Tóth Ákos

Gulyás Márton: Partizán az égő őserdőben

Az elmúlt három évtized azt tanította meg a nyilvánossággal foglalkozók számára, hogy semmi nem biztos. Az, ami ma sikeresnek és elismertnek tűnik, holnapra a politika martalékává vagy a gazdasági érdekek kiszolgáltatottjává válhat – mondja Gulyás Márton, akivel online-csatornája, a Partizán váratlan és elsöprő sikerén túl különféle szerepekről, a sajtó állapotáról, a propagandáról és a médiaháború áldozatairól is szót ejtettünk.

Félelmek, előítéletek és a populizmus csapdája

Az egyetlen biztos pont a mi életünkben a bizonytalanság, és ez kedvez a veszélyérzetre építő politikának – állítja Kende Anna pszichológus, akivel nem csak a bennünk rejlő előítéletekről beszéltünk, hanem arról is, hogy két magyar meg tudja-e öt percen belül állapítani a másikról, hogy „hozzánk”, vagy „őhozzájuk” tartozik-e.

Csodával határos játék

„Az idő kérdése izgatott, a földi időben sokat megélt emberek tekintete, és hogy képes vagyok-e úgy lefényképezni őket, hogy erőteljes kép szülessen róluk.” London Kata fotóművésszel beszélgettünk otthonokról, tárgyakról, a bölcsességről és tekintetekről, a bezártság szülte szavakról.

A kormány kommunikációja vastagon hozzájárul az oltásellenességhez

A magyarok körében nagy a bizonytalanság a koronavírus-vakcinát illetően, s ezt csak erősíti a kormány kommunikációja is. Nem is oly rég egyébként még lett volna mód arra, hogy itthon is előállíthassunk megfelelő és versenyképes vakcinát, de az ennek létrehozására alkalmas rendszert, politikai okokból, szétverték, az új pedig még nem állt föl.

STOP, EBH! – Oda az egyenlő bánásmód

Egy kereszténydemokrata képviselő úgy gondolta, semmi szükség az egyenlő bánásmódra, érdemesebb az ennek érvényesítésével foglalkozó szervezetet beolvasztani az ombudsmani hivatalba. A lépés egybeesik egy a kormány számára talán kínos eljárással, de az is elképzelhető, hogy nincs is semmi különösebb oka, egyszerűen csak egy újabb kekeckedő szervezettől akarnak így megszabadulni.

A Fidesz a legutolsó szavazatért is lehajol

A kormánypártok, már a járvány miatt kizsarolt rendkívüli felhatalmazás birtokában egy novemberi kedd este 23.59 perckor benyújtották a választási törvény módosítására vonatkozó törvényjavaslatot, amely indokolása szerint a kamupártok megszűrésére irányulna, de sokkal inkább az ellenzék helyzetének nehezítését célozza. Ennek részleteiről beszélgettünk Róna Dániel politológus-közgazdásszal, a 21 Kutatóközpont igazgatójával, aki úgy véli: törvénymódosítás ide vagy oda, az ellenzéknek van esélye a győzelemre.