Városkép

A modernitás szakadéka 2.

Hamarosan befejeződnek a Szervita téren zajló munkálatok. Az egykori Távbeszélő Központ és a közutálatnak örvendő parkolóház helyére új épületek kerülnek. A róluk szóló kétrészes kritikánk első felében azt vizsgáltuk meg, hogy milyen nehézségekkel kell általában megküzdenie annak, aki műemléki környezetben próbál kortárs alkotást elfogadtatni. Most ellátogatunk a tetthelyre.

A modernitás szakadéka

Hamarosan befejezik a Szervita téren zajló munkálatokat. Az egykori Távbeszélő Központ és a közutálatnak örvendő parkolóház helyére új épületek kerülnek. A róluk szóló két részes kritikánk első felében azt vizsgáljuk meg, hogy milyen nehézségekkel szükséges megküzdenie annak, aki műemléki környezetben próbál kortárs alkotást elfogadtatni.

Elmúlt álmok álmodói

A nyár végén átadták a főváros első olyan közterületét, amelynek az elnevezése egy szójáték. A Széllkapu parkot bemutató két részes cikkünk első felében az előzményekről lesz szó.

A bagett

Magyarországon minden hosszúkás, henger alakú sütőipari árucikket, amely megengedő nagyvonalúsággal a kenyérféleségek műfajába sorolható, bagettnek neveznek. Ez nem meglepő, ha figyelembe vesszük, hogy Magyarországon pékségnek hívják azokat az üzlethelyiségeket, amelyekben lisztet még sosem láttak és konzervatívnak az olyan kormányt, amely egyetlen intézményt sem kímél meg a forradalmi átalakítástól.

Osztatlan teher a múlt

A tiltakozások ellenére lebontották az Országos Villamos Teherelosztó budavári épületét. Tavasszal még reménykedtek néhányan abban, hogy a konzervatív (eredeti jelentése szerint: hagyományőrző, az előző generációk által megteremtett értékeket féltőn óvó) kormányzat nem rombol le egy olyan alkotást, amely szerintük megkérdőjelezhetetlenül a nemzeti kulturális örökség részének tekintendő, ennek következtében eltüntetni bűn, felújítani kötelesség.