Tóth Bea

Tánccal összezavart technika

A művészet és a technológia nem zárja ki egymást, sőt a technológia, ha jól használjuk, akkor a művészi élmény izgalmas és új rétegét adja. A XORXOR nevű kreatív technológiákkal foglalkozó társaságában alkot Setényi Sámuel – digitális installációkat készítenek a magyar és nemzetközi kulturális színtereken, így például kiállításokon, múzeumokban interaktív digitális installációkat, a színházakban vászonra és színpadra vetített absztrakt látványt állítanak elő.

Megbízhatósági vizsgálatnak vetik alá az orvosokat – kis extra pánikkal

Levelet kaptak a kórházak, hogy az egészségügyi dolgozóknak egy nyilatkozatot kell aláírniuk: tudomásul veszik és hozzájárulnak a megbízhatósági vizsgálat lefolytatásához. A Nemzeti Védelmi Szolgálat Főigazgatója pénteken közölte: nem kell ilyen, tévedésből ment ki a levél. Ez elég sok mindent elmond a kormányzásról, pláne hogy a hozzájárulás megkövetelése teljes értelmetlenség.

A Pop Art örök – 5 perc szünet Gyuricza Gergellyel

Kevés olyan művészi irányzat van, amelynek a nyelvét, vaskos társadalomkritikáját a fogyasztói társadalom tagjai világszerte kivétel nélkül értenek. Gyuricza Gergely részéről nem volt tudatos döntés, hogy pop art képeket fessen, de már korábban is rajongott a képregényekért és a videojátékokért. Jelenleg Budapesten alkot, és amíg száradnak az olajfestményei, Somlószőlősre utazik a családjához.

Nem ördögtől való a liszt

Aligha lehet találni még egy főzőembert, aki ennyit játszik a zöldségekkel: fűszerezi, megfőzi, színezi, pürésíti, visszaforgatja, megírja, bemutatja, fotózza. Főzelékes Feriként ismertük meg, és még mindig ontja magából a recepteket.

Online Tanulópár segíti a digitális oktatásban a hátrányos helyzetű gyerekeket

A digitális oktatás azoknak a gyerekeknek és fiataloknak lehetőség, akiknek a körülményei azt lehetővé teszik: van internetük és eszközeik. A hátrányos helyzetű gyerekek digitális lehetőségei azonban korlátozottak – nekik nyújt segítséget az Ökumenikus Segélyszervezet Tanulópár programja technikai eszközökkel és budapesti gimnazisták támogatásával. Greskovits András fotóriportjával nemcsak a hátrányos, de a jobb helyzetben lévő falvak digitális oktatásába is beleláttunk.

Alaposan megváltoztatta a járvány a munkahelyeket

Az iroda fogalma már egy éve folyamatosan átalakulóban van. A home office átírt mindent, holott kényszerű bevezetésekor „már itt volt a levegőben”, de valószínűleg a járvány fölbukkanása kellett ahhoz, hogy robbanásszerűen alakítsa át a munkakörülményeket, nagy valószínűséggel tartósan.

A mai szabályok szerint Lilinek nem lenne anyukája, Évának kislánya

Hiába is akarják, van, amit nem lehet kőbe vésni – azt, hogy mi a család, mit jelent szülőnek, anyának és apának lenni. Vagy egyedülállóként örökbe fogadni. Íme, Éva és örökbefogadott kislánya, Lili története, ami ma már nem ismétlődhetne meg ugyanígy, hiszen a kormány korlátozta ezt a lehetőséget.

Lélegzetvételnyi időhöz jutott Iványi Gábor egyháza és az Oltalom

Kis haladékot kapott csupán Iványi Gábor és a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET), miután a NAV május 31-ig visszavonta a számláikra kivetett inkasszót. Iványi Gábor szerint isteni csoda, hogy eddig bírták valahogy, és bár valahogy csak túl kéne élniük ezt az évet, mégis csak napokban, hetekben mernek gondolkodni.

A képzelettől a képernyőig

A kiindulási pont egy toll és rengeteg papír, amelyek megtelnek lényekkel, karakterekkel és tájakkal. Azt gondolnánk, hogy a fantázia úgyis teszi a dolgát, de az igazság az, hogy az illusztrátor belső világának és a valóságnak és is kitüntetett szerep jut. Szabó-Nyulász Melindával beszélgettünk.