Tóth Ákos

Etikus lépés volt a karantén elrendelése

Nagy ívű tanulmányt tett közzé Koronavírus és etika címmel Zala Miklós politikai filozófus. Legfőbb megállapításai: etikus volt a gazdaságok leállítása, s hamis keretet ad a történteknek a gazdaság és a megmentett életek szembeállítása. Ugyanakkor szerinte a járvány reflektorként mutat rá a társadalom működésének számos bajára.

És akkor Orbán Viktor ismét győzött

2006-ban az Orbán Viktor vezette Fidesz agyonverte ellenfeleit az önkormányzati választáson. Ennek a sikernek döntő szerepe volt a 2010-es kétharmad létrejöttében.

Zongor Gábor: Hittünk az önkormányzó Magyarországban

A járványhelyzet kezelése megmutatta, hogy még mindig működik az önkormányzati rendszer jelentős része. Az önkormányzás ereje tört felszínre a krízishelyzetben. Ezt mondja lapunknak Zongor Gábor közigazgatási szakember, aki úgy véli, a kormány veszélyes vírusként tekint az önkormányzatiságra. Nála jobban kevesen tudják hát, mit veszített el Magyarország az önkormányzatok 2010 utáni kerékbe törésével.

Nyirati Klára: A kormány ránk akarja égetni a felelősséget

Nagy feltűnést keltett, hogy tavaly, az önkormányzati választásokon egy, a Momentum színeiben induló tanárnő, háta mögött az összes ellenzéki pártot tömörítő Sikeres Bajáért Egyesülettel, magabiztosan legyőzte fideszes ellenfelét, s így ő lett az első női polgármester a város történetében. Nyirati Klára már a választás előtt is kapott hideget, meleget, de ilyen kormányzati ellenszélre talán maga sem számított.

Alkalmas-e az állam a helyzet kezelésére?

A kormány szűk teret hagyott magának a cselekvésre, mert elmulasztotta azt a történelmi pillanatot, hogy érdemben nyúljon bele a válságba. Nagyon sok pénz elfolyt, de nem a közjóra. Most már nincs elég pénz – nyilatkozza lapunknak Szűcs Zoltán Gábor politológus.

Orbánnak már nincs komolyabb játszótársa

Ha Orbán nem rántja el időben a kormányt, vége van. És az országnak is. Ha pedig félrerántja, akkor a jogállamisági mechanizmus folyamatos bárd lesz a feje fölött – mondja lapunknak Ujhelyi István, aki úgy véli, Orbán Viktort, ha kell, ugyanaz a nemzetközi tőke szedi le a pályáról, amelyet eddig lelkesen kiszolgált.

Azt mondták, hogy álljon meg a menet

A tanárok és a hallgatók szövetsége erős, a kérdés az, hogy sikerül-e működőképes belső döntési mechanizmust kialakítaniuk, miként az is, hogy képesek lesznek-e saját, világos céljaikat megfogalmazniuk. Gerő Márton szociológus, a társadalmi mozgalmak szakértője azt mondja, a kormánynak egyelőre nem sikerült megosztani a szereplőket, az egyetemisták pedig nem hibáztak.