Az ukránok ki fognak tartani, az orosz hadsereg nem jut el a magyar határig

Benyó Rita | 2022.05.28. 09:20

Olvasási idő kb. 3 perc

"Ha Oroszország nem lő tovább, akkor nem lesz háború. Ha Ukrajna nem lő tovább, akkor nem lesz Ukrajna" - mondja a JelenValó legújabb videójában Nepop Ljubov, Ukrajna magyarországi nagykövete, akivel a fegyverszállítások szükségességéről, Putyin terveiről, a magyar-ukrán viszonyról és arról is beszélgettünk, népe mennyire hálás a menekülteket barátok módjára fogadó magyaroknak. 

Erős állítások a beszélgetésből:

Ukrajna célja a béke. De nem mindegy, milyen békéről beszélünk. Emlékszünk a 2014-es tárgyalásokra, amelyek fő üzenete az volt a Krím bekebelezése kapcsán, hogy csak ne ellenkezzünk, mert akkor rosszabb lesz. (…)  Azóta túlvagyunk a bucsai mészárláson, látjuk a harctéri eseményeket, és ezek alapján úgy tűnik, Oroszország nem akar békét. Legyen tűzszünet? Vagyis az orosz hadsereg maradjon ott, ahol tart és úgy tárgyaljunk? Sajnos mi már megértettük, hogy a hogyan továbbról akkor lehet tárgyalni, amikor már kiszorítottuk az orosz hadsereget.

A helyzet egyszerű: mi addig fogunk harcolni, amíg van erőnk, és addig, amíg föl nem szabadul az országunk. Ha több fegyverünk van, ez gyorsabb folyamat lehet.

Mi ott az életünkért, az országunkért harcolunk. Ha nem védjük magunkat, meghalunk. Nekünk nincs választásunk, de Oroszországnak van.

Amikor bekebeleznek egy ukrán várost, leveszik az ukrán múlt emlékeit, Lenin emlékének hódoló alkotásokat helyeznek ki. Igyekeznek bennünket visszaszorítani a múltba. Mert ebben látják az egykori birodalmat, s nem azon gondolkodnak, hogyan lehetne emelni az életszínvonalat, hanem abban, hogy miként lehet még nagyobbá tenni az országukat.

Az, hogy meddig fog tartani a háború, attól függ, kapunk-e elegendő és megfelelő fegyvert. Én például még csak feltételezni sem akarom azt, hogy eljöhet egy olyan pillanat, amikor az orosz hadsereg a magyar határnál fog állni, mert biztos vagyok abban, hogy az ukránok ki fognak tartani.

Egyetlen olyan ukrán emberrel sem találkoztam még, aki a magyar kisebbséget hibáztatná az esetleges politikai nézetkülönbségek miatt.

Az ukrán menekültek nagyon hálásak az őket befogadóknak. Arról a fogadtatásról, ahogy például Magyarországon várták őket, arról a kedvességről, ahogy a magyar emberek fordultak feléjük, csak kedvezően tudok beszélni. Ha ők visszatérnek a hazánkba, Magyarország barátai lesznek.

A teljes adás itt tekinthető meg:

Még több olvasnivaló a témában.
Ez is érdekelheti még

Orbán Viktor történelmi bűne lenne az uniós pénzek elvesztése

Tóth Ákos

Kizárólag Orbán Viktor és az általa működtetett rendszer hibája az, ha Magyarország elesik akár egyetlen, neki járó eurótól is – mondja lapunknak Cseh Katalin, aki szerint van esély annak elérésére, hogy a jövőben az eddigieknél nagyobb arányban érkezzenek közvetlen források Brüsszelből a településekhez, civil szervezetekhez. A Momentum EP-képviselőjével az ellenzék helyzetéről és a Momentum jövőjéről is beszélgettünk.

Elolvasom

Hogyan emeljük a benzinárat 33 százalékkal, politikai kockázat nélkül?

Vető Balázs

2021. november 15. óta volt érvényben Magyarországon az üzemanyag árakat maximalizáló szabály. Bár többször szűkült a jogosultak köre, de a magyar autósok többsége 480 forintért juthatott hozzá a benzinhez vagy a gázolajhoz. Mármint, ha éppen lehetett kapni. 2022 utolsó negyedévében egyre gyakrabban hallhattunk arról, hogy a kutak jelentős részén nem lehet hatósági áras üzemanyagot kapni. December első napjainak egyik vezető híre pedig már az volt, hogy szinte sehol nincs nemhogy hatósági áras üzemanyag, de semmilyen más típus sem. A legtöbb szakértő szerint a hiányt az árszabályozás okozza. Hogyan lehet ezt a helyzetet megoldani úgy, hogy az Orbán-kormány felelőssége fel se merüljön?

Elolvasom
Keresés