Benyó Rita Donáth Anna: kétharmaddal is nyerhetünk, csak kezdjünk már el kampányolni

A Momentum új elnöke szerint az ellenzék elvesztett egy hónapot. Tudja, hogy rengeteg munka folyik a háttérben, de kívülről úgy tűnik mintha az ellenzék az előválasztás után hátradőlt volna. Ő azonban most már megnyomná a start gombot. Viszont a közös ellenzéki kampány nem operálhat olyan eszközökkel mint a Fidesz propagandagépezete -  mondta Donáth Anna a JelenValó legfrissebb adásában, amelyben a következő állításokat tette:

Az ellenzék elvesztett egy hónapjáról:

 • Nem dőlt hátra az ellenzék. Nagyon nagy munkák folynak a háttérben, ezzel tisztában vagyok, látom, és most már résztvevője is vagyok, de kifele úgy tűnik, mintha az ellenzék hátradőlt volna, és ez nagyon nem jó. Az én kritikám erre vonatkozott.
 • Nem a hat párt adott egy miniszterelnököt, és ez új játékmezőt hozott létre. Ezt a játékmezőt nekünk be kell tudni lakni. Csak azt mondom, hogy most már eltelt több mint egy hónap október 23-a után, most már nem belakni kéne, hanem most már játszani ezen a játékpályán.
 • Én most azon vagyok, hogyha eddig nem nyomták meg, akkor mi nyomjuk meg a start gombot. A start gombot nem feltétlenül a Momentumnak kell megnyomnia, csak nyomjuk már meg végre.

Kövér László mondatairól:

 • Lehet azzal jönni, hogy Kövér László sok baromságot mondott már az elmúlt években, és ez így is van. Sok gyomorforgató dolgot is mondott. Amit viszont ő most ezen a hangfelvételen közzétett, az nem szól másról, mint a legsötétebb diktatúrákat idéző időről.
 • Egyértelmű, hogy érzik és tudják, hogy elveszthetik ezt a választást, az a kormány, amely a titkosszolgálatot nem a nemzet biztonsága érdekében használja fel, hanem az ellenfeleinek a lejáratására és az ellenfeleivel való harcban, az nem hogy nem felelős kormányzat, hanem ez az a világ, amiből a rendszerváltáskor ki akart menekülni a magyar társadalom.

A kétharmados többség nélküli alkotmányozásról:

 • Mi ragaszkodunk ahhoz, hogy jogállami keretek között állítsuk helyre a jogállamiságot. Nagyon nagy felelősségünk van abban, hogy ne csináljunk olyat, amivel bármilyen következő kormány éppúgy a kénye-kedve szerint vissza tud élni, hiszen pontosan ezt akarjuk meghaladni.
 • Van egy csomó minden, amit feles többséggel is meg lehet oldani. Arra kell fókuszálni, ami lehetséges, és nem arról beszélgetni, hogy mi nem, és ráadásul tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy akár kétharmaddal is tudunk kormányt váltani, csak ahhoz végre el kéne kezdeni, tényleg rendesen kampányolnunk.

Szociálisan érzékeny zöld politikát hirdetett meg, de mi különbözteti majd meg a baloldali fordulat utáni Momentumot az LMP-től, vagy a Párbeszédtől:

 • Nem lesz megoldás a klímaváltozással szembeni harcban, ha azt egyetlen párt képviseli. A zöld kérdés az most már nem egy ökopolitikai identitásbeli kérdés, a zöld kérdés létkérdés. A szociális érzékenység nem egy elvi ideológiai kérdés, nem egy baloldali kérdés. Szociális érzékenység nélkül nem létezik együttműködő társadalom.
 • Számunkra most az első és legfontosabb kérdés a kormányváltás, de a kormányváltás nem cél, az egy nulladik lépés. Nekünk a frakció nem cél, hanem egy eszköz ahhoz, hogy végre abban a döntéshozói szerepben is meg tudjuk mutatni azt, hogy a mi megoldásaink és a mi gondolatunk, víziónk az, ami Magyarországnak végre a változást elhozza.

A politika és a magánélet viszonyáról:

 • Nekünk példát kell mutatni. Például azzal, hogy mi nem szállunk bele akár fideszes képviselők magánéletébe azon a szinten, ahol már olyan emberekről van szó, akik nem vállalták a közszereplést.
 • A közös együttműködésben ezeket a határokat meg kell húzni. Én azzal soha nem fogok tudni se egyetérteni, se azonosulni, hogyha ennyire belépünk a másik magánszférájába. Mind a saját bőrömön, mind a párttársaimon keresztül látom.
 • A Coming out kifejezetten olyan dolog, ami az egyéntől kell, hogy jöjjön.
 • Ugyanazokkal az eszközökkel operálni, amire a Fidesz az elmúlt 11 évben propagandagépezetet épített ki és gyűlöletkampányokat tudott felépíteni, abba nem szabad nekünk belemenni.

A Márki-Zay Péter által felállított migránsszámláló le lesz állítva?

 • Azt gondolom, hogy nem ezeken az eszközökön keresztül fogunk a közös politikai kampányban továbbhaladni.

Apja bírósági ügyéről:

 • Jelenleg van egy bírósági döntés, ami a legsúlyosabb vádak alól felmentette az édesapámat. Innentől kezdve én ezt az ügyet lezártnak tekintem. A propaganda bármikor bármit fel fog melegíteni. …Úgyhogy nekünk nem azzal kell törődni, hogy mikor mit fog éppen kitalálni rólunk, és hol fog hazudni a hatalom, hanem el kell érnünk, hogy a lehető leggyorsabban eltakarodjanak a fenébe, és soha többet nem megengedni, hogy egy ilyen rendszer kialakulhasson.
Donáth Anna sok egyébről is beszélt, a teljes interjú megtekinthető itt:

 

 

Kedves Olvasónk!

Érdekesnek találta ezt a cikket? Ha igen, akkor kérjük, segítse Ön is a Jelen fennmaradását. A sajtó szabadságát egyedül az olvasókkal közösen védhetjük meg. A támogatásokat a Jelen Mindenütt Alapítvány oldalán lehet egyszerűen és biztonságosan elküldeni nekünk. Köszönjük a segítségét.