Novak Djokovic és a fehér Ausztrália

Ebben a történetben mintha mindenki bolond lenne…

| 2022.01.20. 09:18

Olvasási idő kb. 12 perc

„Az ausztrál nyílt bajnokság sokkal fontosabb, mint bármelyik játékos” – nyilatkozta Rafael Nadal, amikor Novak Djokovic ausztráliai vesszőfutásáról kérdezték. Majd elmondta, hogy szerinte az ausztrál torna nagy torna lesz, ha játszik Djokovic, ha nem. Azóta tudjuk, hogy nem játszik.

A világranglista vezetőjét, az Ausztrál Open kilencszeres győztesét, aki 355 héten volt világranglista-vezető, hétszer volt az év teniszezője, 86 egyéni ATP-tornát nyert, közötte 37 Masters versenyt, 20 Grand Slam-tornát, aki megtörte a már-már öröknek hitt, ikonikus Federer-Nadal versengést, s hosszan lehetne sorolni, vagyis a világ legjobbját, a legnagyobb kereskedelmi értékű teniszezőt deportálták Ausztráliából. Nem tudta bizonyítani, hogy megfelel az ­Ausztráliában a beutazáshoz előírt egészségügyi feltételeknek, majd később az is kiderült, hogy amit minderről állít, az is hagy kívánnivalókat maga után.

Az eset keményen tesztelte az ausztrál rendezőket, a hatóságokat, magát a határvédelmi rendszert, s persze Djokovicot a maga hátterével, a tenisz-társadalmat és a szélesebb közvéleményt is. Igazából persze éppen ez a celebritások funkciója. Az egész ugyanis azzal kezdődött, ha minden igaz, hogy a rendező Tennis Australia (TA) nevű szervezet vezető orvosi hivatalnoka arról tájékoztatta december elején a versenyzőket, hogy az, aki nincs beoltva, de az elmúlt hat hónapban átesett a betegségen, s ezt tudja igazolni, beutazhat Ausztráliába, s részt vehet a tornán. Ez azért fontos összetevője az ügynek, mert az országba a szabályok szerint csak beoltottak utazhatnak be. Hogy ennek hatására-e vagy sem, Djokovic mindenesetre decemberben fertőzött lett. (A Spiegel német hetilap nyomozása ellentmondásokat talált Djokovic teszteredményeinek dokumentumaiban.) Miután a botrány kipattant, a különböző ausztrál szervezetek között kisebb nyilatkozatháború robbant ki.

A TA főnöke, Craig Tiley arról beszélt, hogy ők egyáltalán nem ígértek a játékosoknak semmiféle mentesítést az oltás alól, sőt folyamatosan kapcsolatban álltak az illetékes kormányszervekkel, s a törvény szerint készítették elő a tornát. Aztán a Daily Mail nyilvánosságra hozott egy levelezéscsomagot, amelyből kiderült, hogy a TA el akarta érni, hogy mentességet adhasson, de ettől a kormányzati szervek részben elzárkóztak, részben igyekeztek eltologatni maguktól az ügyet. Majd egyéb levelek is nyilvánosságra kerültek, s igen nehezen tisztázódott, melyik szerv mi alól adhat és adott mentesítést, s mi lesz az egésznek az eredője. Végül abban maradtak magukkal, hogy a TA azt engedélyezte, hogy részt vehet a versenyen oltás nélkül, Victoria állam pedig a karanténkötelezettség alól mentesítette. A repülőtéren viszont az oltás hiányában nem akarták beléptetni, s átmenetileg őrizetbe vették, egy karanténszállóban helyezték el.

Ezen a szűrőn viszont átcsúszott a cseh Renata Voráčová, aki a szerb teniszezőhöz hasonló mentesítéssel érkezett Ausztráliába. Nemcsak simán bejutott, hanem az Ausztrál Opent megelőző tornán, az úgynevezett Gippsland Trophy-n játszott is egy meccset. Párospartnerével, a lengyel Katarzyna Piterrel 6-2, 6-4-re kikaptak az ausztrál-holland ­Rodionova-Kerkhove párostól az első fordulóban. Csak miután Djokovic ügye kipattant, akkor vették őrizetbe, s került a karanténhotelbe.

