekapcsolni a választási kampányt a skót függetlenség ügyével.

 

Le lettünk oltva – A brit oltási terv tanulságai

A brit kormány nyitási terve szerint június 21-től megszűnhetnek a társadalmi érintkezés korlátozásai az Egyesült Királyságban. Az elmúlt egy év tapasztalatai óvatosságra intenek, de a fertőzés visszaszorításának, illetve a lakosság oltásának jelenlegi üteme alapján a briteknek jó okuk van, hogy bekarikázzák, sőt, beszívecskézzék ezt a dátumot a naptárban.

Brexit: vissza a jövőbe?

Az óév utolsó napjával véget ért az Egyesült Királyság Európai Unióból való kilépését követő átmeneti időszak. Több mint négy évtized után a britek ismét kívülről méregethetik az európai integrációt. A brit-európai viszony megnyugtató és hosszútávú rendezésétől azonban még távol állunk.

Brexit: közepesen nézhető sorozat, mind újabb évadokkal

Hirtelen gyengülő font és pesszimista nyilatkozatok. Az elmúlt négy és fél évben többször is megismétlődő jelenet legutóbbi színre vitele is azt jelzi, messze még a Brexit-dráma utolsó felvonása. Pedig 2020. december 31-ével vége az Egyesült Királyság kilépését követő átmeneti időszaknak.