Szabó Brigitta

Kaotikusan indult az egészségügyi dolgozók beoltása

Bár kormány bejelentése szerint első körben az egészségügyi dolgozókat oltják be koronavírus ellen, de egyelőre úgy néz ki, nem sikerült kitalálni működőképes rendszert sem ahhoz, hogy a valós fontossági szempontok alapján történjen az oltásuk, sem ahhoz, hogy a 140 ezer egészségügyi dolgozó tényleg mielőbb megkapja a vakcinát. Már aki akarja.

Csőzik László: Gúzsba kötve táncolnak az önkormányzatok

Minden kormányzati intézkedés, amely az elmúlt egy évben az önkormányzatokat érintette, a helyhatóságok ellehetetlenítésére irányult. Csőzik László, Érd pártonkívüli, összellenzéki támogatással megválasztott polgármestere szerint a kiút az ellenzéki városvezetők összefogásában, egységes fellépésében van, akik nem csak helyben, de országos szinten is tényezők lettek.

Az ember dolgozik a robotnak? – Zabolázhatatlan mesterséges intelligencia 

Robotok, állások, automatizálás, mesterséges intelligencia, munkanélküliség, tudatos számítógép, szuperintelligencia, bőség, munkamentes jövő, elnyomás, határtalan gazdagság, robotnagyurak, alapjövedelem, szabad akarat, tudat, érzékelés – hívószavak, vitaindítók, de egyelőre semmiképp sem válaszok.

Ez volt 2020: Félrekezelt válság

Gazdaságkutató intézetek, közgazdászok, politológusok, az egészségügyi rendszerben dolgozók, sőt most már Matolcsy György jegybankelnök is azt mondja, a kormány válságkezelési politikája több ponton is hibás. Nem sikerült jól felmérni, hogy mikor, hova, mennyi pénzt kell bevonni a gazdaságba, vagy hol kell enyhíteni a vállalkozások és a lakosság terhein. Persze vannak elégedettek is.

A nyugdíjas lét igazságtalanságai

Érkeznek a nyugdíjrendszerbe a Ratkó-korszak gyerekei, ám olyan, mintha senki sem számított volna rájuk. A kormány nem akar szembe nézni velük, mint ahogyan egyáltalán, az időskérdéssel sem – mondta lapuknak Némethné Jankovics Györgyi, a Nyugdíjasok Országos Szövetsége (NYOSZ) elnöke, aki szerint ugyanakkor őket már nem lehet áltatni, közülük sokan látják a valóságot.

Ami az önkormányzatokkal történik, az ’50-es évekre emlékeztet

Ha további pénzeket vonna el a kormány az önkormányzatoktól, az már a mindennapi működést veszélyeztetné – mondja Schwartz Béla, Ajka szocialista polgármestere. A polgármester szerint ennyire kiszolgáltatott helyzetben a rendszerváltozás óta nem voltak az önkormányzatok. Ezt is csak halkan mondja, mert tudja, aki kiabál, megtorlásra számíthat. Mondjuk, nem kap uniós támogatást.

A sátrunkból kilépve új dimenziók nyílnak meg

Tamás atya tavaly ősszel kapta a feladatot, hogy segítsen felépíteni a dél-budai görögkatolikus közösséget. Szinte azonnal kitört a járvány, alig valami működik azokból az eszközökből, amelyekkel hagyományos módon megoldhatta volna a feladatot. Úgy van vele, hogy a körülmények nem rángathatják, a lehetőségekhez igazítva, de csinálja, amit eredetileg eltervezett.

Az, hogy Magyarország még talpon van, legkevésbé sem a kormánynak köszönhetjük

A kormány eddigi intézkedései nem a kilábalást, a társadalmi feszültségek csökkentését segítik, hanem a tartalékok felélésével, a rossz vállalati struktúra konzerválásával, a kivételezettek helyzetének javításával járnak. Magyarország versenyképessége mindeközben folyamatosan romlik – mondta lapunknak Chikán Attila közgazdász, a Corvinus Egyetem tanára.

Tovább romlott a gazdaság, a magyaroknak különösen fáj a válság

A harmadik negyedévben tovább csökkent a magyar gazdaság teljesítménye, a KSH előzetes becslése szerint 2019 hasonló időszakáéhoz képest 4,6 százalékkal volt kisebb a GDP. Az Európai Parlament felmérése szerint az EU polgárai közül a magyarokat érinti legrosszabbul a válság: a megkérdezettek 44 százaléka mondta azt, hogy pénzügyileg nehezebb helyzetbe került.