Benyó Rita Szél Bernadett: Úgy kell választást nyerni, hogy nincsen már demokrácia

Az ellenzéknek lesz közös válasza az országgyűlési választás napjára kiírt melegellenes népszavazásra - ígéri Szél Bernadett a JelenValó legújabb adásában. "A választások előtt ilyen rövid idővel nem szeretnék átfogó kritikát adni az ellenzék 4 éves teljesítményéről. Van, amit nem csináltunk jól, mindenkinek el kell számolnia a saját munkájával." - mondja a Benyó Ritával folytatott beszélgetésben az LMP egykori társelnöke, aki szerint az idei választáson nem fog megismétlődni az, ami 2018-ban történt, mert az ellenzéki pártok között véd- és dacszövetség jött létre.

Akció

Néhány erős kijelentés a beszélgetésből:

Az ellenzék egyesüléséről

Az MTVA sminkszobájában született meg az egyesült ellenzék 2018-ban a székházfoglaláskor. Tovább kellett volna vinni az ott létrejött ellenállást, de ma már kár efelett keseregni.

Akik 2018-ban a leginkább haragudtak ránk az LMP-ben, mert összefogást akartunk, ma már maguk is elindultak az összefogás színei alatt. Ők is belátták, hogy hiba volt felvenni a sün-pozíciót és a végsőkig kitartani mellette.

Elképzelhetetlennek tartom, hogy megismétlődjön a 2018-as helyzet, amikor még az utolsó pillanatban is egyezkedtek a pártok. A fidesz annyira meggyötörte az ellenzéki pártokat, hogy egy véd- és dacszövetség jött létre köztük.

A népszavazási aláírásgyűjtésről

Van aki élenjár a munkában, van aki meg úgy gondolta, hogy egy kicsit később kezdi el.

Paks2-ről

Paks 2-t egy korrupciós projektnek tekintem. A szerződést fel kell mondani, amilyen gyorsan csak lehet, mielőtt még több pénzt öntünk egy halott projektbe. Nyilván Márki-Zay Péter látni akarja a szerződést, mielőtt dönt. Ezt tiszteletben tartom! De olyan helyzetet kell teremtenünk, hogy mindenki megismerhesse ezt a szerződést.

A NER-ről

Ez elmúlt 12 évben mindent kiforgattak, a szavaink jelentését is elvették. Egy olyan elnyomó rendszer született, amelyben vagy beáll valaki a sorba, vagy ellehetetlenítik.

A köztársasági elnök megválasztásáról

Nincs demokrácia, nincs jogállam, nincs köztársaság, így köztársasági elnököt se tudunk keresni. Ez, ami zajlik Novák Katalin jelölésével, egy színpadi előadás.

Az országgyűlési választásról

Úgy kell választást nyerni, hogy nincsen már demokrácia, de teljesen még nem állt be a rezsim. Úgy kell jó embereket előtérbe helyezni, hogy közben a pártokon belüli struktúrák is megmaradnak. Ez kihívásokkal teli helyzet.

A választás nem dőlt még el, a siker azon múlik, hogy mennyit vagyunk az utcán, mennyit kopogtatunk, mennyi aktivistát mozgósítunk.

A Szél Bernadettel folytatott teljes beszélgetés itt nézhető meg:

Akció

Kedves Olvasónk!

Érdekesnek találta ezt a cikket? Ha igen, akkor kérjük, segítse Ön is a Jelen fennmaradását. A sajtó szabadságát egyedül az olvasókkal közösen védhetjük meg. A támogatásokat a Jelen Mindenütt Alapítvány oldalán lehet egyszerűen és biztonságosan elküldeni nekünk. Köszönjük a segítségét.