Szabó Brigitta

Célkeresztben a Lidl, Aldi és társai: megkapták a hadüzenetet a külföldi boltláncok

„Négy olyan terület létezik, ahol muszáj elérni, hogy a hazai tőke a nemzetközi fölé nőjön. Ezek a média, a bankok, az energia és a kiskereskedelmi hálózat. Hárommal megvagyunk, a negyedikbe beletörött a fogunk. Kénytelenek vagyunk ezért új ötleteken dolgozni. Sajnos a kereskedelmi hálózatok furfangosabbak nálunk. Még néhány év, és ezt a célt is teljesítjük” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök, 2016 szeptemberében, Lengyelországban. Lehet, hogy most megvan a megoldás?

Pardi Norbert: Muszáj bízni a szakemberekben

Az, hogy létezhet oltás a koronavírus ellen, két magyar tudósnak is köszönhető. Az amerikai Pennsylvaniai Egyetemen, a technológiai alapot kutató laborban Karikó Katalin mellett egy fiatal tudós, a biokémikus Pardi Norbert is átdolgozta a hétvégéket. Lapunknak mondta, a pandémia miatt a vakcinafejlesztők az optimálistól eltérő lépésekre kényszerültek, de nem igaz, hogy emberkísérlet folyna.

Az újranyitási terv és a valóság

A kormány jogszabályban rögzítette, hogy április 19-én kinyitnak a köznevelési és a szakképző intézmények, vagyis a járvány tetőfokán azt ígéri, hogy több mint 720 ezer általános iskolás, 500 ezer gimnazista és más, középfokú szakképzésben résztvevő diák, valamint 330 ezer óvodás élete térhet vissza a normál kerékvágásba. Pedig a tanárok oltása szinte el sem kezdődött, a Heim Pál Gyermekkórház pedig tele van koronavírusos gyerekekkel.

Kunetz Zsombor: A kormány azonnal szálljon ki a járványkezelésből, akkor rend lenne

A kórházi dolgozók a teljesítőképességük határán vannak, a háziorvosoknak nem csak a lakosság nyomásával, de a kormányzati szervezetlenséggel is meg kell birkózniuk. A rendszerben nincs több tartalék, csakis attól működik, hogy az alsó szinteken, ahol a valódi munka zajlik, mindenki tudja a dolgát – mondta lapunknak Kunetz Zsombor sürgősségi orvos, egészségügyi szakértő. Szerinte, ha a kormány kiszállna a járványkezelésből, a káoszból önszabályozó módon előbb-utóbb kialakulna a rend.

Tapintva jó a forint – A válságban egyre több készpénzt tartunk otthon

A járvány okozta pánik hatására tavaly március 12-től nyolc munkanapon át, naponta átlagosan 30 milliárd forintot vettek ki az emberek a bankokból. A vásárlások kétharmada még a legnagyobb lezárások idején is készpénzzel történt. Az év végére történelmi magasságba, 7000 milliárd forint fölé nőtt az otthon tartott pénzek összege, ami 15 éve még csak kétezer milliárd forint volt.

Gazdaságvédelem: csak a bizonytalanság biztos

Kiterjesztett bértámogatások és adókedvezmények – mindössze ezek a vállalkozásoknak szóló intézkedések kapcsolódnak az ország újabb lezárásához, amely egy még talpra sem állt gazdaságot rendít tovább. Ami pedig a több százezer, hónapok óta munka nélkül tengődő embert illeti, számukra megint nem jön segítség, sem a nehéz idők átvészelésére, sem akkorra, amikor majd visszatérhetnek a munka világába.

Célegyenesben a káoszkormányzás, már minden az egészségügyi dolgozókon múlik

A félresikerült bérrendezési folyamat és az új egészségügyi szolgálati jogviszony miatti elégedetlenség közepette és a felmondások ellenére is feszített munka folyik a kórházakban. A magánegészségügyi intézmények az őket váratlanul ért, velük nem egyeztetett, a személyzetük és az infrastruktúrájuk alkalmankénti átvételéről szóló jogszabályra igent mondtak.

A klientúra nyer a válságon, de itt az ideje a valóság tiszteletének

Mára már nem az a kérdés, hová vezet a kormány gazdaságpolitikája, hanem az, hogy mennyire lesz az rossz a társadalomnak. Győrffy Dóra közgazdász, politológus szerint a lassú romlást, a süllyedést, a leszakadást a fejlett nyugattól és a perifériára szorulást még most is meg lehetne állítani, de ahhoz szembe kellene nézni a valósággal. Addig is marad a legszegényebbek semmibevétele, a klientúra finanszírozása, a vállalkozói kedv és a kreativitás kifullasztása.

A társadalmak sosem látott szétszakadását hozhatja a válság

A koronavírus-recesszió eltér az eddigiektől. Miközben a társadalmak felsőbb osztályai vagy meg sem érzik a recessziót vagy nyernek rajta, az alsóbb rétegek és a középosztály egy része kilátástalan egzisztenciális helyzetbe kerül. A magyar kormány válságkezelése egyáltalán nem adott még választ az éleződő társadalmi problémákra, a mélyülő különbségekre. A segítség továbbra is a szavazótábornak, a klientúrának szól.

Pár napot kaptak az orvosok, hogy döntsenek a jövőről

Legkésőbb február 28-ig alá kell írniuk az egészségügyben eddig közalkalmazottként dolgozóknak az új szolgálati jogviszonyukról szóló munkaszerződésüket. Abból tudják meg, mennyi pénzért mi a munkájuk, melyek a kötelezettségeik, a jogaik. A múlt vasárnapig a legtöbb érintett még meg sem kapta meg a szerződését, így sokuknak egy hetük sem marad eldönteni, vállalják-e az új feltételrendszert vagy sem.