Benyó Rita Jámbor András: Ismerjük be végre, hogy okosabb nálunk a Fidesz!

A fő kérdés, amiről nagyon sokat kéne beszélni, úgy hangzik, hogy leváltható-e egyáltalán ez a rendszer. Én azt gondolom, hogy leváltható választáson ez a rendszer. Ha lefolytatnánk ezt a vitát, akkor sokkal többet tudnánk arról is, hogy hogyan – állítja Jámbor András, aki parlamenti mandátumot nyert Budapesten. Szerinte az ellenzéki összefogás visszafordíthatatlan folyamat, de a győzelemhez közösségépítésre és még szorosabb együttműködésre van szükség.

Erős állítások a beszélgetésből

Az előválasztásról:

Benne ragadtunk az előválasztás eufóriájában. Emberek 8-10 év után először nyertek egy választáson, és benne maradtak abban a szerepben. Csakhogy az előválasztáson 1-1,5 milliós tábornak kellett beszélni, főleg nagyvárosi, magasabban képzett, jobb fizetésű tábornak. Az előválasztás a korrupció vagy az alkotmányozás kérdéséről szólt, arról, hogy ki tudja hangosabban mondani, hogy csattanni fog a bilincs Orbán Viktor kezén. Az volt az emberi élmény, hogy nyertünk, hát akkor ezt kell csinálni! Csak közben hatmillió embernek kellett volna kampányolni, és nem annak a másfél milliónak, aki megvolt.

A választási eredményről:

Okosabbak nálunk a fideszesek, több nemzetközi szakirodalmat olvasnak, jobban behozzák azokat a tudásokat, amik a világban keletkeznek a magyar politikába, sokkal nagyobb kitekintésük van.

Nem Jobbik szavazók és nem MSZP, DK szavazók nem mentek el, hanem különböző társadalmi csoportok tagjai maradtak otthon. Különböző társadalmi csoportok tagjai szavaztak át a Fideszre. Úgy nem fogjuk tudni őket meggyőzni, hogyha Jobbik szavazókat keresünk. Azt kell megkeresni, hogy melyek azok a társadalmi csoportok, amelyek azt mondták, hogy nem kíváncsiak ránk ezen a választáson. És mi az, amit nem tudtunk nekik elmondani, és mi az, amivel tudjuk őket úgy képviselni a következő négy évben, hogy visszaszerezzük a szavazatukat.

Az ellenzéki összefogásról:

Az, hogy együttműködünk, az csak a minimum projekt, a győzelemhez ennél több kell.

Szerintem már visszafordíthatatlan az a folyamat, amiben ez a hat párt igazából össze van rakva. Az a kérdés, hogy ebből a folyamatban mi születik meg. Tehát tök jó, hogy van Ózdon, mondjuk a Jobbiknak 40 fős, a Párbeszédnek tíz fős, az MSZP-nek tíz fős, a Momentumnak tíz fős szervezete, de azért egy nyolcvan fős szervezet valószínűleg hatékonyabban tudna dolgozni.

A parlamenti jelenlét értelméről:

Gulyás Gergely azt mondta, hogy az energiahordozók árához képest döntik el, hogy marad-e vagy sem a rezsicsökkentés. Hogyha megszüntetik a rezsicsökkentést, az azt fogja jelenteni, hogy tízezrek kerülnek az utcára pillanatok alatt, mert olyan energiaárak lesznek, amiket nem tudnak majd fizetni. És mi arról vitázunk, hogy ki milyen bizottságba ül vagy nem ül be. Ami nyilván fontos, de vannak olyan dolgok, amik az emberek mindennapi életét befolyásolják. Ha egy hónapot eltöltünk azzal, hogy beülünk-e a bizottságba, vagy sem, akkor a még meglévő hitelességi tőkénket játsszuk el.

A szervezetépítésről:

Az elmúlt 12 évben Magyarországon legalább száz mozgalmat alapítottak. Nem hiszek abban, hogyha írunk egy jó Facebook-posztot, amit aláírnak 200-an, akkor csináltunk egy mozgalmat. Az egy nagyon-nagyon nehéz és kemény munka. Az, hogy mondjuk valaki meghirdet egy oldalt, ahol lehet csatlakozni és becsatlakozik pár ezer ember, az még nem jelenti azt, hogy ez a pár ezer ember a szerves része lesz valamilyen közösségnek, és hogy létezik ez a közösség.

A teljes beszélgetés itt nézhető meg:

Kedves Olvasónk!

Érdekesnek találta ezt a cikket? Ha igen, akkor kérjük, segítse Ön is a Jelen fennmaradását. A sajtó szabadságát egyedül az olvasókkal közösen védhetjük meg. A támogatásokat a Jelen Mindenütt Alapítvány oldalán lehet egyszerűen és biztonságosan elküldeni nekünk. Köszönjük a segítségét.