Szabó Brigitta

Magyarországnak egyre kevesebb jut a közösből

Már magától a stílustól is nehéz eltekinteni, amikor egy miniszterelnök az uniós tárgyalópartnereit libernyákoknak nevezi, de amikor a mondatába a tények is elferdítve kerülnek be, muszáj megnézni, mi a valóság. Tényszerűen ugyanis az igazság az, hogy Orbán Viktor senkivel szemben semmit sem tudott elérni azokból a célokból, amelyekkel Brüsszelbe ment.

Streepeld meg! - Meryl Streep, Hollywood királynője

A ma élő egyik legnagyobb színésznő, az emberi jogok, a klímaváltozás elleni küzdelem, a környezetvédelem, a #metoo mozgalom támogatója, négy gyermek anyja, 42 éve Don Gummer felesége, 71 évesen, több mint ötven évet eltöltve a pályán is tud olyat mondani, ami másokat is cselekvésre sarkall.

Könnycseppbe zárt ország

A kormány nemzetről és nemzeti középosztályról beszél, miközben minden lényegi intézkedése a társadalom felső harmadának kedvez. Náluk koncentrálja a hatalmat, a vagyont és a kulturális javakat, miközben az alsó kétharmadnak védelmet ígér. Mindeközben a társadalmi egyenlőtlenségek egyre nőnek, soha nem látott távolságra kerülnek egymástól a legszegényebbek és a leggazdagabbak. Az ellenzék számára nagyjából hatmillió megszólítható potenciális szavazó él az országban, a politikusai mégis azokat akarják elérni, akik már elköteleződtek a Fidesz mellett. Éber Márk Áron a Napvilág Kiadónál megjelent, A csepp – A félperifériás magyar társadalom osztályszerkezete című könyvében feltárja az okokat, amelyek a jelenig vezettek.

Segítség, drágaság!

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint júniusban 2,9 százalékkal nőtt az infláció az előző év azonos időszakához képest. Ehhez képest nincs ember, aki ennél ne tapasztalna nagyobb drágulást, amikor fizetnie kell.

Röpül az Űrbatyu

Amatőr ajkai csillagászok egyedülálló tudományos kísérletet hajtottak végre, bajai csillagászokkal együttműködve.