Tóth Bea

Ingatlanárak kontroll nélkül

Bár a járvány ideje alatt kissé visszaestek az ingatlanárak, a korlátozások enyhítése óta ismét növekszenek. Ezt tetézi az építőipari alapanyagok drágulása. A hivatalos statisztikák alapján az ingatlanok most 70 százalékkal kerülnek többe, mint hat évvel ezelőtt.

Holnap már nincs nap

Egy könyvben a gyógyszermágnás élete, a magyar történelem A millenniumtól egészen a második világháború végéig, a gyógyszeripar múltja és az a munka, ahogyan Richter Gedeon az Üllői úti Sas patikáját multinacionális céggé bővítette. Ehhez Berényi Anna alapos kutatómunkát végzett, amit minden bizonnyal közgazdász múltja is segített, de ugyanilyen fontos a szereplők személyiségének kidolgozása is. Richter, aki szakmai életében mindig egy lépéssel előre járt, elkerülhetetlenül és egyenesen haladt tragédiája felé.

A gyerekirodalom követi a világunk változását

Húsz éve annak, hogy Sárdi Dóra a Vörösmarty téren a könyvhéten, kisgyermekes anyukaként nem talált valamire való mesekönyvet. Pár hónappal később két barátnőjével és férjeikkel megalapították a Pozsonyi Pagony Kft-t, és ezzel megkezdődött a magyar kortárs gyerekirodalom új korszaka. A hitvallásuk az, hogy a világ változásaira reflektáló és az egyetemes emberi értékeket éltető gyerekirodalmat tegyék elérhetővé.

Ferenc pápa is rajong a tangóért

„Azt hiszem, nem haszontalan dolog, ha tanulmányozzuk a tangót, mert általa az argentin lélek különféle viszontagságait tanulmányozzuk” – írja Jorge Luis Borges a Tangó című könyvében. Szeghalmi Endre könnyed történetein keresztül, még ha nem is csapunk föl tangósnak, de rápillanthatunk az argentin lélekre.

A lakótelepnek is van történelme

Gimnazistaként verseket írt, majd a kötetek lassan fölkerültek a polcokra, mert a tervrajzoktól már nem fértek el az asztalon. A költészet és az irodalom hatása mégsem múlt el, sőt ötvözte az építészettel, amivel egy mítoszt igyekszik lerombolni: „Az építésznek igenis tudnia kell írni és beszélni, hogy a nyelvközpontú társadalomhoz közelebb vigye az építészetet, az identitásukat és az otthonukat” – vallja.

Bukják az önkormányzatok a bérlakásaikat?

Derült égből villámcsapásként érkezett a hír, hogy egy fideszes képviselő törvényjavaslata alapján meghirdetnék a második bérlakás-privatizációt, amelynek minden valószínűség szerint, egy évvel a választás előtt, politikai okai vannak. Csakhogy ez elkerülhetetlenné tenné a lakhatási válságot, és megsemmisítené számos önkormányzat eddigi erőfeszítéseit.

Tánccal összezavart technika

A művészet és a technológia nem zárja ki egymást, sőt a technológia, ha jól használjuk, akkor a művészi élmény izgalmas és új rétegét adja. A XORXOR nevű kreatív technológiákkal foglalkozó társaságában alkot Setényi Sámuel – digitális installációkat készítenek a magyar és nemzetközi kulturális színtereken, így például kiállításokon, múzeumokban interaktív digitális installációkat, a színházakban vászonra és színpadra vetített absztrakt látványt állítanak elő.

Megbízhatósági vizsgálatnak vetik alá az orvosokat – kis extra pánikkal

Levelet kaptak a kórházak, hogy az egészségügyi dolgozóknak egy nyilatkozatot kell aláírniuk: tudomásul veszik és hozzájárulnak a megbízhatósági vizsgálat lefolytatásához. A Nemzeti Védelmi Szolgálat Főigazgatója pénteken közölte: nem kell ilyen, tévedésből ment ki a levél. Ez elég sok mindent elmond a kormányzásról, pláne hogy a hozzájárulás megkövetelése teljes értelmetlenség.