A hatalmi harc lezárult, Kína visszatalált a császársághoz

Krajczár Gyula | 2022.10.25. 10:03

Címkék:

Kína

Olvasási idő kb. 8 perc

Befejeződött a Kínai Kommunista Párt 20. kongresszusa, amelynek leginkább látható eredménye, hogy Xi Jinping főtitkárt az eddigi szabályok ellenére harmadszor is megválasztották a párt és az ország élére. Ez meglepetést ugyan nem okozott, hiszen minden megfigyelő erre számított, változást az eddigiekhez képest mégiscsak jelent.

Utólag az látszik, hogy amikor 2012-ben Xi hatalomra került, a párt sokkal mélyebb válságban volt, mint ahogy azt kommunikálták. Kínai viszonylatban nyíltnak mondható hatalmi harc zajlott, amelyben Bo Xilai akkori chongqingi párttitkár lényegében kihívta a formálisan az akkori vezető, Hu Jintao utódjának tartott Xit.

Bo széles körben népszerű volt, s fellépése ténylegesen veszélyeztette az akkor elfogadott rendet. Egy világosan máig nem tisztázott állítólagos gyilkossági ügyben feltételezett szerepe nyomán végül bebörtönözték, de ehhez az kellett, hogy a legerősebb politikai csoportosulások legalább ideiglenesen összefogjanak vele szemben.

Ez volt Xi induló helyzete, s erre építette azóta is hatékonynak tűnő ideológiáját, amely szerint a pártot kell megerősíteni, s a párt vezetésével lehetséges a kínai nemzet megújhodása.

Ez pontos számítás volt részéről, hiszen neki nem volt olyan intézményes bázisa, mint akár elődeinek, akár lehetséges riválisainak, ő a pártban csinált karriert, de ott sem vezetett tartósan olyan nagy várost vagy tartományt, amely ilyen örökséget vagy hátországot biztosított volna neki. (Sanghajnak ugyan párttitkára volt, de mindössze hét hónapig.)

Azért nem bízta a véletlenre az építkezést. Azonnal elindított egy minden korábbinál erőteljesebb korrupcióellenes kampányt, amelynek során egy hangyaboly alaposságával takarították ki a párt és az állam teljes vertikumából a Bo Xilai kapcsolati hálózatához sorolható embereket, s persze ebbe a darálóba könnyen bekerülhetett bárki, aki zavarta a darálókat.

A tulajdonképpen máig is tartó kampány csúcsáldozata Zhou Yongkang volt, aki korábban tagja volt a Politbüro állandó bizottságának, vagyis annak a héttagú testületnek, amely a Kínai Népköztársaság napi szintű menedzselését végzi. Szintén a kezdettől megjelentek azok az ideológiai produktumok, amelyek idejekorán előkészítették Xi Jinping korszakos vezetőként való prezentálását.

Megjelent az „új időszak” kifejezés, a „Xi Jinping gondolatai” frázis, a „megújhodás”, majd a médiumokban külön rovatok jelentek meg, amelyek „Xi szemével” nézték az aktuális eseményeket. Ehhez jött aztán, hogy 2017-ben, az előző kongresszuson, amikor formálisan az utolsó öt évére kezdett volna készülni, az alelnöki posztra, amelyet a hagyomány szerint az „utód” tölt be (ahogy ő maga is, mielőtt hatalomra került volna), egy nyilvánvalóan túlkoros, bár igen hatékony politikust jelöltek, Wang Qishant.

Minden arra mutatott hát, hogy Xi felrúgja az eddigi szabályokat, s keresztülviszi, hogy maradjon a harmadik ciklusra is. Az utolsó évben azért volt néhány jele annak, hogy ez végül mégsem annyira egyszerű menet. Csapások is sújtották, amelyek kelthették az emberekben azt az érzést, hogy annyira azért nem is zseniális a vezetőjük. Jelentős akadozásokat észlelhettek például a gazdaságban. Ez nem volt független attól a fejleménytől, bár nem is lehet kizárólag ennek számlájára írni, hogy a jó ideig igen hatásosnak bizonyult úgynevezett „dinamikus zéró Covid” politika elkezdett visszaütni, s a tavaszi sanghaji lezárások már katasztrófával kezdtek fenyegetni.

Ezt olvashatja még a cikkben:

Utódlási bizonytalanságok

Nem volt lefutott ez a meccs

Kik kerültek pozícióba?

Mi az az Új Zhejiang Hadsereg?

Olvasd el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

Lelátó

Tamás Ervin 

„Ezek az emberek valószínűleg még nem élveztek egyetlen futballmeccset sem, sosem azért mennek ki a stadionokba, hogy jól érezzék magukat, hanem hogy nézzék, mit lehet feljelenteni” – vélekedett a miniszter”.

Elolvasom

A mai napig őrizzük a könyvtárban a CEU szellemiségét

Tóth Bea

Ha diplomát adó képzést nem is végezhet, a magyarországi küldetését nem adta föl a CEU. Egyre többen keresik föl az intézmény magyarországi könyvtárát a kutatásaikhoz, ami nem is csoda, hiszen számos hasonló intézmény zárt be a rezsiemelések miatt.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Kortársaink öröksége – gondolatkísérlet nekrológra

Lakner Zoltán

Sokan és sokféleképpen emlékeztek meg a 74 évesen elhunyt Tamás Gáspár Miklósról és a 89 éves korában elhunyt Mécs Imréről. Személyiségük, életútjuk sokszínűsége indokolja is ezt a sokféleséget. A két eltérő pályát összeköti a demokratikus rendszerváltás, meg az, hogy mindketten megélték a harmadik köztársaság összeroskadását és elpusztítását, még ha ennek kapcsán különböző következtetésekre jutottak is. Ami azonban végső soron közös bennük, az az önkény elutasítása és az emberi méltóság mindenek elé helyezése. Ez az írás szerény adalék Tamás Gáspár Miklós és Mécs Imre közéleti örökségének megfogalmazásához.

Elolvasom

Egy választás anatómiája

Szekeres Imre

Sokan sokféleképp értelmezik a jászberényi időközi választáson történteket, ahol az ellenzék tönkreverte a Fideszt. Szekeres Imre egyike volt a Közösen Jászberényért Egyesület kampánycsapatának. A Jelennek küldött cikkében leírja, mi vezetett ehhez a győzelemhez.

Elolvasom
Keresés