Benyó Rita Ungár Péter: Nem váltotta le Márki-Zay Péter az ellenzéket

Nincs olyan ember az ellenzék vezetésében, aki verségre játszana - állítja Ungár Péter a JelenValó legújabb adásában. A melegségét nyíltan vállaló politikus szerint nyugodtan szóvá lehet tenni a meleg fideszesek álszentségét. Pontosan tudom, hogy a családi hátterem miatt, mert meleg vagyok, mert ilyen a hangszínem, egy részben érdekes, részben furcsa színfolt lehetek sok szavazó számára - jelenti ki Ungár, aki sejtelmesen válaszolt Benyó Ritának arra a kérdésre, hogy lenne-e az LMP elnöke. 

Akció

Erős mondatok az interjúból

Politikusok magánélete:

Azért azt hadd lehessen fölvetni, hogy valaki fölkel reggel az azonos nemű partnerétől, kikel az ágyból, majd bemegy mondjuk a Kossuth Rádióba és elmondja, hogy a nyugat-európai buzik be akarják buzítani a gyerekeket, majd hazamegy, és befekszik a barátja mellé az ágyba. Tehát ezt az álszentséget hadd lehessen már, legalább így név nélkül, mint filozófiai tényt elmondani. Persze, nem kell egyének magánéletét megsérteni.

Az elszámoltatásról:

Bármilyen kritikus dolgot mondok az elszámoltatásról, azt fogják gondolni, hogy mindent azért mondok, mert ugye egy Fideszhez közelálló embernek a gyereke vagyok. De! …Vannak olyan jogi ügyek, amiket el kell indítani, olyan vagyon halmozódott fel, ami vissza kell, hogy szerezze a közpénz jellegét. Ez mind így van! De hergelni az embereket azzal, hogy három napon belül nem szállhatnak föl a magángépek, és XYZ majd bilinccsel a kezén fog menni a Gyorskocsi utcába, ez felelőtlen, mert ez nem lesz. Minek erről hazudni?

Róna Péter jelöléséről:

Róna Péter egy nagyon jó jelölt. Mi támogattuk az ő jelölését, és azt gondolom, hogy nagyon nagy előrelépés az ellenzéki oldaltól, hogy nemcsak közjogi, jogállami kritikákat fogalmaz meg egy személy jelölésével, hanem szociális kritikákat is. Róna Péter egyik legnagyobb társadalmi ügye a devizahitelesek sorsa. Azt gondolom, hogy egy ilyen dolgot előtérbe helyezni egy jelöléssel, az egy nagyon pozitív dolog.

Az ellenzékváltásról:

Nem igaz, hogy Márki-Zay azért nyerte meg az előválasztást, mert ellenzékváltó hangulat van. Ő sem váltotta le az ellenzéket, hiszen egy olyan listát vezet, ami hat ellenzéki párt listája, tehát értelemszerűen nem váltotta le őket, hanem ő az első egy listán, ami a jelenlegi ellenzékből áll.

Nincs olyan ember most az ellenzéki vezetésben, aki az ellenzék sikertelenségére játszik. Ha most megint sikertelenek leszünk, akkor minden ellenzéki politikus rendkívül nagy bajban lesz, amikor el kell mondani, hogy miért van rá szükség újra. 

Az elhúzódó listaállításról:

Sokkal kisebb hatása van a listaállítási folyamatnak a kampányra, mint ahogy gondolnánk. Azért, mert emberek egy teremben számokat mondanak egymásnak, van idő mindenkinek Kecskeméten fórumot tartani. Ne tegyünk úgy, minthogyha ez két egymást kizáró dolog lenne.

Az egy legitim kritika, hogy az előválasztás után leült a kampány. De ez nem feltétlenül a lista, a hetedik frakció kérdések miatt történt. Az előválasztás annyi energiát vett ki a párt aktivistákból, a politikusokból. Mindenki kicsit nyalogatta a sebeit, én is, ez egy természetes lelki folyamat. Vannak egyéb okok, amiket április 4-én nagyon nagy szeretettel megbeszélek önnel.

Saját politikai karrierjéről:

Azok a mondatok, hogy ön igazából egy alvó vagy nem alvó Fidesz-ügynök, újra és újra előjönnek.

Fontos ez? Őszintén. Valójában én arra kezdek jutni, pedig rólam van szó, hogy valójában nem fontos. A Fidesz-ügynöközés az egy, a NER politikai sikerességére adott könnyű válasz. Miért van, miért lett három, kétharmad? Nem azért, mert ahogy Gyurcsány Ferenc mondta, “nem ismerjük az ellenszerét ennek a politikának”?

Előrevetíti-e az, hogy önt a kongresszus elsőként rakta föl a listára, hogy egy tisztújításon a párt elnöke legyen?

Erre nem szeretnék válaszolni.

A teljes beszélgetés itt tekinthető meg:

Az interjú egy nappal az Ukrajna ellen indított orosz támadás előtt készült.

Akció

Kedves Olvasónk!

Érdekesnek találta ezt a cikket? Ha igen, akkor kérjük, segítse Ön is a Jelen fennmaradását. A sajtó szabadságát egyedül az olvasókkal közösen védhetjük meg. A támogatásokat a Jelen Mindenütt Alapítvány oldalán lehet egyszerűen és biztonságosan elküldeni nekünk. Köszönjük a segítségét.