Tóth Bea

Óbuda nem kér Demeter Szilárd álmából

Egy nemrég létrehozott alapítványon keresztül kebeleznék be a Zichy-kastélyt és a Hajógyári-sziget déli részét, ahol aztán akadna feladata a „megveszekedett orbánistának”, Demeter Szilárdnak: létrehozni egy „világraszóló popkulturális és társművészeti központot”. Ehhez már van pénz, ideológia és egy konkrétumok nélküli szerződéstervezet, de úgy tűnik, a mestertervet Demeterék az önkormányzat döntéséhez igazítva formálnák. Az önkormányzat ellenáll és kitart az érdemi tárgyalások mellett.

 

Simon Andrással a miniszterelnök-jelölti vitáról

„A stílus maga az ember” – fogalmazta meg Georges-Louis Leclerc de Buffon francia természettudós az 1753-as akadémiai székfoglalóján. Simon András, az ATV műsorvezetője szerint nincs ez másképp egy előválasztási ellenzéki miniszterelnök-jelölti vita esetén sem. A vitavezetővel néhány nappal a vasárnapi esemény előtt beszélgettünk közérthetőségről, mélyütésekről és a skandallumok elévüléséről.

Aki elviszi Portugáliába a magyar irodalmat

Felkai Piroska 21 éve él Portugáliában, magyar klasszikus műveket fordít, idegenvezetőként pedig az ország minden szegletét ismeri. Fordítói munkájának köszönhetően már a portugálok is olvashatnak a Tejo folyó mellett egy pohár Vinho Verdével a kezükben anyanyelvükön Márai Sándort, Szabó Magdát és hamarosan Krúdyt is.