Tóth Ákos

Tóth Bertalan: Újjáépül a baloldal szellemi hátországa

A Fidesz biztos, hogy mindent megtesz majd a vélt vagy valós ellentétek fölerősítése érdekében, de én az MSZP és személy szerint a magam felelősségének tartom, hogy egyben tartsuk a hatpárti együttműködést – nyilatkozza lapunknak Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezető-társelnöke, akit nemcsak a párt programjáról, hanem arról is kérdeztünk, hogy miként bontható le a NER.

Ellenzéki programok vetélkedése

Elsőként a Momentum hozta nyilvánosságra pár héttel ezelőtt az előválasztási programját, most az MSZP is megtette ugyanezt: szinte bizonyos, hogy az ellenzéki szövetség hat pártjának bizonyos alapkérdésekben nem lesz nehéz dűlőre jutniuk, de vannak olyan markáns programpontok, amelyek esetén akár éles viták is várhatók.

Mit művel valójában járványkezelés címén a kormány?

Magyarország, miután az átoltottak száma elérte a 2,5 milliót, megkezdte a fokozatos újranyitást. Orbán Viktor miniszterelnök úgy kalkulál, hogy május végére a beoltottak száma eléri a hétmilliót, vagyis gondtalan nyárnak nézünk elébe. Csupa örömteli hír. De mi van a számok mögött?

Beer Miklós: Mindig újra kell kezdeni

Senki nem maga dönti el, hogy honnan indul. Hogy hol születik. Hogy mit kap a családtól, a barátoktól. Hogy mit kap a környezetétől. Ezt kell fölismernünk a másikban. A másságát – mondja lapunknak Beer Miklós, a váci egyházmegye immár nyugdíjas püspöke, akivel nagymarosi otthonában nemcsak az életről és annak hogyanjáról beszéltünk, hanem az elkerülhetetlen halálról, valamint arról is, megtalálta-e, s meglelhetjük-e mi is a lelki békénket.

Orbánt nem lehet leírni, még nyerésre áll

Sokan vizionálják a Fidesz jövő évi bukását, aminek kétségkívül megvan az esélye, kiváltképp, ha a kormány járványkezelésére gondolunk. Erre sikerrel építhetne az ellenzék is, de a győzelemhez ez még édeskevés.

Othello ma nem élhet – TGM az Antitézisről, a barbárságról és az emberi természetről

Ha az alapokon nem lehet változtatni – és ezek nem pusztán gazdaságiak –, akkor minden szabadságküzdelem végső soron hiábavaló, és csak a vereségek száma szaporodik – mondja lapunknak Tamás Gáspár Miklós marxista filozófus, akinek most jelent meg a 2001 és 2020 közt írt tanulmányainak válogatása. Ennek kapcsán beszélgettünk vele gondolkodásának változásáról, a fasizmusról, a „polgári” demokráciáról, Lear királyról és Júliáról.

Tóth Csaba a képviselői munkáról és az ellene fölhozott vádakról

Tóth Csaba, az MSZP Zuglóban megválasztott parlamenti képviselője szerint a Momentum Zuglót, nem pedig az ő személyét tartja szimbolikusnak, amikor a kormányváltást a korrupcióellenes harchoz, a hitelességhez köti. A vele készült interjúban szóba kerülnek régi ügyek, továbbá az is, hogy nem Vas megyében kezdődött-e az MSZP megállíthatatlannak tűnő lejtmenete.

Gémesi György: Utcára megyünk

„Ne szégyelljük, ez a Kádár-rendszer. Az az időszak tért vissza, amikor a pártbizottságra kellett 'fölmenni' az extrapénzekért, saját bevétel nem volt, amit kellett, azt kiutalták, egyebekben pedig valamiféle településfejlesztési hozzájárulást szedhetett be az önkormányzat” – mondja a Jelennek Gémesi György gödöllői polgármester, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke, aki szerint van remény az önkormányzatiság helyreállítására. Ennek érdekében, első körben, utcára vonulnak.

Igen, fel lehet lépni a fake news-ipar ellen, de nem mindegy, hogyan

Az álhíreket közlő honlapok vagy hírportálok működtetői nem őszinte meggyőződésüktől vezettetve tesznek közzé veretes marhaságokat, hanem mert az számukra jövedelmező – mondja lapunknak a Berlinben élő filozófus, Reich Orsolya, akivel a közösségi média szabályozásáról, annak ellentmondásaitól, illetve arról beszélgettünk, miért gyanús, ha az állam akar szabályozni valamit.

Ez már a tanácsrendszer?

Rendkívüli nehézséggel küzdenek idén az önkormányzatok, amelyek lényegében satuba szorultak az állampolgári igények és a kormányzati megszorítások között. Vannak olyan vélemények, hogy az, ami mára kialakult, már nem is önkormányzatiság, sokkal inkább a tanácsi rendszer visszaállítása, de a nagy különbség az, hogy most jókra és rosszra osztják a településeket aszerint, hogy a vezetésük kormánypárti-e vagy sem. A Magyar Önkormányzatok Szövetségének mai online konzultációja ezt a helyzetet térképezte föl.