Székely Ilona

Pannónia dicsérete – Igazi politikai szatíra Nagy Borbála díjnyertes kisfilmje

A magyar versenyfilmek közül a Pannónia dicsérete nyerte el az idei Friss Húson a legjobb élőszereplős rövidfilmnek járó díjat. A Berlinben élő rendező, Nagy Borbála alkotása a közelmúltban számos díjat besöpört már Németországban: egyebek mellett 2020-ban neki ítélték a Deutscher Kurzfilmpreis-ot, azaz a legjobb német kisfilmnek járó díjat is. Ez az elismerés azért igazi szenzáció, mert a film automatikusan nevezhető az Oscarra is.

Az égig érő lány meséje – Németh Ágnes a halhatatlanok között

Németh Ágnes ex-center kosárlabdázó lesz az első magyar játékos, akit június 18-án hivatalosan is beiktatnak a sportág halhatatlanjai közé. A világszövetség Hall of Fame múzeuma Madridban található. Az 59 éves klasszist váratlanul érte a nemzetközi szövetség (FIBA) elismerése, mivel már 22 éve abbahagyta a kosárlabdázást és komikus előadóművészként artista párjával együtt a világ cirkuszait járja.

„Verkstaden”, avagy svéd modell a Rákóczi téren

A járvány lassú lecsengésével a budapesti Rákóczi téri Vásárcsarnok melletti kis boltok is éledezni kezdtek. Van köztük egy, amely már messziről szembeötlik. Ez Pintér Pálma boltja, amelynek állványán egészen különleges termékek sorjáznak, amelyek megmozgatnak időseket és fiatalokat, konzervatív ízlésűeket és a divatra fogékonyakat egyaránt. Persze: ki tudna ellenállni egy Nyunyóka feliratú sapkának vagy a vászontáskának, rajta azzal, hogy „Nem vagyok R-O-B-O-T”.

Grundtól a Padlásig – Wunderlich József szerepei

Boka János a Pál utcából, Andrej Bolkonszkij a Háború és békéből, Ákos az Auróra Boreálisból, Bádogember az Ózból, Raszkolnyikov barátja a Bűn és bűnhődésből, Jay Gatsby Fitzgerald tollából. De az említett szerepeken kívül fantasztikus Rádiós volt a Padlásban, legutóbb pedig Szelim basaként tűnt fel (streamline bemutató) a Szöktetés a szerájból című Mozart operában. Ő Wunderlich József.