Dolgozzunk együtt a globális jólétért

Wu Jaushieh Joseph | 2022.09.24. 14:20

Címkék:

Kína Tajvan

Olvasási idő kb. 7 perc

A globális közösség számos példátlan válsággal néz szembe: a Covid-19 variánsok folyamatos kihívásától és az éghajlatváltozással kapcsolatos megrekedt erőfeszítésektől kezdve a globális ellátási láncok megszakadásán át Oroszország Ukrajnával szembeni indokolatlan katonai inváziójáig.

Kína növekvő retorikai és katonai megfélemlítése minden eddiginél jobban veszélyezteti a regionális békét és stabilitást. Mindezek hatással lesznek a világ biztonságára és jólétére. Mivel az ENSZ tagjai idén ismét találkoznak New Yorkban, érdemes emlékeztetni ezeket a vezetőket arra, hogy minden nép – beleértve Tajvan népét is – megérdemli, hogy meghallgassák a hangját, és hogy részt vehessen a globális jólét érdekében tett közös erőfeszítésekben, amelyek célja ezeknek a kihívásoknak a kezelése.

Tajvan, amely a demokrácia jelképe Ázsiában és egy jóért dolgozó erő a világban, értékes partner, amely segíthet leküzdeni ezeket a globális kihívásokat. A Covid-19 világjárvány kitörése óta humanitárius támogatást nyújtott világszerte, beleértve az oly szükséges szájmaszkokat és orvosi felszereléseket, valamint saját fejlesztésű vakcináját is megosztotta más országokkal. Több mint 550 tonna segélyszállítmányt küldött az ukrán népnek az országuk elleni orosz inváziót követően, emellett több mint 40 millió dollárt adományozott az ukrán menekültek megsegítésére.

Tajvan továbbá elkötelezetten küzd az éghajlatváltozás ellen, a nettó zéró kibocsájtás 2050-ig tervezett elérésével, valamint olyan politikák bevezetésével, amelyek segítik az ENSZ fenntartható fejlődési céljainak elérését. A világ 22. legnagyobb GDP-vel rendelkező gazdaságaként és jelentős félvezetőgyártóként kulcsszerepet játszik a globális ellátási láncokban. A demokrácia védelmezőjeként a status quo megőrzésén és a szabályokon alapuló nemzetközi rend fenntartásáért dolgozik. Míg Kína kényszerrel exportálja külföldre a tekintélyelvűségét, addig Tajvan szabad és nyitott társadalma példát mutat.

Sajnálatos módon Tajvan nem tud részt venni a globális együttműködés legnagyobb és legfontosabb fórumán a Kínai Népköztársaság (KNK) könyörtelen elnyomása miatt. Azzal, hogy szándékosan összekeveri az „Egy Kína” elvét az ENSZ Közgyűlésének 2758-as határozatával – azzal a határozattal, amely mintegy 50 évvel ezelőtt meghatározta, hogy ki képviselje „Kínát” a szervezetben -, Peking félrevezeti a világot, azt a tévhitet terjesztve, hogy Tajvan a KNK része. E hamis állításokkal ellentétben a határozat nem foglal állást Tajvanról, és nem is tartalmazza a „Tajvan” szót. A hosszú ideje fennálló status quo az, hogy a Kínai Köztársaság (Tajvan) és a KNK különálló joghatóságok, egyik sem alárendeltje a másiknak. A tajvani népet a nemzetközi közösségben csak a szabad és demokratikusan választott kormánya képviselheti.

Az ENSZ Közgyűlésének 2758. számú határozatának helytelen értelmezése hosszú idő óta megfosztja Tajvant attól a jogától, hogy részt vegyen az Egyesült Nemzetek Szervezetében, valamint annak szakosított szervezeteiben, a nemzetközi közösséget pedig attól a lehetőségtől, hogy Tajvan hozzájárulásából részesedhessen. Ami még rosszabb, hogy a KNK Tajvan státuszának ENSZ-ben való átírására vonatkozó törekvései csak még inkább aláássák a globális békét és stabilitást. Peking közelmúltbeli Tajvan körüli veszélyes katonai manőverei jól példázzák ezt.

Az ENSZ Alapokmánya világosan kimondja azt, hogy az Egyesült Nemzetek Szervezetének célja és alapelve a nemzetközi béke és stabilitás fenntartása, illetve az is, hogy a nemzetközi vitákat békés eszközökkel kell rendezni. Peking azonban továbbra is hadgyakorlatokat tart Tajvan körül, aláásva a Tajvani-szorosban fennálló status quót, fokozva a feszültséget, amely nemcsak hatással van a nemzetközi kereskedelemre és közlekedésre, de veszélyezteti a regionális békét és biztonságot is. Az ilyen felelőtlen cselekedeteket el kell ítélni és le kell állítani. A jelenlegi körülmények között még fontosabb, hogy az ENSZ és tagállamai ne engedjék, hogy egy ilyen tag, amely ironikus módon az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagja, saját politikai napirendjének megfelelően diktálja a szervezet álláspontját. Ha engedünk Kína Tajvanra vonatkozó jogtalan követeléseinek, az csak destabilizálja a régiót, amely az ENSZ céljaival is ellentétes.

