Róna Péter: Magyarország a rossz oldalán áll

Benyó Rita | 2022.03.09. 15:36

Olvasási idő kb. 5 perc

Erős mondatok az interjúból

Nekünk, magyaroknak az égvilágon semmi keresnivalónk nincs keleten. Ezt a kérdést Szent István annak idején eldöntötte. A mi csatlakozási pontunk, referenciánk, kultúránk, civilizációnk, gazdasági érdekeink, tudományos törekvéseink, társadalmunk szerkezete, vallásunk mind-mind nyugathoz fűz. – állítja a JelenValó legújabb adásában Róna Péter közgazdász, aki szerint Orbánnak sikerült létrehozni egy oroszbarát, nyugattól eltávolodó társadalmat, amelyik őt nagyra tartja és követi. “Ez nem az én világom” – mondja az egyesült ellenzék államfőjelöltje, majd leszögezi: “számomra a megbékélésnek, az egymás iránti jóindulatnak a művelése az első számú feladata a köztársasági elnöknek.”

Akció

A háborúról:

Ha Magyarország kitart a szövetségesei mellett, akkor nem lesz baj! Ha valamiféle külön utat keres, akkor két szék közül a pad alá esik. Oroszországnak nincs meg az a képessége és ereje, hogy a NATO-val, a nyugati világgal szembeszálljon. Van atomfegyvere, ez tény, de egy olyan gazdaságról beszélünk, amelyiknek a nemzeti összterméke kevesebb, mint Olaszországé. Ilyen gazdasági háttérrel szembeszállni a világ legnagyobb szövetségével nem egy reményteli gondolat. 

Ennek a háborúnak a kimenetele nem azon fog múlni, hogy ki hány tankot lő ki, hanem azon, hogy összeroppan-e az orosz nemzetgazdaság vagy nem. Márpedig össze fog roppanni.

Az orosz-magyar kapcsolatról:

A Putyin által indított háború felkiáltójel a magyar külpolitikának, amely az elmúlt években értelmezhetetlen és érthetetlen irányt vett. Magyarország ’89 után abba a helyzetbe került, hogy megfelelő gazdaságpolitikával a társadalom jólétét az EU-s tagság keretein belül igenis lehet biztosítani. Lásd, ahogy mennek előre a lengyelek, a balti országok, Szlovákia, Románia. Tehát van a jólét és a gyarapodás felé vezető út az EU-s tagságon belül, a biztonságunkat pedig szavatolja a NATO-tagság. De a magyar politika úgy döntött, hogy inkább sértegeti az EU-t, és inkább kerékkötője a NATO biztonságpolitikájának, mint annak építő tagja. Tehát ezt a két óriási történelmi lehetőséget már évekkel ezelőtt elkezdtük csorbítani.

Paks 2-ről: 

Paks 2 nem fog megépülni! Ahhoz, hogy megépüljön, ki kell lépnünk a NATO-ból és az Európai Unióból. Ezt tudomásul kell venni. Mielőtt siránkoznánk Paks 2 miatt, én támogatom az atomenergiás elképzeléseket, de a Roszatom technológiája már egy elavult technológia.

Iványi Gáborról:

Nekem az volt a feltételem, hogy ha a hat párt egybehangzóan jelöl, akkor elfogadom. Jeleztem a hat párt felé, hogy ha meggondolják, ha mégis inkább Iványi Gábort jelölnék, akkor minden ellenérzés nélkül örömmel visszalépek. Ebből nincs harag! Erre azt mondták, hogy szó sem lehet róla.

Iványi Gábor erkölcsi ereje, erkölcsi megjelenése, erkölcsi teljesítménye egy nagyon fontos üzenet lenne abban a pozícióban, amit a köztársasági elnöknek be kellene töltenie. Tehát rendelkezik egy nagyon nagy méretű és nagy súlyú erkölcsi tartalommal és jelentéssel Iványi Gábor.

Az őt ért kritikákról:

Az ellenzéknek van egy szegmense, amelyik engem hazatértem óta, tehát ’91 óta sohasem nézett jó szemmel. Ők a protokapitalista, liberális közgazdaságtan, társadalompolitika, stb. követői, aminek én nem vagyok a követője. Ők nagy megrökönyödéssel vették tudomásul, hogy hajlandó vagyok a bankrendszerre, a neoliberális gazdasági berendezkedésre vonatkozólag kritikus dolgokat megfogalmazni, és ez nem tetszett nekik. Nagyon nem tetszett, amikor kritikusan nyilatkoztam a devizahitelezéssel kapcsolatban, illetve a Nemzeti Bank akkor életben levő monetáris politikájával kapcsolatban.

Ez egy elméleti vita közöttem és a volt SZDSZ-esek között. Ők azt hiszik, hogy a tőke képes a világot, a piacot, a gazdaságot és a társadalmat rendezni. Én ezt nem hiszem.

Mit tanít most Oxfordban? Két dolgot tanítok. Az egyik egy bevezető közgazdaságtani kurzus. A másik pedig, ami valójában az én érdeklődési köröm, a társadalomtudományok filozófiai alapjai.

A köztársaságielnöki szerepről:

Ennek a nemzetnek alapvető megbékélésre van szüksége.

Számomra a magyar tudat, a magyar civilizáció, a magyar kultúra lényege az, hogy miközben mi igenis a nyugat részesei vagyunk, mi sajátosak vagyunk. Vannak ennek az országnak olyan sajátos vonásai, amelyek más országban nem találhatók meg. Van egy alapvető ellentmondás bennünk. Mi igenis tudunk szeretni. A magyarok egyik jellegzetessége ez a szeretet. Ugyanakkor képesek vagyunk gyűlölni. A feladat éppen abból áll, hogy ezt a másodikat faragjuk vissza és engedjük meg saját magunknak, hogy szeressük a másikat.

A teljes beszélgetés itt tekinthető meg:

Akció

Még több olvasnivaló a témában

Kormos Lili

Hiába trükközik a KSH, az emberek 100 százalékos inflációt érzékelnek

Csak a kenyér több, mint 60 százalékkal drágult

Szabó Brigitta

Láng Zsuzsa

Cser-Palkovics András: Kulcskérdés, hogy megjöjjenek az EU-s pénzek

Energiacsúcs összehívását és a fűtési szezon végéig ársapka bevezetését kérik a kormánytól az önkormányzatok.

Tóth Ákos

Ónody-Molnár Dóra

Kvótát a magyar cigányságnak!

A faj szó átírását kezdeményezik a magyar joganyagban az Ámbédkar Technikum vezetői

Ónody-Molnár Dóra

Paul a pult mögött

McCartney, 3, 2, 1.

Benedek Szabolcs

Árnyékkormány angol és magyar módra

Őfelsége leghűségesebb ellenzéke

Szabó Barnabás

Mindenki hazaárulója

Eckhardt Tibor (1888-1972)

Révész Sándor

Vásárhelyi Mária

Ipsos: A magyarok tartanak a legjobban az áremelkedéstől

Többen hibáztatják a háborút, mint a kormányt

Lakner Zoltán

Lakner Zoltán

Tamás Ervin 

Folytatódik Iványi Gáborék zaklatása

A BM-ben nem tudja a bal kéz, mit csinál a jobb

Ónody-Molnár Dóra

Baljós tanévkezdés

Csak irracionális racionalizálás képzelhető el

Ónody-Molnár Dóra

Keresés