Fukuyama: Orbán a valós szerepénél nagyobb elismerést kap az amerikai jobboldaltól

Miklós Gábor | 2022.09.23. 15:42

Olvasási idő kb. 7 perc

A CEU és a Political Capital konferenciájának második napján a neves szakértők azt próbálták megfejteni, hogyan lett a Nyugat-barát, szovjetellenes fiatal Orbán a nemzetközi szélsőjobboldal kedvence, Putyin szövetségese.

Akármennyire is kellemetlen érzés, de Orbán Viktor ma ismertebb Bartók Bélánál. Feltehetően ő a legismertebb magyarok egyike, akiről Európában, de talán az Egyesült Államokban és Japánban is tudják, hogy kicsoda. Csak egy viszonylag friss élményemet osztom meg. A nyáron Moldovában jártam, s viszonylag sok emberrel beszéltem. Orbánt egy hozta csak fel, s az orosz nyelvű beszélgetésben azt mondta róla, hogy mologyec, azaz derék legény. Még hozzátette, hogy tudja, vannak problémái, de ezt le fogja gyűrni. Ez egy román nyelvű idősödő férfi volt. Javában tartott a háború a szomszédos Ukrajnában, s a moldovaiak mind tudták, hogy az akár őket is elsodorhatja. És azt is tudták, hogy Orbán Putyin pártján áll, miközben Magyarország, az ugye Nyugat.

Ennek a nyilvánvalóan bizarr helyzetnek legalább kétféle jellegzetes megközelítése vonult fel a CEU és a Political Capital szervezésében szeptember 21-22-én megtartott budapesti demokráciafórum keddi  panelbeszélgetésén. Az egyik, amely személyes tapasztalatok és érintettség alapján pszichologizálva próbálja megfejteni, hogy a hevesen Nyugat-barát, antikommunista, szovjetellenes fiatal Orbán hogyan lett a nemzetközi szélsőjobboldal kedvence, Putyinék házibarátja. Egyesek szerint mologyec, mások szerint vakond, azaz a nyugati hatalmi struktúrákba magát mélyen beásó ügynök. Hogy magamat ismételjem, Orbán orosz csatlósként viselkedik a jelenlegi válságban, az orosz politikai érdekek szószólója, az orosz propaganda hangja, aki mindig idézhető a moszkvai állami médiában.

Orbán orosz ügynökként viselkedik az ukrajnai háborúban

Charles Gati professzor, az elismert amerikai szakértő például a fordulat mögött személyes sértettséget lát – OV-t nem hívták meg a Fehér Házba, amikor friss kormányfőként az Egyesült Államokba utazott. Gati nem zárta ki – ha nem is erősítette meg -, hogy Orbán fordulatát megerősíthette, hogy az oroszokhoz tartalmas titkosszolgálati dossziék jutottak el róla. Orbán személyiségét elemezve utalt a tekintélyelvű kultúrára, amelyet a miniszterelnök otthonról hozott. Ahogy Orbán lázadozott otthon, úgy lázadt fel később vezetőként a nyugati kioktatás ellen – mondta az amerikai-magyar kutató, aki korábban jó viszonyt ápolt a politikussal.

Szerinte ennek korai jele volt a kijelentése, mely szerint „van élet az EU-n kívül”, amely húsz éve jelen van narratívájában. A tekintélyelvű személyiség és a múltba tekintő szemlélet is szoros kapcsolatban áll. Orbán számára ezért volt Vlagyimir Putyin előbb menedék, egyfajta hátország, majd egyfajta példakép, hiszen Putyin sikeresen leépítette az őt korlátozó demokratikus intézményeket, a független médiát, az ellenzéket – mind azokat az erőközpontokat, amelyeket OV is utál. Gati szerint Orbán törekvése, hogy szuverén legyen döntéseiben, a magyar társadalom többségének egyetértésével találkozik.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Olvasd el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.
Ez is érdekelheti még

Orbán Viktor történelmi bűne lenne az uniós pénzek elvesztése

Tóth Ákos

Kizárólag Orbán Viktor és az általa működtetett rendszer hibája az, ha Magyarország elesik akár egyetlen, neki járó eurótól is – mondja lapunknak Cseh Katalin, aki szerint van esély annak elérésére, hogy a jövőben az eddigieknél nagyobb arányban érkezzenek közvetlen források Brüsszelből a településekhez, civil szervezetekhez. A Momentum EP-képviselőjével az ellenzék helyzetéről és a Momentum jövőjéről is beszélgettünk.

Elolvasom

Hogyan emeljük a benzinárat 33 százalékkal, politikai kockázat nélkül?

Vető Balázs

2021. november 15. óta volt érvényben Magyarországon az üzemanyag árakat maximalizáló szabály. Bár többször szűkült a jogosultak köre, de a magyar autósok többsége 480 forintért juthatott hozzá a benzinhez vagy a gázolajhoz. Mármint, ha éppen lehetett kapni. 2022 utolsó negyedévében egyre gyakrabban hallhattunk arról, hogy a kutak jelentős részén nem lehet hatósági áras üzemanyagot kapni. December első napjainak egyik vezető híre pedig már az volt, hogy szinte sehol nincs nemhogy hatósági áras üzemanyag, de semmilyen más típus sem. A legtöbb szakértő szerint a hiányt az árszabályozás okozza. Hogyan lehet ezt a helyzetet megoldani úgy, hogy az Orbán-kormány felelőssége fel se merüljön?

Elolvasom
Keresés