EU-elnökség a diadalív árnyékában

Fóti Tamás | 2022.01.26. 10:25

Címkék:

Európai Unió

Olvasási idő kb. 14 perc

A francia elnökválasztási kampány egybeesik a francia uniós elnökséggel. Macron mindent egy lapra tett fel azzal, hogy a választások előtt elkötelezett EU-pártiságát demonstrálja.

A Diadalív és más ikonikus épületek kékbe és sárgába öltöztetésével az elnök azt üzente: nem gyengíteni, hanem konszolidálni óhajtja az EU-t. A politikai riválisai szerint ­Macron feladja a francia identitást, legalábbis ezt a vádat fogalmazta meg ­Marine Le Pen (Nemzeti Tömörülés) és Éric Zemmour (Visszahódítás). Mindketten a szélsőjobbról féltik a francia történelmi hagyományokat.

AFP/Alain Jocard

Az uniós zászlót két nap múlva levonták – a kormány szerint nem visszatáncolásból, hanem eleve így tervezték. Tény, hogy a Díadalív mennyezetéről a francia zászló is csak a július 14-i nemzeti ünnepen lóg, egy napig. Le Penék mindenesetre politikai győzelmükként értelmezik az uniós zászló „eltüntetését”, és mint a Politico hírportál kérdi, hát ennyire törékeny a francia identitás, hogy már az EU zászlótól is félteni kell? Ez mindenesetre ízelítő, mire számíthatnak a franciák az év első negyedében. Tény, hogy Macron ingoványos talajra lépett, hiszen hazája az EU egyik legszkeptikusabb országa az unió megítélésében. Egy friss közvélemény-kutatás szerint a franciák 39 százaléka látja úgy, hogy a tagság ugyanannyira kedvező, mint hátrányos, 33 százalék úgy véli, hogy inkább hátrányos és csupán 27 százalékuk adott egyértelműen pozitív választ a tagság előnyeire.

A hivatalos francia elnökségi program három pilléren nyugszik: az első a szuverénebb Európa megteremtése, amely a Schengen övezet megszilárdítására, az európai határok védelmére, a migráció ellenőrzésére koncentrál, kiigazítva a menekültpolitikát a nemzetközi kötelezettségek és az európai értékek figyelembevételével. Európát meg kell erősíteni, hogy felléphessen a biztonság és védelem területén, szükség esetén közbeléphessen szomszédai stabilitásának érdekében, mindenekelőtt a Nyugat-Balkán irányában tett elkötelezettségei révén.

A második pillér a növekedés új európai modellje lenne, amelynek céljai rendkívül ambiciózusak, csak éppen nem látni, hogy mitől válik majd Európa a termelés, a munkahelyteremtés motorjává, az innováció mintarégiójává. A meglehetősen rózsaszínűre festett világban soha nem látott ütemben haladhat a digitalizáció fejlesztése, a gazdaság pedig tekintettel lesz a klímacélokra.

És végül a harmadik pillér egy emberibb Európát kínál, odafigyelve a polgárok igényeire, amelyek megfogalmazódnak az Európa Jövője elnevezésű, tavaly május óta zajló konferenciasorozaton. Az emberi Európa egyszersmind a jogállamiság védelmét is kínálja, elkötelezetten küzd a diszkrimináció minden formája ellen és biztosítja a következő nemzedék jövőjét.

Párizs komolyan veszi a jogállamiság számonkérését. Ez különben kiderült Macronnak a V4-ekkel való decemberi budapesti találkozóján is (annak ellenére, hogy a sajtótájékoztatón fölcserélte a magyar jogsértéseket a lengyelekével), ahol nem hagyott kétséget afelől, mire számíthat a két ország. „A jogállamiság az EU megfelelő működésének elengedhetetlen feltétele” – áll a programban. Első lépésként megemlíti, hogy február 22-én a francia legfelsőbb bíróság kezdeményezésére szimpóziumot tartanak a nemzeti bíróságok és a jogállamisági mechanizmus közötti párbeszédről. „Az elnökség törekedni fog a jogállamisági feltételrendszer olajozott és célravezető végrehajtására az uniós költségvetés védelme érdekben.”

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Olvassa el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen összes cikkére,
csak havi 1790 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

A válság felértékelte a zuglói modellt

Lakner Zoltán

Szakmai és civil siker, hogy Zugló önkormányzata egyelőre nem foglalkozik a helyi szociális modell elvetéséről szóló javaslattal. Scharle Ágota közgazdásszal, a Budapest Intézet vezetőjével, a modell egyik kidolgozójával Lakner Zoltán, a Jelen főszerkesztője arról is beszélgetett, hogy a Zuglóban kialakult vita alkalmat teremthet akár egy a szociálpolitika valódi szerepét tisztázni hivatott párbeszédre. A beszélgetés az Új egyenlőség podcast-sorozatának része.

Elolvasom

Az árpádsáv színei és az MLSZ

Krajczár Gyula

Érdekes vitát folytatott le önmagával a Magyar Labdarúgó Szövetség a közelmúltban arról, hogy vajon nagy-Magyarország kontúrja és az árpádsávos zászló – vagy hogy őket idézzük: „az árpádsáv színei” – rasszistának, kirekesztőnek minősülnek-e, netán hordoznak-e politikai üzenetet.

Elolvasom

Rékassy Balázs: Az orvosi kamara úgy érezte, mintha pofon vágták volna

Tóth Ákos

A Magyar Orvosi Kamara mindvégig egyetértett nemcsak az egészségügy átalakításának szükségességével, hanem az irányával is, ahogy azzal is, hogy a háziorvosi ügyeleti rendszert modernizálni kell – derült ki az Új Egyenlőség legújabb, a Jelen oldalán is meghallgatható podcast-adásából, amelyben az Új Egyenlőség szerkesztője, Kiss Ambrus Rékassy Balázs szakközgazdásszal, egészségügyi menedzserrel beszélgetett a kormány és a MOK közötti konfliktusról, amelyet a kormány a maga részéről azzal oldott föl, hogy brutálisan, egyik napról a másikra megszüntette a kötelező orvoskamarai tagságot.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Élettérképek – honnan jöttünk, hol tartunk, merre megyünk?

Kormos Lili

Egy ideje az okostelefonok már azt is számon tartják, mikor és merre jár a tulajdonosuk, hogy melyik boltba, kávézóba, színházba, kocsmába tért be, és mindezt hányszor ismételte. Hóvégén készül a precíz összegzés, amikor aztán mindenki rácsodálkozik, hogy januárban is többet támasztotta a Gyalogbéka Eszpresszó pultját, mint a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár olvasótermének asztalait. Viccet félretéve, ez egyfelől elég ijesztő, mert ugyan, ki akarná, hogy minden átkozott lépésének nyoma legyen? Másfelől viszont el is gondolkodtatott. Az járt az eszemben, hogy vajon hányszor és milyen paraméterek mentén rajzolódott már át az életem térképe? Merre járok most? Milyenek voltak az útvonalaim tíz éve? És ami ennél is fontosabb: pusztán helyrajzi kérdésről van szó, vagy mélyebb összefüggések után is érdemes kutakodni?

Elolvasom
Keresés