Tanács István

A NER-nek jó lenne a külföldi boltláncok kiszorítása – és a magyar embereknek?

A versenyképes hazai élelmiszer-ellátásnak sokkal fontosabb szimbóluma lehetne a háttérben megbízhatóan működő barackfelező gép, mint a nemzetiszín kokárdás magyar tejföl. De Lázár János nyilatkozatában világos az üzenet: tűrhetetlen, hogy a külföldi áruházláncok kiviszik a profitot az országból, miközben jól jönne az a NER-oligarchiának is. Nekik biztosan jó lenne a külföldiek kiszorítása – de jó lenne-e a magyar fogyasztóknak, termelőknek és munkavállalóknak?

A hálapénz alkonya

Körvonalazódik, mi lesz majd az orvosokkal, de a betegek nem tudják, hogy ennek következményeként mi lesz ővelük. Úgy tűnik, akit csak lehet, át akarnak szorítani a fizetős magánellátásba.

Politikai pénzeső a vidékre

Négyezer milliárd forintot kíván a kormány költeni a vidéki Magyarország megújítására, a mezőgazdaság és az élelmiszeripar versenyképességének javítására a 2021-2027 közti uniós költségvetési ciklusban. Az ellenzék még nincs készen arra, hogy ajánlatot tegyen a vidéknek – kérdés, hogy ezek után ígérhet-e, és ha igen, mit.

Rablóhitel kormánytámogatással

2015. február 9-én a magyar kormány paktumot kötött az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD) az Erste Bank egy részének megvásárlása kapcsán. Több tízezer korábbi devizaadós magyar család akkor még nem sejtette, hogy Orbán Viktor a kifosztásukról, sokuk utcára lökéséről szóló felhatalmazást írt alá. 

A Simonka-ügy: Elmeszelik? Elsikálják?

Per lesz-e, vagy színjáték Simonka György fideszes országgyűlési képviselő és 32 vádlott-társa október 13-án kezdődő büntetőpere? Sokan azt hitték, hogy ezt Simonka és közvetlen köre nem úszhatja meg. Most mégis megalapozottabbnak tűnik Simonka hencegése: „az ellenem, szóló vádirat nullás! (…) olyan ügyészek csinálták, akik azóta mind ki vannak rúgva”. Információink szerint azonban a vádiratot összeállító ügyészek a helyükön vannak.

Örökké agyalni kell - Vízgazdálkodási abszurd a Homokhátságról

Az ENSZ ma félsivatagként tartja számon a Duna–Tisza-közi Homokhátság területét. Időnként cikkek jelennek meg arról, hogy a klímaváltozás következtében belátható időn belül teljesen elsivatagosodik a vidék, a lakosság elmenekül innét. A lakosság azonban nem elmenekülni akar, hanem megoldást találni. Nem jó a hatalmi szó, de megegyezni sem sikerül.

Járványmenetrend

Ideiglenes járványügyi menetrendet léptetett életbe a MÁV június 6-ától a magyarországi vasúthálózat 35 szárnyvonalán. A gyakorlatban ez drasztikus járatritkításokat hozott.

Maradjanak csak a fóliasátorban!

Riportunkból kiderül, miként kerülhet a hipermarketekben az az import zöldség és gyümölcs ugyanannyiba, amelyiket tíz eurós órabérért szedtek Nyugat-Európában, mint a három eurós órabérrel szedett magyar áru.