Tóth Ákos

Brutális adatok érkeztek a szegénységről

Bár elmondható, hogy a magyar háztartások jövedelme folyamatosan növekszik, egy most közzétett adatsorból világosan látszik, hogy a szegénységben hagyottak sorsa egyre rosszabb, egyre kiszámíthatatlanabb, s szinte fölfoghatatlan, hogy az érintettek hogyan és miből élnek. Ezekről a tömegekről a kormány szemmel láthatóan lemondott.

Próbáljuk menteni, ami menthető

Szeptember végén mutatja be a Magyar Önkormányzatok Szövetsége az önkormányzati rendszer megújításának szükséges elemeit tartalmazó programját. Gémesi György, Gödöllő polgármestere, a MÖSZ elnöke azt mondja, ha valamelyik politikai erő fölvállalja ennek képviseletét, azt az önkormányzatok támogatni fogják.

A Pegasus-botrány, a magyar kormány súlyos megfigyelési ügye

Évek óta használják magyar célszemélyek ellen is az NSO nevű izraeli kibercég okostelefonok feltörésére alkalmas kémprogramját, a Pegasust. Az eddig megismert célszemélyek közt vannak tényfeltáró újságírók, valamint médiacégeket is tulajdonló vagyonos üzletember is.

Előválasztási vadászidény

Ilyen a politika – mondja Tóth Bertalan, az MSZP elnöke lakonikus nyugalommal, holott az elmúlt hetekben kiderült, hogy győzelmük esetén Molnár Gyula volt pártelnök és Szakács László, a párt komlói jelöltje is a Demokratikus Koalíció frakciójába ülne be. Az MSZP mindkettőjüket kizárta a pártból.

Szabó Szabolcs: A tartalom a fontos, nem a hangerő

Mi nem csak beszélünk arról, hogy baloldalinak mondjuk magunkat, hanem tényleg próbálunk megtenni mindent, amit lehet, hogy segítsük a nehéz helyzetben lévőket – mondja lapunknak Szabó Szabolcs, aki a Momentum színeiben harmadszor is szeretné megnyerni választókörzetét, igaz, ehhez előbb le kell gyűrnie az MSZP elnökhelyettesét, Komjáthi Imrét. Szabó úgy látja, erre jó esélye van.

Karácsony: Vonják vissza a Dunaújvárosról szóló határozatot!

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége szolidáris a dunaújvárosi polgárokkal és az őket képviselő települési vezetőkkel, és felszólítja a kormányt, hogy vonja vissza a várost sújtó határozatát – jelentette be Karácsony Gergely főpolgármester, a MÖSZ társelnöke az önkormányzati érdekvédelmi szervezet keddi elnökségi ülése után.

Schmidt Jenő: Ez így működésképtelen

A kormánynak is érdemes elgondolkodnia azon, hogy a legrosszabb ellenfél mindig az, akinek már nincs mit veszítenie – mondja Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke, Tab fideszes polgármestere, akivel nem csak az önkormányzatokat érő megvonásokról beszélgettünk, hanem a kiút lehetőségeiről is.

Szorongató vírus – A megélhetés kérdése vált az egyik fő problémává

A koronavírus-válság alapvetően rendezte át Magyarország problématérképét – ez derül ki a Policy Solutions és a Friedrich-Ebert-Stiftung közös kutatásából, amely néhány meglepő állítást tartalmaz, például hogy az öt legfontosabb probléma a megélhetési nehézségekkel és a gazdasági helyzettel kapcsolatos.