Tudósítás

Életre kelt a Diótörő

Petike Áron

Az elmúlt hónapok során számos köztér telt meg élettel azáltal, hogy a fővárosi önkormányzat és a Budapest Brand Zrt. pályázatot hirdetett művészi projektek megvalósítására. Így történt a Liszt Ferenc téren is.

Elolvasom

Egyensúly Intézet: át kell állni a készpénzmentes gazdaságra

Szabó Brigitta

Az európai történelmet úgy is fel lehet fogni, hogy az uralkodók egyre többet kértek az emberektől, hogy az állam egyre erősebbé válhasson, cserébe az emberek egyre határozottabban húzták meg a határt a szabadságuk körül, és egyre több beleszólást kaptak az állam ügyeibe. Ez „a fejlődés szűk folyosója”, amelyen úgy kell előre haladni, hogy se az állam ne váljon elnyomóvá, se a társadalom ne biztosítsa túl magát a szervezettséggel szemben, hiszen végső soron mindkét szélsőség a fejlődést ölné meg. Az Egyensúly Intézet elkészítette szakpolitikai anyagát, amelyben leírja, hogy a magyar állam miként válhatna úgy hatékonnyá, hogy az előre meghatározott célokat követve csak a saját dolgát teszi. Azaz aktív, ugyanakkor önkorlátozó.

Elolvasom

Zsiday Viktor: a jelenlegi válság nem lesz annyira mély, hogy megrengesse Európát

Lakner Zoltán

A Jelen hetilap idén ősszel is folytatja a német Friedrich Ebert Alapítvány (FES) magyarországi irodájával és a Political Capitallal (PC) korábban elkezdett együttműködését. Az október 5-én tartott, Lesz-e földcsuszamlás Európában? című rendezvényünkön Berkes Rudolf ismertette a PC tanulmányát, amely szerint nem mutatkoznak szélsőjobboldali áttörés jelei az EU-ban a válság közepette sem. Ezt megerősítette a panelbeszélgetésben résztvevő Bíró-Nagy András politológus, a Policy Solutions igazgatója is. Zsiday Viktor közgazdász, a Citadella Alap kezelője szintén azon az állásponton volt, hogy habár recesszió várható az európai gazdaságban, ez nem lesz olyan mély és tartós, amely kataklizmaszerű politikai változásoknak ágyazna meg. 

Elolvasom

Cser-Palkovics András: Kulcskérdés, hogy megjöjjenek az EU-s pénzek

Tóth Ákos

Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) elnöke a szervezet mai konferenciáján kijelentette: nem lehet érdeke a kormánynak, hogy az önkormányzatok 85-90 százaléka bedőljön, mint ahogy nem lehet érdeke a településeknek az, hogy a kormány stabilitása megroppanjon. A tét a túlélés.

Elolvasom
Keresés