Tajvan határozottan meg fogja védeni szuverenitását és biztonságát. A nemzetközi közösség felelős tagjaként továbbra is visszafogottan reagál Kína provokációira, és a hasonlóan gondolkodó országokkal együttműködve fenntartja a régió békéjét és stabilitását. És ahogy azt az évek során megmutattuk a világnak, továbbra is teljesíteni fogjuk nemzetközi kötelezettségeinket azáltal, hogy aktívan részt veszünk a nemzetközi közösségben és annak munkájában.

Az ENSZ Közgyűlés 77. ülésszakának témája – „Vízválasztó pillanat: változó megoldások az egymásra épülő kihívásokra” – hangsúlyosan emlékeztet bennünket a nemzetközi közösség előtt álló súlyos kihívásokra: a Covid-19 világjárványra, az élelmiszer- és energiahiányra, a megszakadt globális ellátási láncokra, az éghajlatváltozásra – és a lista folytatható. Amikor az ENSZ „közös megoldásokról” és „szolidaritásról” beszél az „összekapcsolódó válságok” leküzdése érdekében, nem is érthetnénk vele jobban egyet. Tajvan hajlandó és képes részt venni az ilyen közös megoldásokban. És a 23,5 millió tajvani ember biztosan nem maradhat ki az ilyen fontos globális erőfeszítésekből.

Hálásak vagyunk, hogy a világ országai kezdik felismerni, hogy Tajvan mit tud nyújtani, és sokan támogatják Tajvan erőteljes részvételét az ENSZ rendszerében. Közülük az Európai Parlament idén július 6-án elsöprő többséggel elfogadott egy állásfoglalást, amely kifejezi Tajvan nemzetközi szervezetekben való érdemi részvételének támogatását. A G7-országok is hasonló támogatásukat fejezték ki. Kiemelném Antony Blinken amerikai külügyminisztert, aki tavaly októberben nyilvánosan arra ösztönzött minden ENSZ-tagállamot, hogy csatlakozzon az Egyesült Államokhoz, s támogassa Tajvannak az ENSZ-rendszerben való érdemi részvételét.

A közös problémák kezeléséhez minden kézre szükség van. Ezeket a súlyos, egymással összefüggő válságokat addig nem lehet megoldani, amíg az egész világ össze nem fog. Tajvan megbízható és nélkülözhetetlen partnernek bizonyult, és a tajvani nép készen áll a közös munkára. Dolgozzunk együtt, egyként a globális jólétért!

 

Nyitókép: Jaushieh Joseph Wu, külügyminiszter, Kínai Köztársaság (Tajvan)

Még több olvasnivaló a témában.

Európai Bizottság: a kkv-k számíthatnak a brüsszeli mentőövre

Fóti Tamás

Az Európai Bizottság (EB) minden évben megrendezi – közösen az éppen soros EU elnökséggel – a kis- és középvállalatok találkozóját. Több száz cég tulajdonosa vagy vezetője egyeztethet az európai döntéshozókkal, az Európai Parlament képviselőivel, a résztvevők megosztják egymással tapasztalataikat és elvétve siralmaikat, ha elégedetlenek a kkv-kre vonatkozó direktívákkal, ösztönzőkkel, szabályzókkal.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Győri diák nyerte az Európai Unió esszépályázatát

Fóti Tamás

Az Európai Unió kis- és közepes méretű vállalatainak idei éves találkozóján, Prágában hirdették ki a fiatalok számára kiírt esszépályázat győztesét. A beérkezett több mint 30 pályamű közül meghívták a nemzetközi zsűri által legjobb háromnak ítélt szerzőjét, és közülük került ki a győztes. Idén magyar siker született, Vass Viktória nyerte el a legjobb pályázat díját.

Elolvasom

Szupermérföldekre került az uniós pénztől a magyar kormány

Lakner Zoltán - Tóth Ákos

Az Európai Bizottság egyrészt továbbra is fenntartja a kohéziós alapokból Magyarországnak járó összeg egy részének visszatartására vonatkozó javaslatát, másrészt jóváhagyta az úgynevezett helyreállítási tervet, amelynek célja a Covid-válság hatásainak enyhítése. A kohéziós alapok kapcsán az Európai Bizottság a jelek szerint ezúttal nem hagyta átverni magát, míg a helyreállítási alap esetén a magyar kormány számos pozícióját feladta, így például jöhetnek a szélerőművek és számos, a közoktatás deszegregációját szolgáló intézkedést is végre kell hajtania. Nagyon úgy tűnik, hogy a kontroll folyamatos lesz, minden egyes fillér, illetve euró csak a beruházás végrehajtásának ellenőrzése után érkezhet.

Elolvasom
Keresés