Szabó Brigitta

Lénárd Rita: Harcolni fogunk, elmegyünk a falig

Néhány órán át úgy tűnt, azt a történelmi pillanatot, amikor elindul a hálapénz kivezetése és megtörténik az orvosok béremelése, semmi sem árnyékolhatja be. Aztán jött a másnap, az egyeztetés nélkül, sebtében elfogadott törvény. Lénárd Rita, a Magyar Orvosi Kamara alelnöke szerint addig kell menni, amíg a jogszabályból kiveszik az elfogadhatatlan feltételeket. A kiegyezés élet-halál kérdése.

Lassú ébredés

A magyar kormány eleinte úgy volt a koronavírus okozta gazdasági nehézségekkel, hogy kivárja, amíg gyorsan elmúlnak. Aztán be kellett látnia, hogy nem egy kéthónapos, átmeneti megtorpanásról van szó. Csaba László szerint a kormány lassan és csöndben de végrehajtott egy gazdaságpolitikai félfordulatot, de úgy látszik, a haverok, a sport és a soha meg nem térülő beruházások finanszírozása még mindig a kabinet gyengéje.

Haditerv: amíg nincs vakcina, védekezünk

Orbán Viktor azt mondja, a kormány felkészült a második hullámra, nem hasraütésszerűen hoz döntéseket. Ehhez képest kevesen vannak tisztában azzal, miben is rejlik a kormányzat felkészültsége azon kívül, hogy áttolja a felelősséget az emberekre.

Az orbáni rendszer nem fél semmitől és senkitől

Magyarországon az elit nem tölti be a tőle elvárt szerepet, nem hoz a társadalom számára kedvezően ható döntéseket és nem mutat példát az erkölcsös viselkedésre. A rendszerváltozáskor megkötött elitmegállapodást Orbán Viktor rúgta fel végleg. A gazdasági elit behódolt a politikai elitnek vagy az érdekei miatt beállt a rendszer mögé – mondta lapunknak Kristóf Luca, elitkutató.

Trükkös kormányzati kapcsolatok nélkül is lehet valaki milliárdos

Vannak, akik valódi és éles piaci helyzetben, nem egy esetben átlépve az országhatárt, nemzetközi versenyben is bizonyítottak. Ők azok, akik nem gyanús ügyletekkel, megkérdőjelezhető közbeszerzési pályázatokkal, trükkös kormányzati kapcsolatokon keresztül értek el sikereket.

Nem hallgatnak senkire

Ugyan a kormányzati kommunikációban továbbra is az a mondás, hogy nem kell változtatni a koronavírus-tesztelés eddigi gyakorlatán és mértékén, mégis csúcsokat döntött az elmúlt napokban elvégzett tesztek száma. Ingyenes, átfogó tesztelésről azonban továbbra sincs szó, holott tudható, hogy a fertőzések jelentős részét olyanok okozzák, akiknek a fertőzés átadásakor nincsenek tüneteik.