Benyó Rita Jakab Péter: Márki-Zay Péternek még tanulnia kell

Folytatjuk az ellenzéki előválasztás főszereplőivel készülő videósorozatunkat. Ezúttal Jakab Péter beszél a személyes kudarcáról és az előválasztás sikeréről Benyó Ritának a JelenValó legújabb epizódjában.

Utalva Márki-Zay azon nyilatkozatára, amiben azt mondta “Én vagyok az önök utolsó reménye”, Jakab azt mondja: az egyesszám első személyt el kell felejteni. Amikor ellenzéki összefogás van, akkor nem “én” vagyok, hanem “mi” vagyunk. Nem “én vagyok a megoldás”, hanem “mi vagyunk a megoldás”.

Márki-Zay Péterről:

 • “Örülök, hogy valaki nem PC, és szókimondó, ebben hasonlítunk Márki-Zay Péterrel. Amiben mások vagyunk, az a kompromisszumkészség. Szerintem neki ezt még tanulnia kell.” 
 • “Nem vágytam arra, hogy miniszterelnök lehessek, amikor legeslegelőször gondolkodtam a jó jelöltön, akkor azt mondtam, hogy legyen egy pártok fölött álló civil jelölt, mert talán ő tudja a legintegratívabban megtestesíteni a választói akaratot, és én akkor Márki-Zay Péterre gondoltam. Aztán egyszer volt egy találkozásunk tavaly decemberben, ahol Péter kért, hogy támogassam őt, és álljunk be mögé, de a kompromisszumkészség hiánya szembeötlő volt, és akkor eldöntöttem, hogy én el fogok indulni miniszterelnök-jelöltként, mert ezt a hatpárti sokaságot csak olyasvalaki tudja egyben tartani, aki végletekig kompromisszumkész. Péterben ezt a kompetenciát nem láttam.”

Mi nem fér bele a szókimondásba?

 • “A választókat mindig tiszteljük, akkor is, ha Fideszes szavazókról van szó. Leostobázni őket, (ahogy Márki-Zay Péter tette), nem helyes!”
 • “Minden, ami magánélet, nekem szent és sérthetetlen! Nem érdekel, hogy kinek milyen a szexuális hovatartozása, közszereplőként sem érdekel, ez az ő magánügye, és nem is akarom a közélet részévé tenni. Nekünk jobbnak kell lennünk, mint a Fidesz, nekem nem fér bele, hogy politikai termék legyen a miniszterelnök fiából, és remélem, hogy Márki-Zay Pétertől is ez egyfajta túlfutás, amit a kampány hevében tett.”

Az ellenzékváltásról

 • “Nem az ellenzékváltás a lényeg, hanem az összefogás élménye. Én Márki-Zay Péternek is elmondtam, az ellenzéket senki nem leváltotta. Ez az ellenzék megváltozott, de ezt az ellenzéket most vezetni kell, ezt az ellenzéket meg kell dícsérni!”

 Saját eredményéről, bizalmi szavazásról:

 • Bizalmi szavazást ott kell kérni, ahol bizalmatlanság van.
 • "Én tényleg hittem abban, hogy én lehetek az a miniszterelnök jelölt, aki képes összefogni a hatpárti koalíciót, és győzelemre vezetni.”
 • "Persze, hogy volt bennem csalódás, amikor nem jutottam be a második fordulóba."
 • "Az ember nem azért politizál, hogy lájkokat gyűjtsön."
 • "A pártelnök jó teljesítményét abban mérem, hogy sikerül-e a Jobbikot kormányzópárttá tenni. De most nincs itt az ideje a pártelnöki munka értékelésének. Pontosan szabályozva van, jövő nyáron lesz tisztújítás a Jobbikban, amin én el fogok indulni."

A Jobbik-DK paktumról:

 • “El nem tudom képzelni kinek áll érdekében azt terjeszteni, hogy létezik egy DK-Jobbik paktum. Semmi értelme nincs, mi mindenkivel kötöttünk megállapodást. Nincsenek paktumok, összefogás van. Felelőtlenség és erőpazarlás lett volna, nem alkalmas jelölteket elindítani az előválasztáson, csak azért, hogy mindenhol legyen Jobbikos jelölt.”

A választási esélyekről és a kampányról:

 • "El tudom képzelni, hogy földindulás szerű hangulat lesz tavasszal."
 • "A miniszterelnöki kampányt az összes pártnak anyagilag is támogatnia kell."
 • "Pénzzel és propagandával nem tudjuk felvenni a versenyt a Fidesszel szemben, mi csak talppal nyerhetünk."
A Jobbik elnöke még sok egyébről is beszélt, a teljes interjú megtekinthető itt:

Kedves Olvasónk!

Érdekesnek találta ezt a cikket? Ha igen, akkor kérjük, segítse Ön is a Jelen fennmaradását. A sajtó szabadságát egyedül az olvasókkal közösen védhetjük meg. A támogatásokat a Jelen Mindenütt Alapítvány oldalán lehet egyszerűen és biztonságosan elküldeni nekünk. Köszönjük a segítségét.