Jakab Péter: Márki-Zay Péternek még tanulnia kell

Benyó Rita | 2021.11.10. 09:16

Olvasási idő kb. 4 perc

Folytatjuk az ellenzéki előválasztás főszereplőivel készülő videósorozatunkat. Ezúttal Jakab Péter beszél a személyes kudarcáról és az előválasztás sikeréről Benyó Ritának a JelenValó legújabb epizódjában.

Utalva Márki-Zay azon nyilatkozatára, amiben azt mondta “Én vagyok az önök utolsó reménye”, Jakab azt mondja: az egyesszám első személyt el kell felejteni. Amikor ellenzéki összefogás van, akkor nem “én” vagyok, hanem “mi” vagyunk. Nem “én vagyok a megoldás”, hanem “mi vagyunk a megoldás”.

Márki-Zay Péterről:

 • “Örülök, hogy valaki nem PC, és szókimondó, ebben hasonlítunk Márki-Zay Péterrel. Amiben mások vagyunk, az a kompromisszumkészség. Szerintem neki ezt még tanulnia kell.” 
 • “Nem vágytam arra, hogy miniszterelnök lehessek, amikor legeslegelőször gondolkodtam a jó jelöltön, akkor azt mondtam, hogy legyen egy pártok fölött álló civil jelölt, mert talán ő tudja a legintegratívabban megtestesíteni a választói akaratot, és én akkor Márki-Zay Péterre gondoltam. Aztán egyszer volt egy találkozásunk tavaly decemberben, ahol Péter kért, hogy támogassam őt, és álljunk be mögé, de a kompromisszumkészség hiánya szembeötlő volt, és akkor eldöntöttem, hogy én el fogok indulni miniszterelnök-jelöltként, mert ezt a hatpárti sokaságot csak olyasvalaki tudja egyben tartani, aki végletekig kompromisszumkész. Péterben ezt a kompetenciát nem láttam.”

Mi nem fér bele a szókimondásba?

 • “A választókat mindig tiszteljük, akkor is, ha Fideszes szavazókról van szó. Leostobázni őket, (ahogy Márki-Zay Péter tette), nem helyes!”
 • “Minden, ami magánélet, nekem szent és sérthetetlen! Nem érdekel, hogy kinek milyen a szexuális hovatartozása, közszereplőként sem érdekel, ez az ő magánügye, és nem is akarom a közélet részévé tenni. Nekünk jobbnak kell lennünk, mint a Fidesz, nekem nem fér bele, hogy politikai termék legyen a miniszterelnök fiából, és remélem, hogy Márki-Zay Pétertől is ez egyfajta túlfutás, amit a kampány hevében tett.”

Az ellenzékváltásról

 • “Nem az ellenzékváltás a lényeg, hanem az összefogás élménye. Én Márki-Zay Péternek is elmondtam, az ellenzéket senki nem leváltotta. Ez az ellenzék megváltozott, de ezt az ellenzéket most vezetni kell, ezt az ellenzéket meg kell dícsérni!”

 Saját eredményéről, bizalmi szavazásról:

 • Bizalmi szavazást ott kell kérni, ahol bizalmatlanság van.
 • “Én tényleg hittem abban, hogy én lehetek az a miniszterelnök jelölt, aki képes összefogni a hatpárti koalíciót, és győzelemre vezetni.”
 • “Persze, hogy volt bennem csalódás, amikor nem jutottam be a második fordulóba.”
 • “Az ember nem azért politizál, hogy lájkokat gyűjtsön.”
 • “A pártelnök jó teljesítményét abban mérem, hogy sikerül-e a Jobbikot kormányzópárttá tenni. De most nincs itt az ideje a pártelnöki munka értékelésének. Pontosan szabályozva van, jövő nyáron lesz tisztújítás a Jobbikban, amin én el fogok indulni.”

A Jobbik-DK paktumról:

 • “El nem tudom képzelni kinek áll érdekében azt terjeszteni, hogy létezik egy DK-Jobbik paktum. Semmi értelme nincs, mi mindenkivel kötöttünk megállapodást. Nincsenek paktumok, összefogás van. Felelőtlenség és erőpazarlás lett volna, nem alkalmas jelölteket elindítani az előválasztáson, csak azért, hogy mindenhol legyen Jobbikos jelölt.”

A választási esélyekről és a kampányról:

 • “El tudom képzelni, hogy földindulás szerű hangulat lesz tavasszal.”
 • “A miniszterelnöki kampányt az összes pártnak anyagilag is támogatnia kell.”
 • “Pénzzel és propagandával nem tudjuk felvenni a versenyt a Fidesszel szemben, mi csak talppal nyerhetünk.”
A Jobbik elnöke még sok egyébről is beszélt, a teljes interjú megtekinthető itt:
Még több olvasnivaló a témában.
Ez is érdekelheti még

Orbán Viktor történelmi bűne lenne az uniós pénzek elvesztése

Tóth Ákos

Kizárólag Orbán Viktor és az általa működtetett rendszer hibája az, ha Magyarország elesik akár egyetlen, neki járó eurótól is – mondja lapunknak Cseh Katalin, aki szerint van esély annak elérésére, hogy a jövőben az eddigieknél nagyobb arányban érkezzenek közvetlen források Brüsszelből a településekhez, civil szervezetekhez. A Momentum EP-képviselőjével az ellenzék helyzetéről és a Momentum jövőjéről is beszélgettünk.

Elolvasom

Hogyan emeljük a benzinárat 33 százalékkal, politikai kockázat nélkül?

Vető Balázs

2021. november 15. óta volt érvényben Magyarországon az üzemanyag árakat maximalizáló szabály. Bár többször szűkült a jogosultak köre, de a magyar autósok többsége 480 forintért juthatott hozzá a benzinhez vagy a gázolajhoz. Mármint, ha éppen lehetett kapni. 2022 utolsó negyedévében egyre gyakrabban hallhattunk arról, hogy a kutak jelentős részén nem lehet hatósági áras üzemanyagot kapni. December első napjainak egyik vezető híre pedig már az volt, hogy szinte sehol nincs nemhogy hatósági áras üzemanyag, de semmilyen más típus sem. A legtöbb szakértő szerint a hiányt az árszabályozás okozza. Hogyan lehet ezt a helyzetet megoldani úgy, hogy az Orbán-kormány felelőssége fel se merüljön?

Elolvasom
Keresés