Szabó Brigitta

Politikai akarat kérdése a magyar euró

Az biztosan nem segít az évek óta gyengülő magyar valután, hogy egyre többször van nézetkülönbség az MNB és a Pénzügyminisztérium között, vagy hogy Matolcsy György MNB elnök legújabban azzal állt elő: szerinte az euró bevezetése a nemzeti felemelkedés gátja.

Koronavírus mögé bújtatott választási költségvetés

Benyújtotta a kormány a jövő évi költségvetés tervezetét az Országgyűlésnek. A dokumentum nem szűkölködik a lehetőségekben, amelyekkel a kabinet meg tudja támogatni a jövő évi parlamenti választásokat. Elvileg minden az újraindulásról és a gazdaság talpra állításáról szól, de e címszó alá gyakorlatilag bármi befért, olyan tételek is, mint a nyugdíjemelés, a fiataloknak szóló adókedvezmény, a családtámogatások folytatása, a nem termelő presztízsberuházások finanszírozása. És arra is figyeltek, hogy a lehető legtöbben érezzék úgy, hogy egy kicsit jobban megy, mint idén. A jegybank és a Költségvetési Tanács soknak tartja a GDP arányos, 5,9 százalékos költségvetési hiánycélt.

Mellár Tamás: Az Orbán takarodj szlogennél sokkal több kell

Óriási csata előtt áll az ellenzék, a 2022-es választásokat csak akkor tudja megnyerni, ha összefog és ha a lakosság nagy része megérti, hogy az orbáni rendszernek nincs perspektívája, mert az országot zsákutcába, leszakadásba vezeti – mondta Mellár Tamás országgyűlési képviselő, a Párbeszéd-frakció tagja, aki a napokban jelentette be, hogy elindul az ellenzéki előválasztáson Baranya 1. számú választókerületében, Pécsen és környékén. A pécsi egyetem professzor emeritusa az egyetemi modellválásról is beszélt lapunknak.

A kultúrában még nem fejeződött be az elitcsere, de nagyon dolgoznak rajta

Csak az, amit Bródy János kapott, amiért találkozott Demeter Szilárddal, a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatójával, vagy ami Majkára zúdult, mert Szijjártó Péter külügyminiszterrel fényképezkedett, jól mutatja, hogy hadiállapotok uralják a kultúrát. Nem véletlenül. Orbán Viktor az első kormánya bukását összefüggésbe hozta a túlélő posztkommunista elit erejével, beleértve a balliberális értelmiséget is. Azóta ellenzékben és kormányon is azon dolgozik, hogy a gazdaság mellett a művészetek és a tudomány területén is végrehajtsa az elitcserét. Utóbbiról szól Kristóf Luca szociológus, elitkutató hamarosan megjelenő könyve, a „Kultúrcsaták. Kulturális elit és politika a mai Magyarországon”.