Tóth Bea

Nem sok esélye van egy covidos pedagógusnak, hogy 100 százalékos táppénzhez jusson

A pedagógusok 100 százalékos táppénze azon is múlik, hogy PCR-teszt igazolja a koronavírus-fertőzést. A gyakorlat azonban az, hogy a tesztelő mentők előbb gyorstesztet végeznek, és ha az pozitív, akkor automatikusan karanténba kerül, PCR-tesztet már nem végeznek. Közben egyre több oktatási intézményben rendeltek el részleges vagy teljes zárást, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete digitális munkarendet követel.

Összefogtak az önkormányzatok, kihívót kapott a kormánypárti MJVSZ

Megalakult a Magyar Önkormányzatok Szövetsége Megyei Jogú Városok Tagozata – jelentette be Gémesi György, Gödöllő polgármestere, a MÖSZ elnöke, Botka László, Szeged, Nyirati Klára, Baja és Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere szerdán, közös sajtótájékoztatón. A cél, hogy a települések egységesen lépjenek föl a létezésüket megkérdőjelező kormányzattal szemben.

Az állatvédelemről konzultál a kormány, pont úgy, ahogy azt várni lehet

Ovádi Péter állatvédelmi miniszteri biztos októberi kinevezésével a kormány időszerűnek érezte, hogy foglalkozzon az állatvédelem megoldatlan kérdéseivel, ezért társadalmi párbeszédre, konzultációra hívja az állampolgárokat. A civil szervezetek, az állatvédők örülnek, hogy végre előrelépés történhet ezen a területen, annak ellenére, hogy a kérdőíves felmérésre semmi szükség – a problémák és azok megoldásai szerinte önmagukért beszélnek.

 

Eltűnik az éterből a Klubrádió, hétfőtől az interneten folytatják

A legrosszabb forgatókönyv szerint alakult a Klubrádió sorsa. A Fővárosi Törvényszék kedd délben részletes indoklás nélkül elutasította a Klubrádió keresetét, így jogszerűnek minősítette, hogy a Médiatanács nem hosszabbította meg a Klubrádió szolgáltatójának február 14-én lejáró frekvenciahasználati jogosultságát. A rádió már csak vasárnap éjfélig használhatja egyetlen frekvenciáját, utána az interneten folytathatja az adást.

Szemben a láthatatlan kézzel – Szakszervezetek válság idején

2010-ben Orbán Viktor kijelentette, hogy „az érdekegyeztetés jelenlegi formája nem tekinthető kőbe vésettnek”. Tartotta a szavát: megszűnt az Országos Érdekegyeztető Tanács, majd a sztrájktörvény módosításával szinte lehetetlenné vált a munkavállalók nyomásgyakorlása. 2012-ben a kormány a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma testületét létrehozva engedett a szakszervezeti követelésnek, és ezeken a megbeszéléseken látszólag maga is részt vesz.

Képtelenségek éjszakája – Üres színjátéknak jó csak a vagyonnyilatkozati rendszer

A vagyonnyilatkozatok rendszerénél formálisabb dolgot aligha lehet elképzelni, mégis, mindenki vet rá egy pillantást. De a választók is épp annyira veszik komolyan, amennyire a nyilatkozatot kitöltők. (Semennyire.) Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi igazgatója szerint a ma Magyarországon alkalmazott vagyonnyilatkozati rendszer arra mindenesetre tökéletes, hogy a nyilvános nyilatkozattételre kötelezett vezető legalizálja a tisztázatlan eredetű vagyonát – vagy kialakítsa a magáról megfelelőnek gondolt képet.

Teljesen kiszolgáltatottak a gondnokság alá helyezettek, pedig csak jól kéne alkalmazni a törvényt

A cselekvőképességet kizáró gondnokság alá helyezett emberek helyzete a 2014-ben bevezetett új Polgári törvénykönyv szabályaival sem javult, pedig ez a törvény biztosítja a támogatott döntéshozatal lehetőségét a jogfosztott állapot helyett. A TASZ adatigénylések alapján azonban arra mutatott rá, hogy a bírók szinte automatikusan gondnokság alá helyezik azokat, akiknél mentális zavart állapítanak meg – mondja Boros Ilona, a TASZ jogi munkatársa.

 

Teljes egyetértés nélkül emelik 4 százalékkal a minimálbért

Túllendültek a holtponton a versenyszféra és a kormány állandó konzultációs fórumának ülésén. A munkáltatói szervezetek, a Munkástanácsok Országos Szövetsége, a Liga Szakszervezet megegyezett a 4 százalékos minimálbér- és garantált bérminimum-emelésről, ellenben a Magyar Szakszervezetek Szövetsége (MSzSz) továbbra is kiállt az 5 százalékos emelés mellett. Kordás László, a MSzSz elnöke szerint ilyen helyzet már előállt 2015-ben és 2018-ban is, amikor végül a kormány a többségi véleményt hirdette ki hivatalosan. Úgy gondolja, hogy most politikai alku született és bizonytalannak találja, hogy a további egy százalékos emelésre sor kerülhet júliusban.

Lakatos Mónika: Csüggedni pedig nem szabad

Soha nem gondolta volna, hogy a hangja elér a rákosszentmihályi Holdvilág Kamaraszínházból Ázsián és Dél-Amerikán át egyenesen a Womex (World Music Expo) életműdíjig. Lakatos Mónika az oláh cigány zenei kultúra nemzetközi arca, a drámai „hallgatókban” ugyanúgy kitűnik, mint a lendületes Cigány hangok formációban. Nincs rejtély, talány, sallang, csak az őszinte zene és mezítelen hang.

Nem Meseország: perel a Labrisz a nyilvánvalóan politikai nyomásra született határozat ellen

„Egyértelműen a kormány konzervatív gender ideológiáját közvetíti a határozat, márpedig egy fogyasztóvédelmi határozatban kormányideológiának helye nincs” – mondja a Jelennek Rédai Dorottya, a Labrisz Egyesület tagja annak kapcsán, hogy a Meseország mindenkié című könyv kapcsán kötelezték őket arra, hogy „teljes körű tájékoztatást" nyújtsanak a tevékenységi körüket érintő egyes áruk értékesítésével kapcsolatban.

Aki segít filmet nézni a látássérülteknek

Hogyan tudja a Testről és lélekről c. film szarvasainak jeleneteit egy látássérült személy is megélni? Honnan tudja, ha a Bánk bán színházi előadása során hallgatózik a főszereplő? Ezeket az információkat az audionarrátorok súgják a látássérültek fülére. Cseh Adrienn már hat éve van jelen ezen a pályán.