Állítása szerint megalázó körülmények között kihallgatták, többek között le kellett vetkőznie, majd törölték a vízumát és kiutasították az országból.

Nem ismerte a jogait, nem fellebbezett, bár a szerb teniszező sorsa azt mutatja, azzal sem ment volna sokra.

S itt ütközünk bele a nemzetközi jogvédők lassan örökzöldnek mondható problémájába, az ausztrál határvédelmi, beutazási és bevándorlási politikába és gyakorlatba. A nagyjából 3,3 százaléknyi őslakost leszámítva, az ausztrál lakosság bevándorlók leszármazottja vagy maga is bevándorló. A 20. század elején, amikor először alakult szövetségi kormány Ausztráliában, az első törvények egyike volt az úgynevezett bevándorlást korlátozó törvény. Ez volt az alapja a „fehér Ausztrália” politikának, mivel a színes bőrűek bevándorlását korlátozta, s teljes egészében csak az 1970-es években törölték ki a jogrendből.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Olvassa el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen összes cikkére,
csak havi 1790 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

A válság felértékelte a zuglói modellt

Lakner Zoltán

Szakmai és civil siker, hogy Zugló önkormányzata egyelőre nem foglalkozik a helyi szociális modell elvetéséről szóló javaslattal. Scharle Ágota közgazdásszal, a Budapest Intézet vezetőjével, a modell egyik kidolgozójával Lakner Zoltán, a Jelen főszerkesztője arról is beszélgetett, hogy a Zuglóban kialakult vita alkalmat teremthet akár egy a szociálpolitika valódi szerepét tisztázni hivatott párbeszédre. A beszélgetés az Új egyenlőség podcast-sorozatának része.

Elolvasom

Az árpádsáv színei és az MLSZ

Krajczár Gyula

Érdekes vitát folytatott le önmagával a Magyar Labdarúgó Szövetség a közelmúltban arról, hogy vajon nagy-Magyarország kontúrja és az árpádsávos zászló – vagy hogy őket idézzük: „az árpádsáv színei” – rasszistának, kirekesztőnek minősülnek-e, netán hordoznak-e politikai üzenetet.

Elolvasom

Rékassy Balázs: Az orvosi kamara úgy érezte, mintha pofon vágták volna

Tóth Ákos

A Magyar Orvosi Kamara mindvégig egyetértett nemcsak az egészségügy átalakításának szükségességével, hanem az irányával is, ahogy azzal is, hogy a háziorvosi ügyeleti rendszert modernizálni kell – derült ki az Új Egyenlőség legújabb, a Jelen oldalán is meghallgatható podcast-adásából, amelyben az Új Egyenlőség szerkesztője, Kiss Ambrus Rékassy Balázs szakközgazdásszal, egészségügyi menedzserrel beszélgetett a kormány és a MOK közötti konfliktusról, amelyet a kormány a maga részéről azzal oldott föl, hogy brutálisan, egyik napról a másikra megszüntette a kötelező orvoskamarai tagságot.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Élettérképek – honnan jöttünk, hol tartunk, merre megyünk?

Kormos Lili

Egy ideje az okostelefonok már azt is számon tartják, mikor és merre jár a tulajdonosuk, hogy melyik boltba, kávézóba, színházba, kocsmába tért be, és mindezt hányszor ismételte. Hóvégén készül a precíz összegzés, amikor aztán mindenki rácsodálkozik, hogy januárban is többet támasztotta a Gyalogbéka Eszpresszó pultját, mint a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár olvasótermének asztalait. Viccet félretéve, ez egyfelől elég ijesztő, mert ugyan, ki akarná, hogy minden átkozott lépésének nyoma legyen? Másfelől viszont el is gondolkodtatott. Az járt az eszemben, hogy vajon hányszor és milyen paraméterek mentén rajzolódott már át az életem térképe? Merre járok most? Milyenek voltak az útvonalaim tíz éve? És ami ennél is fontosabb: pusztán helyrajzi kérdésről van szó, vagy mélyebb összefüggések után is érdemes kutakodni?

Elolvasom
Keresés