Orbán orosz-pártisága miatt nem kapja vissza Magyaroroszág a Corvina kódexet

Hunyadi Mátyás Corvinája Lengyelországban maradt. Orbán Viktor orosz-barátságára hivatkozva nem ajándékozta Magyarországnak a humanista reneszánsz örökség értékes tárgyi emlékét a konzervatív lengyel kormánypárt. A tiltakozások már a háború előtt megkezdődtek, mert a kormány az érintett önkormányzat és intézmények megkérdezése nélkül akart dönteni a kódex sorsáról. Végül Orbán háborús álláspontja tette politikailag vállalhatatlanná az ajándékozást.

Akció

Az orosz katonai agresszió Ukrajna ellen alapvetően változtatja meg az Európában élő emberek mindennapjait és az európai államok eddig ismert politikáját, egymáshoz fűződő kapcsolatát. Néhány hónap alatt eddig stabilnak tűnő politikai szövetségek bomlottak fel. Máshol sok évtizedes geopolitikai gondolkodásban következett be alapvető változás. Látványosan szétesett a nemzetközi diplomáciai életben az egyébként a hétköznapi emberek szintjén tovább élő visegrádi csoportnak nevezett országok együttműködése is. Ma Lengyelország, Csehország és Szlovákia, együtt a skandináv és balti államokkal, a szuverenitását és területi integritását védő Ukrajna legaktívabb támogatói közé tartozik katonai és humanitárius szempontból is. A háború könyörtelen fekete-fehér logikája, hogy az agresszor vagy az áldozat oldalán áll egy ország, nem hagyott ezúttal kiskaput a kettős játékot űző populisták számára.

Leglátványosabban a legendás magasságokba emelt lengyel-magyar politikai barátság robbant fel. Cseh vagy szlovák szemmel nézve a lengyel-magyar barátság korábban is nem létezőnek vagy irracionálisan túlhangsúlyozott kapcsolatnak tűnt, és nem a két nép közötti kapcsolat valóságát mutatta. A háború iszonyata azonban ledöntötte a látványosnak mutatott barátság PR-díszleteit. Mindez már csak a magyar maffiaállam legközelebbi hívei előtt nem volt világos, akik Lengyelországban is egészen az utolsó időkig, készséggel szolgálták ki Orbán Viktor kéréseit. De a jelenlegi magyar kormány munkamódszerei, nacionalista gondolkodásmódja messze került a sok szempontból hasonló okokból kritizált Lengyelországtól is. Miért nézik gyanakodva Magyarországot már közvetlen és egykori barátai is?

A toruń-i Corvina-botrány a lengyel-magyar eltávolodás mélyrétegét és hajszálrepedéseit is megvilágítja.

Pedig mindent milyen jól kitaláltak. A Lengyelországban kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) és Mateusz Morawiecki miniszterelnök a 2022-es magyarországi választási kampány idején ajándékot akart átadni Orbán Viktornak. A magyar kormányfő számára tervezett meglepetés a toruń-i Kopernikusz Könyvtár tulajdonában álló 15. századi kézirat átadása lett volna. Lengyel szemmel nézve nemcsak regionális, de országos jelentőségű kulturális emlékről van szó. Az „Epistola de laudibus augustae Bibliothecae atque libri quatuor versibus scripti eodem argumento ad serenissimum Mathiam Corvinum Panoniae regem” címmel jegyzett kézirat i. sz. 1486 körül keletkezett, szerzője a Firenze városából származó és később Hunyadi Mátyás hungarus király udvarában alkotó és élő Naldus Naldius, reneszánsz humanista és író. Egyetlen apró probléma akadt: a toruń-i Corvina a tartományi hatóságok ellenőrzése alatt áll.

A művet a központi hatalomnak először államosítania kellett. A kódex átadását hivatalosan Piotr Babinetz, a PiS kormányzó párt országgyűlési képviselője javasolta idén február 2-án. A benyújtott törvénymódosítást 51 PiS-képviselő az aláírásával is támogatta. Ennek értelmében a kéziratot birtokló könyvtár 25 millió lengyel złoty kompenzációt kapott volna az állami költségvetésből, miután a javaslat értelmében a kódex tulajdonjogát átadják a lengyel államnak. Az előterjesztő érvelése szerint a kódex a lengyelországi gyűjtemények értékes eleme, azonban nincs szoros összefüggésben a lengyel történelemmel. Magyarország számára azonban rendkívül értékes alkotásról van szó, amit a Mátyás király személyéhez köthető kulturális és nemzeti örökség is bizonyít. A kormánypárti képviselő hivatkozott még „a lengyel és magyar nemzet több évszázados kulturális együttműködésére és barátságára”, amely az ilyen gesztusokkal „tovább erősödik, gazdagodik a keresztény értékek” és az 1992-ben a két állam között aláírt kulturális együttműködés alapján.

A Corvina különlegessége, hogy Mátyás király könyvgyűjteményéről ad részletes leírást, valamint a szerzők katalógusát tartalmazza. A kéziratot a szintén firenzei Attavanti miniatürista illusztrációi díszítik. Az egyik leghíresebb reneszánsz könyvtár Hungária királyának 1490-ben bekövetkezett halála után szétszóródott. Az alkotás a 16. század végén bukkant fel a mai Lengyelország területén található Toruń városában, a helyi Akadémiai Gimnázium könyvtárában. Ezt az intézmény pecsétje tanúsítja („Koenigliches Gymnasium Zu Thorn”). A ritka kódex túlélte a lengyel történelem változatos évszázadait is, végül 1923-ban a helyi tartományi közkönyvtár, a Kopernikusz Könyvtár tulajdonába került.

„Hazatérhet a Mátyás könyvtárát bemutató kódex” (24.hu), „Lengyelország átadná Magyarországnak a Mátyás könyvtárát bemutató firenzei humanista kódexét” (Origo.hu), „Magyarország megkaphatja a Mátyás könyvtárát bemutató firenzei humanista kódexét” (Infostart.hu). Ilyen és ehhez hasonló címekkel futott végig a magyarországi sajtóban február elején a lengyel állam tervezett gesztusáról szóló hír. A történet végét nem elárulva, nem meglepetés, hogy a magyarországi sajtó ezen a ponton számolt be utoljára nagy terjedelemben a fejleményekről.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Kérjük, jelentkezzen be, ha Ön már regisztrált előfizető.

A Jelen egy pártoktól független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. A lap újságírói mélyen elkötelezettek a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!