A CHIP-törvény Kínát célozza, de a világgazdaságot is eltalálja

Ferber Katalin | 2023.02.20. 12:17

Olvasási idő kb. 10 perc

Gazdasági háborút indított az Amerikai Egyesült Államok Kína ellen. Ennek eredményessége kétségesnek tűnik.

„A világ(gazdaság) egyetlen tanterem. Minden diák a legjobb jegyeket szeretné kapni. Hirtelen feláll az egyik diák, kikapcsolja a teremben a világítást, és átveszi az osztály irányítását. Van-e bárki (az osztályban) aki e diákkal szimpatizál?” E gondolatok a kínai kormány szóvivője, Hua Chunying Tweet-oldalán láttak napvilágot.

Az osztály vezetését önkényesen magához ragadó diák az ő értelmezésében nem más, mint az Amerikai Egyesült Államok, méghozzá a CHIP-törvény tavaly októberi életbe léptetésével.

Hogy érhetőbb legyen, ennek a törvénynek az alkalmazása gyakorlatilag az eddigieknél sokkal drasztikusabb kereskedelmi háborút jelent a kínai gazdaság egészével szemben. E háborút nem kíséri zaj, csendben zajlik, de minden eddiginél veszélyesebb fegyver Kína ellen.

Hol tart az amerikai-kínai gazdasági verseny?

A legsúlyosabb probléma azonban a CHIP-törvény alkalmazása kapcsán az, hogy nemcsak a kelet-ázsiai gazdaságok mindegyikét, de a világgazdaság egészét is sújtja. Ennek legfőbb oka az, hogy a félvezetők, a chipek, valamint a technológiailag legfejlettebb elektromos áramkörök alkatrészeinek kivitele (a világ különböző országaiba) elválaszthatatlan az autó-és híradástechnikai ipar működésétől, valamint a hadiipar legfejlettebb eszközeitől.

Tavaly a világ legnagyobb exportőrei sorrendben Hongkong, Taiwan, Kína, Szingapúr és Dél-Korea voltak. Az ázsiai földrész egésze 2021-ben a legfontosabb exportőre volt az elektronikus áramkörökhez kapcsolódó alkatrészeknek, a világ teljes kivitelének 88 százalékával. A globalizáció tehát drasztikusan átalakult, vagyis cégek tízezreinek működése, gyártmányaik előállítása mindössze öt ország gyártásától függ: ezek pedig kivétel nélkül kelet-ázsiai országok, köztük Kína. E termék gyártásához kellenek a félvezetők és a chipek, de az amerikai törvény ezt szeretné leállítani, illetve korlátozni.

Ennek (amerikai) indoklása az, hogy e fejlett technológiai alkatrészeket (ellenőrizhetetlenül) tudja fölhasználni nemcsak a kínai polgári célú gyártmányokat előállító cégek mindegyike, de a kínai hadiszektor bármely vállalata is.

A Biden-adminisztráció célja a modern technológiával gyártó amerikai és uniós cégek visszahívása Kínából, a félvezetők és chipek (amerikai) gyártói számára kiviteli tilalom a kínai piacra, valamint a „Gyárts és vásárolj amerikai terméket”-felhívás gyakorlati megvalósítása.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Olvassa el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

Bodnár: Már az is segítene a forinton, ha Nagy Márton csendben maradna

Lakner Zoltán

Ismét átlendültünk a 400 forintos euró világába, pedig év elejére már stabilizálódni látszott az árfolyam. Az amerikai bankcsődök azonban kedvezőtlenül hatnak az olyan kockázatosnak ítélt devizákra, amilyen a forint, állítja Bodnár Zoltán, volt jegybankalelnök, a DK árnyékkormányának tagja, aki azt is hozzáteszi, hogy az infláció nagyon lassú fékeződésére ható tényezőket semlegesítheti a márciusi árfolyamromlás. A rizikó enyhítéséért sokat tehetne a kormány azzal, ha nem vívna nyilvános harcot a Nemzeti Bankkal, és ha sikerülne végre teljesíteni az uniós pénzek lehívásának feltételeit.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Mogyoró Kornél: Tizenöt centivel közelebb Istenhez

Trencsényi Zoltán

Mogyoró Kornél vállalja, hogy ő igazi zenei kaméleon. Elsősorban a jazz és a világzene az, ami érdekli, de szívesen játszik kortárszenét, popot, rockot, crossovert, játszott már technopartin és színházban, gyerekzenekarban is. Azt mondja, a zene lényege nem a stílus, nem a hangok mennyisége, hanem az, hogy az előadó fel tudja-e emelni magát és a nézőket úgy, hogy tizenöt centivel közelebb kerüljenek Istenhez.

Elolvasom

Az egyetemek sorsára jutnak a gimnáziumok?

Tóth Ákos

A magyarországi gimnáziumok fele már egyházi fenntartással működik. Friss hír, hogy az Óbudai Egyetem átvenné a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnáziumot. A tendencia egyértelmű: 13 év alatt a magyar kormány az állami oktatási intézmények jelentős részétől megszabadult.

Elolvasom
Keresés