Tóth Bea

Második hullám – Az önkormányzatok kitartanak

A Jelen hisz az önkormányzatiságban, annak valódi, hamisítatlan tartalmában. Ezért az önkormányzatok megalakulásának 30. évfordulója alkalmából időről-időre bemutatunk olyan gyakorlatokat, amelyeket követendőnek tartunk.

A traumának felszínre kell törnie

Somogyi Tamás rendező bábelőadásban vitte színre a gyermekek ellen elkövetett szexuális abúzus agyonhallgatott témáját. A Lili és a bátorság című darab kapcsán szóba került, hogy miért ragaszkodik a valóság bemutatáshoz, miről nem esik szó otthon és az iskolában, lehet-e didaktikus célja egy előadásnak és hogyan látja a bábszínház jelenlegi helyzetét. Az előadást július 14-én mutatták be a Mesebolt Bábszínház, a Kőszegi Várszínház és a Vojtina Bábszínház koprodukciójában.

Gyermekbántalmazás – A hallgatásnak súlyos ára van

Egy óbudai óvodában történt, gyermekek ellen elkövetett szexuális bűncselekmény miatt a helyi önkormányzat fölvállalta a gyermekvédelem megerősítésének felelősségét. A belső vizsgálatok lezárása után bevezettek egy belső szabályzatot, valamint fölkérték a Hintalovon Gyermekjogi Alapítványt, hogy közösen dolgozzanak ki egy évekre szóló szakmai együttműködési programot.

Lehet ellenállni

Nyitott színház nyitott embereket vonz, Fekete Ádámot viszont nem csak vonzotta, hanem egyenesen várta – hisz a fejlődésben, a demokráciában, a hierarchia-mentességben és van elképzelése arról, hogyan kellene a társadalomnak működnie. Mozgássérültsége ugyan a sokadik tényező, ami a munkáját illeti, de az ebből jövő tapasztalata mégis befolyásolja a színházcsinálást.

A fogyatékosság forradalma

Hosszú út vezetett odáig, hogy ma már a kerekesszékesek is utazhatnak metrón, a vakok elolvashatják a gyógyszer nevét a Braille-írással ellátott dobozon. Ehhez évtizedeken át tartó, meg nem alkuvó demonstrációk, radikális eszközök, még éhségsztrájk is kellett.