A tegnapi tömeg Zalaegerszegről is látszott

Láng Zsuzsa | 2022.10.24. 09:18

Olvasási idő kb. 8 perc

Már négy óra előtt pár perccel szép, nagyívű kanyarral fordult vissza a 9-es busz vasárnap az Astoria előtt, a Dohány utcai kereszteződésnél, a sofőr azzal tessékelte ki utasait, hogy nincs tovább, mert nemhogy autóbusz, de egy tricikli sem férne el a Múzeum körúton vonuló tüntetők között.

A Szabadság hídig csak toporgott a sokaság, néha tett pár lépést, kicsit skandálgatott, hogy nincs tanár, nincs jövő, fizessétek meg a tanárainkat, a kisebb-nagyobb csoportok megcsodálták egymás transzparenseit, volt „ruszkik, haza”, a „minden szar” táblával pedig szemmel láthatóan egyetértettek a jelenlevők. Egy – nyilván a közelgő Halloween kísértet-jelmezébe bújt kedves úriember az utcabútor betontömbjéről riogatta a vonulókat azzal, hogy ő a Klik (a kevésbé bennfentesek számára: Klebelsberg Központ) szelleme, és reméli, hogy a tüntetők frászt kapnak tőle, de inkább csak kiröhögték szegényt.

A hídról azonban már körvonalazódott a teljes panoráma: a Műegyetem előtti rakpart púpozva megtelt, a Duna vize által kihangosított Egmont nyitány érzékelhetően pátoszt keltett a tömegben – legutóbb bő két évvel ezelőtt, az SZFE megszállása elleni tiltakozás alkalmából szaladt a szabad országról és szabad egyetemről álmodozók szívére, hiába!, kis országnak csak egyetlen forradalmi zenéje van, és tényleg ez szólt 56-ban is –, úgyhogy szenvedélyessé ércesedtek a hangos követelések,  határozottabbá váltak a léptek, lassan tudatosodott, hogy sokan, méghozzá nagyon sokan vagyunk, és ez az egész nemcsak a tanárokról, diákokról, szülőkről szól, hanem arról. hogy valóban, most már elég volt!

Elég volt a tizenkét éves néphülyítésből, a tudatgyaluló, alattvalóképző, lebutított oktatásból, a dögrováson lévő egészségügyből, az ellopott népvagyonból, a végtelenül primitív történelemhamisításból, az egymásnak ellentmondó kifelé-befelé beszédből, a kordonok és fekete leplek védelmében szónokoló, immár szemmel láthatólag megfáradt, ugyan teli torokból hazudó, de egyre rekedtebb hangon hadováló, magát még mindig legyőzhetetlen utcai harcosnak gondoló, ám egyre szánalmasabb és magányosabb, árnyékkal bokszoló, diktátorbarát népvezér pökhendi nómenklatúrájából.

Ezt olvashatja még a cikkben:

Mit mondtak a szónokok?

Mi szerepelt a molinókon?

Miért szerencse, hogy nem az ellenzék van kormányon?

Olvassa el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen összes cikkére,
csak havi 1790 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

Bosszúpolitikával rontja tovább a kormány a megítélését

Lakner Zoltán

Ismét a különállását hangsúlyozza a magyar külpolitika, így aztán nemhogy csökkenne, de inkább növekszik azoknak az ügyeknek a száma, amelyekben a magyar kormány a nyugati szövetségesektől távolodik, miközben az orbáni vétópolitika letörésére is egyre határozottabb válaszok érkeznek – végeredményben egyre erősebben romlik az ország alkupozíciója.

Elolvasom

A válság felértékelte a zuglói modellt

Lakner Zoltán

Szakmai és civil siker, hogy Zugló önkormányzata egyelőre nem foglalkozik a helyi szociális modell elvetéséről szóló javaslattal. Scharle Ágota közgazdásszal, a Budapest Intézet vezetőjével, a modell egyik kidolgozójával Lakner Zoltán, a Jelen főszerkesztője arról is beszélgetett, hogy a Zuglóban kialakult vita alkalmat teremthet akár egy a szociálpolitika valódi szerepét tisztázni hivatott párbeszédre. A beszélgetés az Új egyenlőség podcast-sorozatának része.

Elolvasom

Az árpádsáv színei és az MLSZ

Krajczár Gyula

Érdekes vitát folytatott le önmagával a Magyar Labdarúgó Szövetség a közelmúltban arról, hogy vajon nagy-Magyarország kontúrja és az árpádsávos zászló – vagy hogy őket idézzük: „az árpádsáv színei” – rasszistának, kirekesztőnek minősülnek-e, netán hordoznak-e politikai üzenetet.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Rékassy Balázs: Az orvosi kamara úgy érezte, mintha pofon vágták volna

Tóth Ákos

A Magyar Orvosi Kamara mindvégig egyetértett nemcsak az egészségügy átalakításának szükségességével, hanem az irányával is, ahogy azzal is, hogy a háziorvosi ügyeleti rendszert modernizálni kell – derült ki az Új Egyenlőség legújabb, a Jelen oldalán is meghallgatható podcast-adásából, amelyben az Új Egyenlőség szerkesztője, Kiss Ambrus Rékassy Balázs szakközgazdásszal, egészségügyi menedzserrel beszélgetett a kormány és a MOK közötti konfliktusról, amelyet a kormány a maga részéről azzal oldott föl, hogy brutálisan, egyik napról a másikra megszüntette a kötelező orvoskamarai tagságot.

Elolvasom
Keresés