The Progressive Post

A baloldal az elmúlt húsz év legjobb eredményét érte el Dániában

Jelen információ | 2022.11.28. 18:28

Címkék:

Dánia

Olvasási idő kb. 7 perc

A feszült hangulatú szavazatszámlálást követően a Szociáldemokraták az elmúlt húsz év legjobb eredményével nyerték a dán választásokat. Az exit pollok először a párt hat mandátumvesztését, így a „vörös blokk” többségének széthullását jelezték előre, azonban éjfélkor más volt az eredmény. A „vörös blokk” 87 helyet szerzett meg a 179 fős törvényhozásban, és még három helyet a Feröer-szigeteket és Grönlandot jelentő tengerentúli autonóm területeken. Az összesen 90 mandátum a lehető legszűkebb többség.

A Mette Frederiksen miniszterelnök vezette Szociáldemokraták a szavazatok 27,5 százalékát nyerték el, ami 50 helynek felel meg a törvényhozásban. Ezzel megelőzték Jakob Ellemann-Jensen ellenzéki vezető Liberális Pártját (Venstre), amely 13,3 százalékot, vagyis 24 mandátumot szerzett. A párt az eddigi 43 parlamenti mandátumból 19-et elveszített, mert a legutóbbi választások óta három részre szakadt. A törvényhozásba 12 párt került be, közülük nyolc a jobbközéphez sorolható.

Bár 1990 óta a mostani 84,1 százalékos részvételi arány volt a legalacsonyabb, az eredmény a Frederiksenbe vetett bizalom megszavazásának tekinthető. Vonatkozik ez egyrészt a Covid-járvány kezelésére, másrészt arra, hogy Frederiksen a választók szerint jó válaszokat adott az Ukrajna elleni orosz invázióra, az inflációra és a geopolitikai bizonytalanságra. Több mint 60 000 személyes szavazatot kapott, ami Dániában nagyon soknak számít.

A szociáldemokrata kisebbségi kormányt kezdettől fogva két baloldali párt és a korábban Margrethe Vestager, az Európai Bizottság versenyjogért felelős biztosa által vezetett Szociálliberális Párt támogatta. Az úgynevezett „vörös blokkhoz” tartozó pártok egyetértési megállapodásának értelmében kiemelt figyelmet kapott a zöld átállás és általában a jólét javítása. A kormány ezen kívül sikeresen keresztülvitte a nyugdíjreformot, amely a hosszú évek óta a munkaerőpiacon lévő munkavállalókra irányult.

Ezt olvashatja még a cikkben:

Mi az a nyércbotrány, ami miatt Frederiksen kénytelen volt előrehozott választásokat kezdeményezni?

Ha nem a migráció volt a kampány fő témája, akkor mi?

Mi lett a kormányt megbuktató Szociálliberális Párt sorsa?

Lehet-e esélye egy bal- és jobboldali pártokat egyesítő új koalíciónak?

Olvasd el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

A gyűlöletkeltő propaganda ellenére nőtt az LMBTQ emberek elfogadása

Petike Áron

Egyre többen merik felvállalni meleg és transznemű identitásukat Magyarországon, és velük kapcsolatban a társadalmi elfogadottság is növekvőben van a Medián tavaly decemberben végzett felmérése szerint. A 2022. áprilisi népszavazási kampány meleg- és transzellenes propagandája, valamint a kormány manipulatív kérdéseire leadott több mint három és fél millió támogató válasz (nem szavazat) ellenére a magyar társadalom jelentős része számára a melegek társadalmi jelenléte és elfogadása a hétköznapok részévé vált.

Elolvasom

Isteni San Diego

Hegyi Iván

Szép telei voltak Tóth Zoltánnak a 2010-es években. A San Diego Sockers 2011 februárjában visszavonultatta 1-es számú mezét, majd 2014 januárjában beválasztották az Indoor Soccer Hall of Fame-be. Kaliforniai klubja szerint ő volt „az amerikai teremfutball legjobb kapusa”. Itthon egyszer játszott a válogatottban és 33 első osztályú mérkőzésen az Újpest csapatában – nagypályán –, majd 1979 augusztusában, alig huszonhárom évesen, a szabad világba szökött.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Tátrai Annamária: Szerintem a közmunka is megbélyegző

Tóth Ákos

Hatalmas vállalkozás eredményeit tette közzé Tátrai Annamária statisztikus, szociológus a Tárki által jegyzett Társadalmi Riport 2022 című kötetben. A tanulmányában megrajzolta Magyarország szegénységi térképét, s becsléseket tett a szegénységben, illetve a súlyos anyagi nélkülözésben élők arányára az egyes járásokban. Úgy tűnik mintha a kormány lemondott volna a legszegényebb településeken élőkről. A kutatóval beszélgettünk.

Elolvasom
Keresés