Dobrev Klára: Kőbe van vésve Márki-Zay Péter miniszterelnöksége

Benyó Rita | 2022.02.01. 10:25

Címkék:

választás 2022

Olvasási idő kb. 4 perc

Bármi is történik a választáson, európai parlamenti képviselő marad Dobrev Klára, akit Márki-Zay Péter arra kért, hogy legyen a második az ellenzéki pártok közös listáján. Ha a pártelnökök is így döntenek, akkor elfogadom - jelentette ki a JelenValó legújabb adásában a DK politikusa, aki szerint Orbán azért megy Putyinhoz, hogy megkapja az utasításokat, hogyan kell szétrombolni az Unió és a NATO egységét.

Akció

Erős állítások a beszélgetésből

Márki-Zay Péterről:

 • Kőbe van vésve Márki-Zay Péter miniszterelnöksége. Ha megvan a parlamenti többség, őt fogjuk megválasztani.

Előválasztásról:

 • Tiszta a lelkiismeretem az előválasztási kampány után. Szerintem nem mondtam, vagy tettem olyat, amivel valakit megbántottam volna, vagy amit meg kellett volna bánnom.

 Az ellenzéki kampányról:

 • Én sose vagyok elégedett, így az elmúlt 3 hónap ellenzéki munkájával sem, de nagyon fontos dolog, hogy sikerült a hat párt és Márki-Zay Péter programját összehangolni.

 Arról a kritikáról, hogy a DK nem elég aktív:

 • Senki nem ér rá még 4 évet. A DK politikusai és tagjai akár személyes egzisztenciájukat is kockáztatták az elmúlt 12 évben, hogy leváltsák az Orbán-kormányt. Én az ellenzéki pártok és az ellenzéki politikusok közül senkit nem tudok mondani, aki ne azért dolgozna a hátralévő 60 napban, hogy győzzünk.
 • Márki-Zay Péternek az volt a kérése, hogy a pártok elsősorban a saját egyéni körzeteikkel foglalkozzanak, ennek mi eleget is tettünk. A DK a saját 32 egyéni jelöltjére koncentrál. De most egyre több kérés fut be, hogy másutt is segítsünk be, amennyire lehet, ennek is eleget fogunk tenni.
 • Mi azt szerettük volna, hogy egy nagy közös kampány legyen miniszterelnök-jelölttel és egyéni jelöltekkel. De tudomásul kell vennünk, hogy az előválasztáson más győzött, más koncepció, más egyéniség, más kampánystratégia. Nekünk ezt kell követnünk, és mi ebben nagyon fegyelmezettek voltunk. Az volt a kérés, hogy a pártok az egyéni jelöltjeikre koncentráljanak, az országos kampányt pedig a miniszterelnök csapata fogja szervezni. Ez is történik.

A hetedik frakcióról:

 • Márki-Zay Péter is elfogadta végül, hogy parlamenti képviselettel a pártok rendelkeznek. Egy pártot nagyon macerás dolog felépíteni, ez egy hosszú sok éves folyamat. Ez a munka nem megspórolható, és nem is lenne túl demokratikus. Miközben értem, hogy ez egy könnyebb módja a politikai befolyásnak.

Személyes sorsáról:

 • Még nem dőlt el 100 százalékosan el, de Márki-Zay arra kért, hogy én legyek a második a listán, és azt mondtam, hogy ha a pártelnökök is így döntenek, akkor igen.
 • Sok a dolog itthon, a kampányban pláne nagyon sok lesz, emiatt nem pályáztam újra az EP alelnöki székéért.
 • A mandátumomat nem fogom átvenni. Vagyis európai parlamenti képviselő maradok. De hogy mi történik április 4-én, arról beszéljünk április 4-én.

Az Orbán-Putyin találkozóról:

 • Ha a NATO és EU álláspontját képviselné Orbán, és azért menne Moszkvába, hogy ezt elmondja Putyinnak, akkor önmagában azzal, hogy találkoznak, nem lenne baj. Csak utána a sajtótájékoztatón határozottan ki kellene állni azok mellett az értékek mellett, amiket közösen vallunk.
 • Mindenki tudja, hogy azért megy Orbán Putyinhoz, hogy megkapja az utasításokat, hogyan kell szétrombolni az Unió és a NATO egységét.
 • Ha Márki-Zay Péter lenne a miniszterelnök, nem kellene neki sem megszakítania a kapcsolatot Moszkvával, csak épp fel kellene szólítania Putyint, hogy hagyja abba azt a provokációt, amit az ukrán határon művel.

 A jogállamiság helyreállításáról:

 • Nagyon fontos pontosan megmondani és körülhatárolni, melyek azok a kétharmaddal bebetonozott törvények, amelyek akadályozzák azt, hogy ebben az országban jogállam működjön.
 • Ezek többsége ráadásul uniós jogba ütközik, és az uniós jog elsőbbséget képvisel.

 Orbán osztogatásáról:

 •  Amit ma odaad Orbán 13. havi nyugdíjban, adóvisszatérítésben, azt mind vissza is szedi az inflációval.

A teljes beszélgetés itt tekinthető meg:

 

Még több olvasnivaló a témában.
Ez is érdekelheti még

Orbán Viktor történelmi bűne lenne az uniós pénzek elvesztése

Tóth Ákos

Kizárólag Orbán Viktor és az általa működtetett rendszer hibája az, ha Magyarország elesik akár egyetlen, neki járó eurótól is – mondja lapunknak Cseh Katalin, aki szerint van esély annak elérésére, hogy a jövőben az eddigieknél nagyobb arányban érkezzenek közvetlen források Brüsszelből a településekhez, civil szervezetekhez. A Momentum EP-képviselőjével az ellenzék helyzetéről és a Momentum jövőjéről is beszélgettünk.

Elolvasom

Hogyan emeljük a benzinárat 33 százalékkal, politikai kockázat nélkül?

Vető Balázs

2021. november 15. óta volt érvényben Magyarországon az üzemanyag árakat maximalizáló szabály. Bár többször szűkült a jogosultak köre, de a magyar autósok többsége 480 forintért juthatott hozzá a benzinhez vagy a gázolajhoz. Mármint, ha éppen lehetett kapni. 2022 utolsó negyedévében egyre gyakrabban hallhattunk arról, hogy a kutak jelentős részén nem lehet hatósági áras üzemanyagot kapni. December első napjainak egyik vezető híre pedig már az volt, hogy szinte sehol nincs nemhogy hatósági áras üzemanyag, de semmilyen más típus sem. A legtöbb szakértő szerint a hiányt az árszabályozás okozza. Hogyan lehet ezt a helyzetet megoldani úgy, hogy az Orbán-kormány felelőssége fel se merüljön?

Elolvasom
Keresés